Pdf downloaden Pdf downloaden

Kungfu, ook wel bekend als Gong Fu, is een oude Chinese gevechtskunst. Als je deze kunst wilt leren, maar er is geen vechtschool in de buurt, je kunt het niet betalen, of je agenda is gewoon te vol, dan zit er niets anders op dan het jezelf te leren. Zolang je maar toegewijd bent en ambitieus, dan kun je het. Dit zal niet gemakkelijk zijn, maar het is het waard.

Deel 1
Deel 1 van 4:

De voorbereiding

Pdf downloaden
  1. Omdat je veel bezig zult gaan met springen, schoppen, boksen en om je heen slaan, is het belangrijk een deel van je huis zo in te richten dat je er voldoende ruimte hebt voor het beoefenen van kungfu. Ongeveer 3 bij 3 meter zou meer dan genoeg moeten zijn.
    • Heb je geen aparte kamer om te trainen, ruim dan een deel van je kamer zo op dat je niet de mogelijkheid hebt om je te bezeren, of iets stuk te maken.
  2. Dit kun in het begin nog wel uitstellen, maar uiteindelijk heb je een bokszak nodig. In het begin ben je vooral aan het schaduwboksen, maar uiteindelijk wil je toch wat weerstand voelen.
    • Je kunt een bokszak aan het plafond hangen (als dat mogelijk is in je kamer) of je koopt een vrijstaande zak (verkrijgbaar online of bij de meeste sportzaken).
  3. Eerlijk is eerlijk, niets kan een goede leraar of "sifu" vervangen als het gaat om het leren van kungfu. Maar je kunt het jezelf zeker leren, mits je ijverig bent en volhoudt. Koop een paar DVD's, kijk online naar video's, of bekijk de websites van vechtscholen. Vele hebben korte video's waardoor je een idee kunt krijgen van hun programma, en je leert er ook nog wat bewegingen mee.
    • Het is het best om meer dan één bron te vinden. Er zijn een aantal verschillende kungfu-scholen, dus probeer die uit te kiezen die het meest bij je past. Ook belangrijk is om goed te kunnen onderscheiden wie de experts zijn en wie niet. Het vinden van meer dan één bron kan helpen om te controleren of je de bewegingen op de juiste manier aan het leren bent.
  4. Er is zoveel te leren als het gaat om kungfu; als je tegen jezelf zegt dat je alles gaat leren wat er te leren valt over deze sport, dan leg je de lat wel erg hoog. Begin je net, beperk je dan tot een bepaald onderwerp. Ken je een aantal houdingen uit je hoofd, dan kun je verder gaan met trappen, springen of vuistslagen.
    • Hierdoor wordt het ook gemakkelijker om voor jezelf een lesplan samen te stellen. Op maandag, woensdag en vrijdag werk je bijv. aan je houdingen en trappen. Op dinsdag en donderdag werk je aan basisvaardigheden zoals je balans en flexibiliteit.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Beginnen met de basistraining

Pdf downloaden
  1. Om de houdingen in kungfu vol te kunnen houden, moet je helemaal in topvorm zijn. Een goede manier om dit meester te worden is yoga. Het kan lijken alsof dit onnodig is en je van het echte werk afhoudt, maar wat je ermee bereikt is dat je het voorbereidende werk doet om echt goed te worden in kungfu.
    • En voor wat betreft de lenigheid is het van belang om elke sessie met een warming up te beginnen en het oprekken van de spieren. Een warming up kan bestaan uit wat joggen, een paar jumping jacks en push ups. Rek vervolgens je spieren op. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je vrij blijft van blessures, maar je wordt er ook leniger door, waardoor je hoger kunt trappen en soepeler kunt buigen.
  2. De grondslag van kungfu ligt in de houdingen. Je kunt de juiste bewegingen niet uitvoeren als je uit de verkeerde positie komt. De eerste drie zijn niet bedoeld als vechthoudingen; ze zijn bedoeld als basishouding in de traditionele kungfu nodig voor je balans en als uitganspunt voor de andere houdingen. Ze zijn een integraal onderdeel van de kungfu gedachtegang. Hier zijn een aantal houdingen om aan te werken:
    • De paardehouding. Buig je knieën in ongeveer 30 graden, zet je voeten wat breder dan schouderbreedte uit elkaar en houd je vuisten samengebald naast je, handpalmen omhoog. Houd je rug recht, alsof je op een paard zit.
    • De frontale houding. Buig door je knieën en strek je linkerbeen naar achteren, als in een lunge. Strek vervolgens je rechtervuist voor je uit in een snelle beweging en houd je linkervuist bij je lichaam. Draai nu de beweging om, dus voor het rechterbeen en de linkervuist.
    • De kattehouding. Plaats het rechterbeen iets achter je en leun erop. Laat van het linkerbeen alleen de tenen de grond raken. Houd beide vuisten gespannen alsof je gaat boksen, en bescherm er je gezicht mee. Als iemand nu op je af komt, dan zou het voorste been automatisch in actie moeten komen om te verdedigen.
    • De gevechtshouding. Als je kungfu tegen iemand anders wilt gebruiken, dan heb je de gevechtshouding nodig. Dit is in wezen hetzelfde als de gewone bokshouding; de ene voet iets voor de andere, vuisten omhoog om je gezicht te beschermen, knieën ontspannen.
  3. Bij vuistslagen komt de meeste kracht vanuit je heupen. Evenals bij het boksen kent kungfu steken (jabs), uppercuts en hooks. We bespreken ze alledrie.
    • De jab. Vanuit de gevechtshouding met de linkervoet voor de rechtervoet, buig je door je knieën, draai je de heupen in de richting van de tegenstander en sla je met de linkervuist, onmiddellijk gevolgd door slag met de rechtervuist. Terwijl de rechtervuist naar voren schiet draai je ook met je heupen.
    • De hook. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is het belangrijk om de hook klein te beginnen. Vanuit de gevechtshouding, rechtervoet naar achteren, bal je de rechtervuist, draai je de heupen en haal je uit met je linker, in een bocht. Onthoud dat alle kracht uit je heupen komt.
    • De uppercut. In de gevechtshouding laat je de vuist zakken en breng je deze in een zwaai omhoog, alsof je op de kin van je denkbeeldige tegenstander voor je mikt. Draai hierbij ook iets met heupen, omdat dat is waar alle kracht vandaan moet komen.
  4. Elke verdediging is verschillend, afhankelijk van wat je blokkeert. Maar wat ook op je af komt, begin met de gevechtshouding. Vanuit deze positie ben je volledig voorbereid om je gezicht te beschermen en aanvallen af te slaan.
    • Bij punches, jabsen en hooks, is de blokkering gelijk aan het boksen. Afhankelijk van de kant die wordt bedreigd, neem je die arm en houd je die gebogen, waarna je de aanval van de tegenstander kan afslaan. Je kunt daarna met je andere arm aanvallen.
    • Gebruik voor trappen en elleboogstoten beide armen. Houd ze gebogen en voor je gezicht, maar draai je heupen al naar gelang de richting van waaruit de dreiging afkomstig is. Dit voorkomt dat je jezelf slaat door de terugslag van het verdedigen, en het is pijnlijker voor de ander.
  5. Trappen is leukste onderdelen van kungfu en ook het eenvoudigst om verbetering op te merken. Hier zijn drie basistrappen waar je mee kunt beginnen.
    • De step kick. Ga voor een bokszak staan. Doe een stap naar voren met je linkervoet en trap tegen de zak aan met de binnenkant van he rechtervoet. Wissel van kant.
    • De stomp kick. Ga voor een bokszak staan. Doe een stap voorwaarts met je linkervoet en breng je rechtervoet recht voor je uit, iets gebogen door de knie. Haal vervolgens voorwaarts uit en "stomp" met je voet frontaal tegen de zak aan on the bag, waardoor het naar achter wordt geduwd.
    • De side kick. Ga in de gevechtshouding staan, je linker voet iets voor de rechter. Breng je lichaamsgewicht naar je linker voet en zwaai je rechterbeen omhoog, zijwaarts, zodat je de zak op schouderhoogte of lager raakt met de zijkant van je voet. Probeer je rechterbeen snel weer binnen te halen, maar blijf op je linkerbeen staan om je balans te oefenen.
  6. Nu je eerst nog bezig bent om er wat in te komen begin je met de bewegingen in de lucht te doen. Merk je dat je er greep op hebt, ga dan verder met de bokszak. Als je merkt dat je moe begint te worden, neem dan even pauze of ga iets anders oefenen.
    • Begin je echt meer zelfvertrouwen te krijgen, probeer dan eens om te sparren met een trainingspartner. Let wel, mits je de juiste beschermende uitrusting hebt, of stootkussentjes die de ander om de handen kan doen, terwijl jij je trappen en vuistslagen oefent.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

De traditionele bewegingen leren

Pdf downloaden
  1. Deze beweging gaat vooral over intimiderend overkomen; je blijft de hele tijd staren naar je tegenstander. Hier lees je hoe:
    • Ga in de paardehouding staan, maar zet je voeten iets verder van elkaar vandaan en buig iets verder door je knieën.
    • Haal uit met je vuist zoals bij een gewone vuistslag (jab), maar plaats je vingers in de vorm van een klauw. Deze gebruik je om naar je tegenstander uit te halen.
    • Kom uit de paardenhouding en ga over op een zijwaartse trap naar je tegenstander, gericht op de maagstreek.
  2. In deze houding sluip je naar achteren en til je je hoofd op voor je toeslaat, net zoals een slang. Hier lees je hoe:
    • Spreid je benen, rechterbeen voor het linker en laat je lichaamsgewicht rusten op het achterste been. Houd je knieën gebogen.
    • Maak je handen vlak, alsof het messen zijn. Haal recht naar voren uit.
    • Blokker de aanval van je tegenstander door diens arm te grijpen en daarna naar hem uit te halen met een stompe trap.
  3. Deze beweging is minder direct; het biedt je de mogelijkheid om te vluchten, mocht dat nodig zijn.
    • Ga in een gevechtshouding staan, breed, leun achterover op je achterste been.
    • Ben je klaar om aan te vallen, gooi dan je gewicht naar voren, krom je vinger en haal uit naar je tegenstander met de palm van je hand en de rand van je vingers, in plaats van met een vuist. Maar dit vereist wel enige oefening, anders verwond je jezelf.
  4. Deze beweging is erg passief en wacht af wat je tegenstander gaat doen. Dit gaat als volgt:
    • Ga in de kattehouding staan, maar met je voeten dicht bij elkaar. Hiermee "verberg" je je voet.
    • Breng je armen omhoog naar je zij om je tegenstander mee af te leiden.
    • Zodra hij op je af komt til je de voorste voet op die alleen met de tenen de grond aanraakt en haal uit met een geschikte trap.
  5. Deze beweging is snel, energiek en effectief. Zo ga je te werk:
    • Ga in de gevechtshouding staan, maar iets breder. In wezen sta je in een squat.
    • Breng je handen omhoog naar je schouders, en in de vorm van een klauw, de palmen naar buiten gericht.
    • Doe een jab-jab combinatie en haal vervolgens met een zijwaartse trap hoog uit.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

De filosofie achter kungfu begrijpen

Pdf downloaden
  1. Lees zoveel mogelijk klassiekers over kungfu en gevechtskunst, zoals Sun Tzu, Bruce Lee, Tak Wah Eng, David Chow en Lam Sai Wing. Hierdoor leer je alles over de verschillende stromingen binnen de kungfu: [1]
    • Shaolin . Dit is de oudste school binnen kungfu. Deze staat bekend om haar externe, grote bewegingen en training gericht op het versterken van de spieren, pezen en gewrichtsbanden. Dit is waar de meeste mensen aan denken bij kungfu.
    • Wu Dung. Deze school is wat nieuwer en is een andere interpretatie van het originele concept van kungfu. Deze is bekend vanwege de interne bewegingen en training gericht op het verstevigen en sturen van chi of levenskracht. Dit gaat meer over focus, zen en innerlijke kracht.
  2. Veel van deze bewegingen lijken op die van dieren; dit is per slot van rekening de oorsprong van deze gevechtskunst. Het kan er ook voor zorgen dat je in de juist geestestoestand komt en je de mogelijkheid bieden om je ware potentieel aan te boren.
    • Er is een verhaal van een man in Nieuw Zeeland die ooit eens een gat heeft gegraven van 1 meter diep en begon te oefen met erin en weer eruit springen. Na verloop van tijd groef hij het gat dieper en dieper en werd langzamerhand een menselijke kangoeroe. Niet alleen moet je aan dieren denken in een gevechtssituatie, maar ook als je aan het trainen bent.
  3. Japanse samoerai gebruikten meditatie om hun vaardigheden te vergroten. Ze geloofden (met recht) dat de geest er helder door wordt en inzicht geeft in welke aanval het beste is. Ze konden er helderder door denken en alles om hen heen vertraagde. Hetzelfde geldt nu nog steeds. Slecht 15 minuten mediteren per dag kan al helpen om je innerlijke balans en kracht te vinden. [2]
    • Stel je voor dat je heel geconcentreerd met iets bezig bent. Terwijl dit gebeurt vertraagt alles om je heen. Dit is een meditatieve toestand. Dit is een vredige, zen-toestand en kan bruikbaar zijn in een gevecht omdat alles langzamer lijkt te gaan, waardoor je zelf sneller kunt reageren.
  4. De enige manier om een ware kungfu-meester te worden is door te blijven oefenen. Op zich kunnen de bewegingen er soms maar vreemd uitzien en je kunt je af gaan vragen waar je mee bezig bent. Maar als je elke dag oefent, mediteert en veel leest over de sport en wat ermee samenhangt, dan kan het een manier van leven worden, waarbij je je niet kunt voorstellen dat je er ooit zonder had gekund.
    • Blijf oefenen in de lucht, tegen een bokszak, met een sparringpartner, en blijf op zoek naar uitdagingen terwijl je steeds beter en beter wordt.
    • Blijf jezelf steeds corrigeren. Neem je bronmateriaal goed door en blijf controleren of je de bewegingen wel goed doet. Anders ben je niet echt bezig met kungfu.
    Advertentie


Tips

  • Bij het trainen met een partner is het van belang om zowel je handen als je voeten te gebruiken, zoveel als je kunt. Boor het volledig potentieel aan van je lichaam.
  • Oefen herhalingen van elke bewegingen om je geest in evenwicht te brengen met je lichaam, zodat je sneller en trefzekerder wordt.
  • Probeer aan boeken te komen die je stap voor stap instructies tonen van de verschillende bewegingen.
  • Probeer te werken met de beste materialen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Ga niet stoer doen en andere mensen lastig vallen (aanvallen) met je nieuwe vaardigheden. Kungfu mag alleen gebruikt worden voor zelfverdediging, anders heb je niets begrepen van wat deze kunst daadwerkelijk inhoudt.
  • Als je enige doel is om met je vaardigheden te koop te lopen, begin er dan niet aan.
  • Train altijd met verstand. Er zijn risico's en gevaren waar je terdege rekening mee moet houden voor je eraan begint.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 21.282 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie