Pdf downloaden Pdf downloaden

Heb je een cavia aan je huishouden toegevoegd? Deze kleine wezens kunnen heerlijke huisdieren zijn die doorgaans niet bijten. Echter, naast wegrennen en zich verstoppen is bijten een van hun weinige verdedigingsmechanismen, waardoor het wel eens kan gebeuren. Volgens het boek van Teresa Bays Exotic Pet Behavior: Birds, Reptiles, and Small Mammals , bijten cavia's om hun dominantie te tonen, om aandacht te vragen en om ongewenste aandacht te ontmoedigen. [1] Het is jouw taak om je cavia zo te conditioneren dat hij liefde en vriendelijkheid verwacht wanneer hij je ziet. Als je dit voor elkaar krijgt, zal je cavia je waarschijnlijk niet meer bijten.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Risico's verminderen

Pdf downloaden
  1. Steek je vingers niet door de tralies van de kooi. Als je cavia zich bedreigd voelt, zal hij uithalen en jouw vingers zijn dan het perfecte doelwit. Geef hem geen kans om je verwonden.
  2. Je zult onvermijdelijk in aanraking komen met je cavia. Was je handen om eventuele geurtjes die je cavia niet prettig vindt, zoals die van honden en katten, weg te krijgen. Cavia's hebben een sterk reukvermogen en een instinctieve angst voor geuren die ze met gevaar associëren. Aangezien katten en honden een gevaar kunnen vormen, kan je cavia negatief reageren op die geuren. [2]
    • Als je cavia een onverzadigbare eetlust heeft, was je handen dan ook om eventuele geuren van voedsel te verwijderen. Je wilt niet dat je cavia je vingers verwart met zijn maaltijd.
    • Je kunt overwegen om handschoenen te dragen totdat je erop vertrouwt dat je cavia je niet zal bijten.
  3. Bijten komt voornamelijk voort uit angst, maar er zijn een aantal andere biologische en ecologische redenen voor dergelijk gedrag.
    • Pijn kan resulteren in bijten. Je doet je cavia misschien pijn of er is mogelijk een dieper fysiologisch probleem. [3] Soms bijt een cavia je wanneer ze aan zichzelf wilden knabbelen. Dit kan de aanwezigheid van mijten of vlooien aanduiden. [4] Als je ongemak of pijn vermoedt, neem dan direct contact op met de dierenarts voor een onderzoek.
    • Als je cavia knabbelt of bijt terwijl je hem vast hebt, moet hij misschien plassen. Zet hem terug in de kooi en bekijk wat hij doet. Als de cavia plast, heb je het antwoord. [5]
    • Ongecastreerde mannelijke cavia's kunnen hun dominantie tonen door vaker te bijten dan vrouwtjes of gecastreerde mannetjes. Overweeg om je cavia te laten castreren. Er is echter geen garantie dat castratie het bijten volledig zal stoppen. [6] Dominantie is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid testosteron. [7]
    • Als je cavia aan de tralies van zijn kooi bijt, kan dat aangeven dat het dier eenzaam is en aandacht wil. Hij vertoont mogelijk geen dreigende gedrag, maar vraagt gewoon om aandacht. Benader hem voorzichtig. [8]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Het vertrouwen van je cavia winnen

Pdf downloaden
  1. De kooi van de cavia moet in een rustig deel van het huis staan, om stress te minimaliseren. Als je cavia bijt, is het waarschijnlijk dat hij zich bedreigd voelt. Zet de tv zachter of uit. Plaats andere huisdieren, als je die hebt, in een andere kamer. Je cavia moet zich alleen op jou concentreren. Als jij je dan aardig gedraagt, zal je cavia jou associëren met een aangename ervaring, in plaats van stress.
  2. Als je de cavia net in huis hebt, zal het even duren voordat hij gewend is aan zijn nieuwe huis, zijn kooi en de kamer waar de kooi in staat. Laat de cavia acclimatiseren. Begin niet direct met hem te spelen. [9]
    • Open de kooi en laat hem de opening onderzoeken. Het is belangrijk om je cavia te laten ontdekken. Als hij de ruimte eenmaal kent en weet waar de goede verstopplekken zijn, zal hij zich meer op zijn gemak voelen.
    • Naarmate de cavia zich meer ontspant, kun je een ren rondom de kooi op de vloer plaatsen en je cavia tijd geven om te ontdekken. Doe dit wanneer het stil is, zorg ervoor dat er geen harde geluiden of andere huisdieren in de buurt zijn. Leg wat verse groente aan de rand van de kooi en buiten de kooi om het ontdekken aan te moedigen. Dwing hem niet. Elke cavia is anders, en dit heeft tijd nodig.
  3. Wees in het begin bij hem in de buurt zonder interactie. [10] Ga naast de kooi zitten. Praat zachtjes tegen de cavia. Leg lekkere groenten, zoals peterselie of paardenbloem, in zijn ruimte.
    • Ga gewoon naast de kooi zitten en lees een boek of kijk tv (zachtjes), terwijl de cavia aan je aanwezigheid went. Harde geluiden zullen hem bang maken, doe dit dus wanneer het huis rustig is en er geen katten of honden in de buurt zijn.
  4. Maak gedurende korte periode fysiek contact. Grijp hem niet vast en houd hem niet tegen zijn wil vast. Als de cavia de aanwezigheid van je hand in de kooi accepteert, kun je hem geleidelijk een paar seconden per keer zachtjes aaien. Probeer hem eerst achter zijn oren en boven op zijn kop te aaien. Als hij zich in deze situatie op zijn gemak voelt, kun je hem optillen. Til hem onder de borst net van de grond af en zet hem dan meteen weer terug. Oefen dit een tijdje om de cavia te laten wennen aan opgetild worden. [11]
    • Wanneer je hem optilt, gebruik je één hand om hem onder de borst vast te pakken en de andere hand om zijn achterpoten te ondersteunen. De cavia moet zich volledig ondersteunt voelen, zodat hij niet bang is om te vallen. Begin door op de vloer te zitten. Til hem op en aai hem. Blijf rustig. Als de cavia geagiteerd wordt, zet je hem neer voordat hij het nodig vindt om zich met zijn tanden te verdedigen. [12]
  5. Onthoud dan knabbelen/bijten de cavia's manier is om zichzelf te uitten. Als de cavia zich niet gemakkelijk voelt al hij door een kind wordt vastgehouden en dan gaat bijten, zeg het kind dan om de cavia direct neer te zetten.
    • Laat kinderen onder jou toezicht op de grond gaan zitten met een handdoek om de cavia in te plaatsen. Op deze manier is er een barrière tussen het kind en de cavia, om ze allebei te beschermen. Laat het kind de cavia voorzichtig aaien een laat de cavia weglopen, zodat hij zich niet gevangen voelt.
  6. Beloon slecht gedrag niet. Als het erop lijkt dat de cavia bijt om je aandacht te krijgen, beloon dit gedrag dan niet door hem aandacht te geven. Kom later terug en aai hem wanneer hij rustig is. Je zult de lichaamstaal van de cavia moeten leren lezen en wanneer hij rustig en kalm lijkt, aai je hem en beloon je dat gedrag. Als je het bijten probeert te stoppen met beloningen, zal hij bijten en slecht gedrag gaan associëren met lekkere beloningen.
  7. Na een paar maanden samen wonen, zul je de patronen van de cavia herkennen. Vermijd bijvoorbeeld de cavia te storen wanneer hij een dutje doet, om de kans op een averechtse reactie op je aandacht te voorkomen. [13]
  8. Dit kan hem verwonden, maar het zal hem ook leren dat hij zich tegen jou moet verdedigen, wat leidt tot meer bijten. [14] Het is misschien een instinctief reflex om uit te halen naar de cavia nadat hij je heeft gebeten. Geef niet toe aan dit instinct. Bedenk je waarop de cavia je heeft gebeten en wijzig je gedrag.
    • Als iemand jou tegen te wil vast zou houden en jij band was, moest plassen of honger had, zou jij dan niet overwegen om te bijten. Er is geen andere manier om te communiceren, dus waarschijnlijk zou jij je tanden ook in een hand zetten.
    Advertentie

Bronnen

  1. Teresa Bradley Bays, DVM, Teresa Lightfoot, D.V.M. and Joerg Mayer, Dr.med.vet.,M.Sc; Exotic Pet Behavior: Birds, Reptiles, and Small Mammals , St. Louis, MO: Saunders, 2006; pp 207-238.
  2. http://animalstime.com/do-guinea-pigs-bite-6-reasons-why-your-guinea-pigs-are-biting/
  3. http://guineapigconnection.typepad.com/pig_notes/2009/08/6-reasons-why-your-guinea-pig-is-biting.html
  4. http://www.guineapigmanual.com/guinea-pig-behaviour/
  5. http://guineapigconnection.typepad.com/pig_notes/2009/08/6-reasons-why-your-guinea-pig-is-biting.html
  6. Teresa Bradley Bays, DVM, Teresa Lightfoot, D.V.M. and Joerg Mayer, Dr.med.vet.,M.Sc; Exotic Pet Behavior: Birds, Reptiles, and Small Mammals , St. Louis, MO: Saunders, 2006; pp 207-238.
  7. http://animalstime.com/do-guinea-pigs-bite-6-reasons-why-your-guinea-pigs-are-biting/
  8. http://jackiesguineapiggies.com/guineapigbehaviour.html#bit
  9. Teresa Bradley Bays, DVM, Teresa Lightfoot, D.V.M. and Joerg Mayer, Dr.med.vet.,M.Sc; Exotic Pet Behavior: Birds, Reptiles, and Small Mammals , St. Louis, MO: Saunders, 2006; pp 207-238.
  1. Teresa Bradley Bays, DVM, Teresa Lightfoot, D.V.M. and Joerg Mayer, Dr.med.vet.,M.Sc; Exotic Pet Behavior: Birds, Reptiles, and Small Mammals , St. Louis, MO: Saunders, 2006; pp 207-238.
  2. https://www.aspca.org/pet-care/small-pet-care/guinea-pig-care
  3. Teresa Bradley Bays, DVM, Teresa Lightfoot, D.V.M. and Joerg Mayer, Dr.med.vet.,M.Sc; Exotic Pet Behavior: Birds, Reptiles, and Small Mammals , St. Louis, MO: Saunders, 2006; pp 207-238.
  4. http://guineapigconnection.typepad.com/pig_notes/2009/08/6-reasons-why-your-guinea-pig-is-biting.html
  5. http://www.cavyspirit.com/biting.htm

Over dit artikel

Deze pagina is 3.940 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie