Zwemmen kan er eng uitzien als je het niet kan, maar iedereen kan het leren. In het water zijn kan ontzettend leuk zijn en weten hoe je moet zwemmen kan levensreddend zijn. Om je op je gemak te voelen in het water, hoef je alleen een aantal beginslagen te kunnen. Daarna kun je, als je daar klaar voor bent, meer zwemtechnieken leren.
Stappen
-
Laat je angsten los. Veel mensen hebben nooit leren zwemmen omdat ze bang zijn om te verdrinken. Hoewel het inderdaad gebeurt dat mensen verdrinken, had dat in veel gevallen met een paar simpele veiligheidsmaatregelen voorkomen kunnen worden. Als je deze richtlijnen volgt, zal de kans op verdrinking ontzettend veel kleiner worden:
- Ga nooit alleen zwemmen. Ga altijd zwemmen met iemand die dat goed kan, of zelfs meerdere mensen die goed kunnen zwemmen.
- Begin niet met zwemmen in bewegend water. Als je leert zwemmen in een zee of rivier, moet je veel meer rekening houden met de stroming van het water. Als het niet anders kan, zorg dan dat er altijd iemand bij is die weet waar hij of zij mee bezig is, en lees zorgvuldig de stappen over hoe je uit een getijdenstroming of wilde rivier moet komen (hieronder).
- Ga niet te diep. Als je voor het eerst leert zwemmen, doe dat dan in water waar je kan staan. Als er dan iets misgaat, kun je gewoon opstaan en ademhalen.
- Zwem nooit bij slecht weer. Als het een beetje regent, kun je best gaan zwemmen, maar als er een grote storm aankomt, moet je onmiddellijk uit het water. Dit geldt overigens ook voor ervaren zwemmers.
- Zwem niet in te koud water. Je benen bewegen kan opeens moeilijk worden als je in water zwemt dat eigenlijk te koud is om in te zwemmen.
-
Leer drijven. Als je in het water ligt, kun je je aan de kant vasthouden en je benen achter je laten drijven. Dat moet makkelijk gaan als je je benen loslaat. Oefen dit op zowel je rug als je buik, net zo lang tot het drijven gemakkelijk aanvoelt.
- Probeer te drijven op je rug en op je buik. Ga niet te diep zodat je gewoon op kunt gaan staan als het niet goed lukt. Het voelt misschien raar om water rond je oren te hebben, terwijl je neus en mond boven water zijn, maar daar zal je snel aan gewend raken. Voor extra stabiliteit kun je je armen recht langs je leggen zodat je lichaam in een T-vorm ligt.
-
Raak niet in paniek. Onthoud dat je altijd op je rug kunt gaan drijven als je in dieper water komt of je benen niet meer kan bewegen. Ga niet wild om je heen slaan of sneller ademen als je niet kan zwemmen, ga gewoon zo plat mogelijk op je rug liggen en laat het water je dragen terwijl je zo blijft liggen.
-
Oefen met onder water uitademen. Ga in ondiep water staan, adem diep in en doe je hoofd onder water. Adem nu langzaam helemaal uit door je neus en kom weer omhoog.
- Als je niet graag door je neus ademt, kun je ook je neus dichthouden met je vingers of met een neusclip en vervolgens door je mond uitademen.
-
Draag een zwembrilletje. Met een zwembrilletje kun je makkelijker je ogen opendoen onder water en kun je beter zien. Zoek een brilletje uit dat goed om je ogen sluit en maak het eerst nat voor je het opdoet, zodat het goed blijven zitten. Doe het brilletje met het elastiek om je hoofd zodat het goed blijft zitten.Advertentie
-
Oefen je beenslag. Je kan je beenslag oefenen als je in het water ligt of als je je aan de kant vasthoudt. (Om te kijken hoe ver je komt met je beenslag, kun je een plankje gebruiken. Zo kun je je helemaal focussen op je beenslag zonder dat je bang hoeft te zijn dat je hoofd onder water gaat.)
- Doe de flutter kick. Strek je tenen uit als een ballerina, houd je benen bijna helemaal recht en maak om en om kleine schopjes met je benen. Als je het goed doet, voel je de meeste buiging in je enkels.
- Doe een whip kick. Houd je benen tegen elkaar van je dijen tot je knieën en van je knieën tot je enkels. Buig je knieën zodat je scheenbenen omhoog komen in een hoek van negentig graden, spreid vervolgens snel je benen en maak een halve cirkel met allebei je voeten tegelijkertijd, terwijl je je dijen tegen elkaar houdt. (Beweeg je rechtervoet naar rechts en je linkervoet naar links.) Breng je scheenbenen weer naar elkaar toe, beweeg ze omhoog en doe de whip kick nog een keer.
- Doe de eggbeater kick. Dit is de beenslag die je gebruikt bij watertrappelen. Je doet deze slag met je lichaam verticaal in het water, met je schouders boven water. Begin met gebogen knieën en je benen iets verder dan heupwijdte uit elkaar. Beweeg vervolgens je benen alsof je trapt op een fiets, alleen nu bewegen je benen in tegengestelde richting; het ene been beweegt vooruit, het andere achteruit. Hier moet je even voor oefenen, maar is handig om te kennen als je even wilt ‘uitrusten’ op plaatsen in het water waar je niet kunt staan.
-
Leer de borstcrawl. De borstcrawl is een goede slag voor beginnende zwemmers, en is tevens een snelle slag. Zo leer je de borstcrawl:
- Probeer eerst een rugslag. Ga drijven op je rug en doe de flutter kick met je benen. Crawl vervolgens met je armen: til één arm rechtop in de lucht en houd hem zo recht mogelijk terwijl hij weer naast je hoofd in het water komt. Als je arm onder water komt, buig hem en breng hem weer in een rechte positie naast je lichaam en begin opnieuw. Gebruik je armen om en om, houd je vingers tegen elkaar en probeer je handen zo plat mogelijk te houden.
- Probeer de crawl. Terwijl je op je buik ligt, doe je met je benen de flutter kick en crawl je tegelijkertijd met je armen om vooruit te komen. Beweeg één arm uit het water en breng hem voor je onder water. Als je arm onder water is, gebruik je je handel als peddel om vooruit te komen. Gebruik je beide armen om en om. Om te ademen, beweeg je je hoofd naar de kant van de arm die op dat moment boven water is. Haal steeds adem aan dezelfde kant, zodat je elke twee slagen ademhaalt.
-
Leer watertrappelen. Door te watertrappelen kun je op adem komen en blijft je hoofd boven water zonder dat je zwemt. Doe de eggbeater kick zoals hierboven staat beschreven en gebruik je armen om in balans te blijven. Houd je onderarmen op het wateroppervlakken en beweeg ze alsof het messen zijn waarmee je een boterham besmeert. Beweeg je ene arm in cirkels met de klok mee en je andere in cirkels tegen de klok in.
-
Gebruik je armen om boven te komen. Als je diep onder water bent en naar boven wil komen, gebruik dan je armen om jezelf omhoog te stuwen. Houd ze recht boven je hoofd en beweeg ze snel langs je lichaam naar beneden. Hierdoor zal je omhoog komen. Doe dit net zo lang tot je boven water komt.Advertentie
-
Probeer een aantal moeilijkere technieken. Als je je eenmaal op je gemak voelt in het water, kun je nieuwe slagen leren, waardoor je sneller vooruit komt met minder moeite. Probeer deze eens:
- De dolfijnslag
- De vlinderslag
- De schoolslag
- De zijslag
- Baantjes trekken.
TIP VAN EEN DESKUNDIGEOud-wedstrijdzwemmerAlan Fang was meer dan 7 jaar wedstrijdzwemmer gedurende zijn tijd op de middelbare school en de universiteit. Hij was gespecialiseerd in de schoolslag en deed mee aan wedstrijden als de Speedo Championship Series, de Illinois High School Association state championships en de Illinois Senior and Age Group state championships.Wil je competitiezwemmen? Alan Fang, voormalig wedstrijdzwemmer: "Als je de beste wilt zijn, begin dan zo vroeg als je kunt, en oefen consequent. Een van mijn vroegere coaches zei altijd: 'Als je een dag niet zwemt, ga je er twee dagen op achteruit. En als je een week niet zwemt, kun je opnieuw beginnen.' Dit is enigszins overdreven, maar het klopt in grote lijnen. Als je alleen wilt zwemmen voor de lol of om te overleven, is die consistentie niet zo belangrijk."
-
Ga duiken. Duiken is een leuke manier van in het water gaan en kan een goede manier zijn om je zwemslagen te beginnen. Begin met een gewone duik, en oefen daarna moeilijkere duiken.
- Zorg altijd dat je zeker weet dat het water diep genoeg is voordat je gaat duiken. Het water moet minstens tweeënhalve meter diep zijn en als je lang bent, moet het water minstens drie meter diep zijn.
Advertentie
-
Zorg dat je weet wat je moet doen bij stroming. Als je in de zee zwemt, kan het gebeuren dat je in een getijdestroom terecht komt. Weten wat je moet doen op zo’n moment, kan je leven redden. Leer onderstaande stappen dus uit je hoofd voordat je het water in gaat.
- Raak niet in paniek. Dit is het allerbelangrijkste! Als je in paniek raakt en om je heen gaat slaan, zou je onder water kunnen komen.
- Zwem parallel aan de kant. Probeer niet direct terug te zwemmen naar de kust en zwem ook niet verder de zee in, maar ga parallel aan het strand zwemmen.
- Zwem in een zwemslag waarbij je kan ademen. Zwem in de zwemslag die je het gemakkelijkst vindt en waarbij je ook nog goed kunt ademen. Bijvoorbeeld de zijslag, de crawl of de schoolslag.
- Blijf zwemmen totdat je uit de stroming bent. Misschien moet je heel ver zwemmen voordat je uit de stroming bent, maar zwem door. Als je op het verkeerde moment richting de kant zwemt, is al je harde werk misschien alsnog voor niets geweest.
- Roep, als je dat lukt, om hulp. Roep zo snel mogelijk “help!” of zwaai met je armen richting de strandwacht. Doe dit echter niet als je daardoor minder goed kunt ademen of zwemmen, het is belangrijk om te blijven bewegen.
-
Zorg ook dat je weet hoe je uit de stroming van een rivier komt. Als je terecht bent gekomen in een rivier die veel te snel stroomt of als je steeds onder water wordt geduwd door de stroming, kun je deze stappen volgen om eruit te komen:
- Raak niet in paniek en ga niet wild om je heen slaan. Net als met een getijdenstroming, kun je door in paniek te raken en wild om je heen slaan dieper onder water raken. Probeer rustig te blijven ademen en blijf kalm.
- Zwem diagonaal naar de kant. Als je recht naar de kant probeert te zwemmen, moet je tegen de stroom in zwemmen, waardoor je snel buiten adem kan raken. Zwem in plaats daarvan schuin, met de stroom mee, richting de kant.
- Zwem niet tegen de stroom in. Dat kost veel te veel energie en brengt je nergens. Zwem alleen tegen de stroom in als het stroomafwaarts heel gevaarlijk wordt, bijvoorbeeld als je richting rotsen of een waterval drijft.
Advertentie
Tips
- Een zwembrilletje kan heel handig zijn.
- Zwem altijd dicht bij de kant zodat je je eventueel kan vasthouden.
- Als je bang bent om het water in te gaan, ga dan eerst met je voeten in het water en loop langzaam verder.
- Zeg het altijd tegen de zwemleraar als je je niet op je gemak voelt in het water.
- Gebruik een plankje, reddingsvest of zwembandjes om te blijven drijven als je het eng vindt om in het water te gaan.
- Onthoud dat je altijd kunt gaan staan als je in paniek raakt.
- Ontspan je hele lichaam; daardoor blijf je beter drijven!
- Bij de meeste zwembaden kun je zwemles nemen, ongeacht je leeftijd.
- Als je lang haar hebt, kun je een badmuts dragen zodat je er geen last van hebt. In sommige zwembaden is een badmuts zelfs verplicht voor mensen met lang haar, dus het is altijd handig er eentje te hebben.
- Het is veiliger om (tenminste) een uur voordat je gaat zwemmen niets meer te eten.
- Leer zwemmen onder de supervisie van iemand die er verstand van heeft. Een badmeester of strandwacht heeft ervoor geleerd de signalen op te vangen van iemand die hulp nodig heeft, ook als je niet kan roepen of onder water bent.
Waarschuwingen
- Wees voorzichtig als je gaat zwemmen in bewegend water zoals de zee of een meer. De stroming kan je plotseling onder water trekken.
Wat je nodig hebt
- Iemand die meegaat
- Zwembrilletje (optioneel)
- Neusclip (optioneel)
- Plankje (optioneel)