PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een ultrasound (of echo) wordt om een aantal redenen gemaakt, maar toch vooral om naar de baby in de baarmoeder te kijken. Als je onlangs een ultrasound hebt gehad en wilt weten hoe je de plaatjes op de ultrasound moet lezen, heb je er misschien iets aan als je de basisbeginselen van ultrasoundbeelden begrijpt. Je wil misschien ook weten hoe je specifieke karakteristieken van de baby herkent, zoals het hoofd, de armen en het geslacht. Hou er rekening mee dat het lastig kan zijn om ultrasounds te interpreteren, dus je kunt dit het beste samen met een arts doen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

De beelden ontcijferen

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste ziekenhuizen en ultrasoundklinieken gebruiken deze ruimte om details zoals je naam, je ziekenhuisidentificatienummer of de instellingen van de ultrasoundmachine in te vullen. Omdat deze informatie niets te maken heeft met wat je op het plaatje ziet, kun je het negeren. [1]
  2. De bovenkant van het scherm of het afgedrukte beeld is waar de meetkop van de ultrasound zich bevond. Het plaatje laat, met andere woorden, het orgaan of het weefsel van de zijkant zien en niet van de bovenkant. [2]
    • Als je bijvoorbeeld een ultrasound van je baarmoeder hebt gehad, is wat je aan de bovenkant van het scherm of het afgedrukte beeld ziet de omtrek van het weefsel boven je baarmoeder. Als je verder naar beneden kijkt, zie je dieperliggend weefsel, zoals de voering van je baarmoeder, de binnenkant van je baarmoeder en de achterkant van je baarmoeder.
  3. De meeste ultrasoundbeelden zijn zwartwit, maar je kunt op de ultrasoundscan verschillen zien in de tinten zwart en wit. De kleurverschillen corresponderen met de verschillende dichtheid van de materialen waar het geluid doorheen gaat.
    • Vast weefsel, zoals bot, ziet er wit uit, omdat het buitenoppervlak meer geluid weerkaatst.
    • Weefsels die met vloeistof zijn gevuld, zoals de baarmoeder, zien er donker uit.
    • Ultrasounds werken niet goed met gassen, dus organen die met lucht zijn gevuld, zoals de longen, worden meestal niet met een ultrasound onderzocht.
  4. Omdat ultrasound geluid gebruikt om beelden van de structuren aan de binnenkant van je lichaam te maken, zijn de beelden niet glashelder. Er zijn veel verschillende visuele effecten die zich ten gevolge van de instellingen of de hoek van de ultrasound, maar ook de dichtheid van de onderzochte weefsels kunnen tentoonspreiden. Sommige van de meest voorkomende visuele effecten om op te letten zijn: [3]
    • Vergroting . Dit is wanneer een deel van het onderzochte weefsel door een overvloed aan vloeistof in het gebied, zoals een cyste, helderder lijkt dan je zou verwachten.
    • Demping . Door dit effect, ook wel schaduwvorming genoemd, lijkt het gescande gebied donkerder dan verwacht.
    • Anisotrofie . Dit effect heeft te maken met de hoek van de meetkop. Als de meetkop, bijvoorbeeld, in een rechte hoek op bepaalde pezen staat, kan daardoor het gebied helderder dan normaal lijken, dus het is noodzakelijk om de hoek van de kop aan te passen, zodat dit effect voorkomen wordt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Een zwangerschapsecho lezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt de omtrek van je baarmoeder identificeren door de witte of lichtgrijze lijn aan de randen van het ultrasoundbeeld te vinden. Er ligt een zwart gebied aan de binnenkant daarvan. Dit is het vruchtwater. [4] [5]
    • Denk eraan dat de randen van de baarmoeder misschien niet rond het hele beeld lopen. De echotechnicus heeft de meetkop misschien zo gehouden dat het beeld op je baby gericht is. Ook al zie je alleen aan een of twee kanten witte of lichtgrijze lijnen, dan is dit waarschijnlijk toch de omtrek van je baarmoeder.
  2. Je baby ziet er ook grijs of wittig uit en bevind zich in het vruchtwater (het donkere gedeelte binnen in de baarmoeder). Kijk naar het gebied in het vruchtwater om te proberen de omtrek en kenmerken van je baby te vinden.
    • Hoeveel details je op het beeld kunt zien hangt af van het stadium van je zwangerschap. Op acht weken, bijvoorbeeld, ziet een embryo eruit als een gumbeertje of een tuinboon; op twaalf weken, kun je misschien het hoofd van je baby identificeren; en op 20 weken kun je de ruggengraat, ogen, voeten en het hart zien. [6]
  3. Rond 18-20 weken, krijg je een ultrasound om de ontwikkeling van je baby te bekijken, eventuele problemen vast te stellen en misschien zelfs het geslacht van je baby vast te stellen. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet altijd mogelijk is om in dit stadium het geslacht van je baby vast te stellen en je zult het nooit helemaal zeker weten totdat je baby geboren is. [7]
    • Om het geslacht van je baby te bepalen zal de echotechnicus of verloskundige zoeken naar een penis of naar drie streepjes die de labia vertegenwoordigen. Denk eraan dat deze methode om het geslacht van je baby te bepalen niet 100% is. Het beeld van de penis kan op een ultrasound door een visueel effect opgewekt of juist verborgen worden.
  4. Als je meer details van je baby wil zien dan wat mogelijk is met een traditionele ultrasound, kun je je dokter vragen naar een 3D ultrasound. Een 3D ultrasound laat ook gezichtskenmerken van je baby zien en kan misschien zelfs bepaalde gebreken ontdekken, zoals bijvoorbeeld een hazenlip. [8] Een 4D ultrasound maakt van hetzelfde beeld gebruik als een 3D scan, maar een 4D scan maakt een korte video-opname van je baby in de baarmoeder. [9]
    • Als je een 3D of 4D ultrasound wil, kun je dat het beste tussen 26 tot 30 weken laten doen.
    • Onthoud dat deze scans vrij duur zijn en misschien niet door je zorgverzekering gedekt worden, tenzij ze op medische indicatie worden gemaakt, zoals het vaststellen van een afwijking.
    Advertentie

Tips

  • Onthoud dat het lezen van een ultrasound een ingewikkeld proces is en dat sommige details niet te zien zijn zonder de hulp van een goed opgeleide professional. Vraag hulp aan je dokter bij het ontcijferen van het ultrasoundbeeld, als je thuisgekomen iets ontdekt waarover je zorgen maakt.
  • Je zult waarschijnlijk foto's van de ultrasound mee naar huis krijgen. Vraag, voordat je weggaat, degene die de ultrasound heeft gemaakt om de beelden uit te leggen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.320 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie