PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Leren hoe je je gebit op de juiste manier moet flossen is essentieel voor een goede mondhygiëne. Door te flossen verwijder je plaque, zodat tandvleesaandoeningen voorkomen worden en je tanden en tandvlees gezond blijven en behouden worden. Als plaque niet verwijderd wordt, tasten de bacteriën je tandglazuur aan, wat halitose (mondgeur), tandbederf (cariës), gaatjes en zelfs tandverlies kan veroorzaken. [1] Flossen is een gemakkelijke manier om plaque en bacteriën effectief tussen je tanden te verwijderen. Idealiter zou je tenminste een keer per dag moeten flossen. Als je wilt weten hoe je op de juiste manier moet flossen, ga dan naar Stap 1 om te beginnen.

  1. Er zijn verschillende varianten te koop en je kunt een soort kiezen die het beste bij je persoonlijke voorkeuren past, waaronder flosdraad met of zonder waslaag en met of zonder smaakje. Hier is wat je moet weten om een beslissing te kunnen nemen welke soort flosdraad het beste voor je is: [2]
    • Flosdraad met een waslaag glijdt gemakkelijker tussen je tanden.
    • Als je ruimere openingen tussen je tanden hebt, dan zou flosdraad in de vorm van een brede, platte tape het beste voor je kunnen zijn.
    • Er bestaan twee hoofdsoorten: nylon (bestaande uit meerdere vezels) en PTFE (bestaande uit één vezel). Flosdraad dat uit een enkele vezel bestaat is enigszins duurder, maar glijdt gemakkelijker tussen je tanden en zal minder snel rafelen. Elke verpakking flosdraad gaat lange tijd mee, dus PTFE flosdraad is zeker de moeite waard om aan te schaffen.
  2. Wikkel het mooi strak om je vingers heen. Als je dit op de juiste manier doet, zou je al je tanden in een beurt moeten kunnen flossen, in plaats van een nieuw stuk flosdraad te moeten pakken. Je kunt de flosdraad ook om je middelvingers wikkelen, maar als je het om je wijsvingers wikkelt geeft dit je tijdens het flossen van je gebit de meeste controle.
    • De meeste mensen geven er de voorkeur aan om te flossen na het tandenpoetsen. Zo kun je voordat je ook maar begint met flossen alvast de losse etensresten tussen je tanden verwijderen met je tandenborstel. Als je je tanden poetst na het flossen is de kans ook groter dat er fluoride aan je tandvlees blijft plakken en dat kun je maar beter vermijden. [3]
  3. Laat ongeveer 7,5 tot 10 centimeter draad over in het midden. Dit gedeelte zul je gaan gebruiken om je tanden te flossen. Wanneer je de flosdraad eenmaal om je wijsvingers hebt gewikkeld, kun je het vastpakken met je wijsvingers en duimen. Je duimen kunnen goed van pas komen bij het flossen van je boventanden en je wijsvingers kunnen je beter helpen bij het flossen van je ondertanden.
  4. Het maakt niet uit met welke tand je begint, als je maar elke tand en kies bij langsgaat voordat je stopt. De meeste mensen beginnen echter het liefst in het midden tussen de twee voortanden boven of -onderin. Wanneer je eenmaal een plek uitgekozen hebt om te beginnen, laat je de flosdraad zachtjes tussen je tand en de rand van het tandvlees glijden. Je moet dit voorzichtig doen in plaats van te agressief te zijn. Anders is de kans namelijk groter dat je je tandvlees beschadigt of dat het gaat bloeden.
    • Trek de flosdraad niet hard naar beneden in je tandvlees. Wrijf de flosdraad zachtjes tussen de rand van het tandvlees en je tanden in plaats van het krachtig door je mond heen te rukken.
  5. Beweeg de flosdraad voorzichtig heen en weer in de vorm van de letter 'C' nadat het in contact gekomen is met je tandvlees, en beweeg het zachtjes op en neer om de plek schoon te maken. Nadat je de flosdraad tussen je tanden hebt laten glijden, moet je dit om het bot heen trekken en het onder de tandvleesgrens laten glijden (idealiter zou je het 2 tot 3 millimeter onder de tandvleesgrens moeten laten glijden). Wanneer de flosdraad in de juiste positie gegleden is, beweeg je dit op en neer om de plek voorzichtig te bewerken. Dit zal helpen om de basis van elke tand te bereiken.
    • Trek de draad ook naar achteren en naar voren om de overige tandplaque en etensresten weg te schrapen. Wanneer je klaar bent, haal je de flosdraad voorzichtig op dezelfde manier tussen je tanden weg als dat je het ertussen hebt laten glijden.
  6. Zorg ervoor dat je steeds een tand per keer flost - wikkel de flosdraad niet rondom het tandvlees van één tand en tegelijkertijd ook om het tandvlees van een andere tand. Zo kun je namelijk minder nauwkeurig flossen en is de kans groter dat je je tandvlees beschadigt. Een schoon stuk draad verkrijg je door het extra flosdraad dat om je wijsvinger gewikkeld is af te wikkelen. Zorg ervoor dat je voor elke tand een nieuw stuk draad gebruikt. Als je echt goed bezig bent en geen schoon stuk draad meer hebt, trek dan wat nieuw flosdraad uit de verpakking om het proces af te ronden.
    • Het kan zijn dat je tandvlees enigszins gaat bloeden. Dit is een teken dat je je tandvlees eigenlijk vaker moet flossen. Bloedend tandvlees schrikt mensen vaak af om te gaan flossen omdat ze de pijn niet willen voelen. Je moet weten dat je tandvlees minder vaak gaat bloeden en opgezwollen raakt wanneer je er eenmaal een echte gewoonte van maakt om het te flossen.
  7. Tandvleesaandoeningen en tandbederf komen vaak voor op je achterste kiezen. Het kan een beetje lastiger zijn om goed bij deze plekken te komen, maar je moet dit belangrijke onderdeel van het flossen niet overslaan. Laat de flosdraad zachtjes tussen je achterste kiezen en je tandvlees glijden en trek voorzichtig beide uiteinden van de flosdraad naar je toe bij het bewerken van de plek.
  8. Na het flossen kan het spoelen van je mond helpen om alle losse etensresten te verwijderen die bijna losgekomen waren van je tandvlees of die je wel hebt kunnen verwijderen maar die zich nog in mond bevinden. Dit zal ook helpen om je mond een fris en schoon gevoel te geven.
  9. Het wordt aangeraden om je tanden 2 tot 3 minuten te flossen, maar zelfs als je je tanden dagelijks 60 seconden flost kan dit de gezondheid van je tandvlees aanzienlijk verbeteren. De meeste mensen flossen voordat ze gaan slapen. Als je weet dat je een maaltijd hebt gegeten waardoor er meer etensresten dan normaal tussen je tanden zitten (zoals maïskolven tijdens het middageten), dan kun je ook eerder op de dag gaan flossen om verdwaalde voedselresten uit je gebit te verwijderen. Flos echter niet te veel of te vaak of je kunt je tandvlees beschadigen. Een keer per dag flossen is precies vaak genoeg.
    • Stop met het bedenken van smoesjes! Iedereen kan er dagelijks 2 tot 3 minuten voor uittrekken om te gaan flossen.
    • Probeer om een patroon te bedenken tijdens het flossen van je tanden. Als je je tanden vaak in dezelfde volgorde flost - bijvoorbeeld door in het midden met je bovenste voortanden te beginnen, dan alle boventanden aan de rechterkant daarvan te flossen, gevolgd door de boventanden aan de linkerkant daarvan, en daarna te beginnen met de middelste ondertanden -- is de kans kleiner dat je bepaalde tanden overslaat. Wanneer je eenmaal een routine bedacht hebt, zul je merken dat flossen niet zo vervelend is als je dacht -- het kan zelfs leuk zijn!
    • Als je bepaalde tandheelkundige aanpassingen hebt laten doen waardoor het ietwat moeilijker voor je is om te flossen, dan kun je flosboogjes gebruiken die de flosdraad op zijn plaats helpen houden tijdens het schoonmaken van je tandvlees.
  10. Een waterflosapparaat, ook wel bekend als waterpik of monddouche, is een apparaat dat een straal water op je tanden richt. Het kan helpen om voedselresten tussen je tanden te verwijderen en bloeden en tandvleesaandoeningen te verminderen. Bovendien kan het het flossen een stukje leuker maken. Geloof echter niet de onderzoeken waarin gesteld wordt dat een waterflosapparaat als vervanging voor flossen kan dienen. Een waterflosapparaat kan werken als je deze als aanvulling op het flossen gebruikt, maar zou het flossen niet moeten vervangen. [4]
    Advertentie

Tips

  • Een goede mondhygiëne kan je kans op hartaandoeningen verkleinen, volgens een artikel gepubliceerd in het Journal of Periodontology, een wetenschappelijk vaktijdschrift.
  • Door gezond te eten en regelmatig een bezoek aan de tandarts te brengen kun je tandvleesaandoeningen ook helpen voorkomen.
  • Flosdraad of tandzijde is het meest gebruikte hulpmiddel bij het flossen, maar er zijn veel meer interdentale hulpmiddelen te koop (zoals floshouders of tandenstokers) waarmee je hetzelfde resultaat kunt bereiken.
  • De kans is groter dat de fluoride in je tandpasta op de plekken tussen je tanden terechtkomt als je flost voordat je gaat tandenpoetsen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gebruik een stuk flosdraad niet vaker dan een keer. De flosdraad zal gaan rafelen, bacteriën zullen zich ophopen en de flosdraad zal niet effectief meer werken.
Advertentie

Benodigdheden

  • Flosdraad of een gelijksoortig interdentaal hulpmiddel (zoals stokers of een floshouder).

Over dit artikel

Deze pagina is 14.253 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie