Pdf downloaden Pdf downloaden

Bevriezing ontstaat wanneer er zich ijskristallen in je huidweefsel vormen tijdens blootstelling aan lage temperaturen en wind. De vingers, tenen, oren en de neus raken het vaakst bevroren, omdat deze lichaamsdelen moeilijker warm te houden zijn wanneer het koud is. Omdat bevriezing je huidweefsel permanent kan beschadigen, is het belangrijk om het weer in de gaten te houden, de juiste kleding te dragen en onmiddellijk hulp te zoeken als je vermoedt dat je huid bevroren is geraakt.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je op de juiste manier kleden

Pdf downloaden
  1. Neem de tijd om het weerbericht te bekijken en te bepalen wat je vandaag voor kleding aan moet trekken. Het voorkomen van bevriezing betekent vooral dat je je zo goed mogelijk voorbereidt. Als je de hele dag buiten zult zijn, of je nu gaat wandelen of in de rij gaat staan om kaartjes voor een concert te kopen, bevriezing is echt mogelijk.
  2. Winterweer kan erg onvoorspelbaar zijn. Ook al draag je misschien genoeg kleding om de maximumtemperatuur in de middag aan te kunnen, je moet ook vooruitdenken aan de minimumtemperatuur 's avonds, voor het geval je vertraging oploopt.
  3. Blootstelling aan natte sneeuw en koude wind verhoogt de kans dat je te maken krijgt met bevriezing.
  4. Mensen die veel tijd buiten doorbrengen hebben een soort systeem ontwikkeld om zich te kleden ter bescherming tegen het winterweer. Het maakt niet uit hoe warm je winterjas is, je jas zal je nooit zo effectief kunnen beschermen als een outfit die uit meer dan een laag bestaat. Een goede winteroutfit omvat de volgende basiskledingstukken:
  5. Dit is een soort synthetische stof die voorkomt dat je huid vochtig blijft.
  6. Wol is een goede keus. Draag nooit katoen. Dit droogt namelijk niet snel genoeg en zorgt niet voor een goede isolatie.
  7. Draag je winterjas, een regenjas of een combinatie van de twee als bovenste laag om je tegen de elementen te beschermen.
  8. Zorg ervoor dat er geen enkele plek is waar koude lucht tegen je huid aankomt. De overgang tussen je broek en je trui, je polsen, enkels en nek zijn allemaal vatbaar voor bevriezing. Ook al zijn dit niet de plekken die het vaakst bevroren raken, je moet voor alle zekerheid toch elke voorzorgsmaatregel nemen.
  9. Dit zijn de delen van je lichaam die het vaakst bevroren raken. Het zijn de buitenste delen van je lichaam die geen voordeel hebben van de warme lagen die je draagt. Dat betekent dat je extra maatregelen moet nemen om deze delen van je lichaam op de juiste manier te bedekken zodat ze zo warm mogelijk blijven.
  10. Je zou een skimasker kunnen dragen.
  11. Als je denkt dat je nat zult gaan worden, draag dan waterdichte laarzen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Weten wanneer je naar binnen moet gaan

Pdf downloaden
  1. Kinderen zijn vatbaarder voor bevriezing, omdat ze zich minder bewust zijn van de eerste tekenen van bevriezing. Een kind zou een want kunnen verliezen en gevoelloze vingers kunnen krijgen zonder hier ook maar een moment aandacht aan te besteden. Neem je kinderen vaak mee naar binnen, vooral als het erg koud is. Zo weet je zeker dat ze veilig blijven.
  2. Bij lage temperaturen kan je huid erg snel bevriezen, of wanneer er sprake is van harde wind of regen. Als de weersomstandigheden niet veranderen is het belangrijk om zo snel mogelijk beschutting tegen het weer te vinden.
  3. Natte kleding die tegen de huid aandrukt verhoogt het risico op bevriezing. Houd je kleding droog, en dan vooral je sokken en wanten of handschoenen. Neem extra kledingstukken mee of ga naar binnen om ze te drogen als ze nat worden.
  4. Dit is vooral belangrijk wanneer je bij erg lage temperaturen buiten bent. [1] Kijk naar je huid, druk erop om te voelen hoe stevig het is en wiebel met je vingers en tenen. De eerste verschijnselen van bevriezing zijn onder andere: [2]
  5. Dit is de eerste fase. Je huid kan pijn doen en rood worden maar reageert wel normaal wanneer je erop drukt.
  6. De tweede fase wordt gekenmerkt door gevoelloosheid en een witte of geelgrijze huid die nog steeds zacht aanvoelt.
  7. Dit type bevriezing is erg gevaarlijk en moet direct medisch behandeld worden. Controleer of je huid gevoelloos is, een witte of geelgrijze kleur heeft en wasachtig en ongewoon stevig aanvoelt. Er kan ook sprake zijn van duizeligheid, verwarring en koorts.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Omgaan met mogelijke bevriezing

Pdf downloaden
  1. Als je huid de eerste tekenen van bevriezing vertoont, ga dan naar binnen en warm jezelf op. Trek je natte kleding uit en trek droge kleding aan of sla een warme deken om je heen om jezelf op te warmen. Drink een warme vloeistof, zoals thee, warme chocolademelk of gewoon warm water om je lichaamstemperatuur weer te laten stijgen.
  2. De getroffen plek zal vatbaar zijn voor verdere schade als je naar buiten gaat. Neem dat risico niet, alleen maar omdat je weer verder wilt gaan met skiën of wandelen.
  3. Als je geen warme plek kunt vinden of te ver weg bent van het dichtstbijzijnde verwarmde gebouw, zoek dan beschutting tegen de wind en roep om hulp.
  4. Vul een kom of pan met warm water en dompel de getroffen plek helemaal onder in het water. Gebruik GEEN heet water. Dit zal je huid te snel opwarmen en het weefsel beschadigen. Week de plek 30 tot 40 minuten lang in het water.
  5. Iemand wiens huid bevroren is zou de temperatuur van het water niet nauwkeurig kunnen voelen.
  6. Na ongeveer 30 tot 40 minuten zou je het volledige gevoel in je huid weer terug moeten hebben, en de kleur van je huid zou weer normaal moeten worden. Het is normaal om hevige pijn te voelen wanneer het huidweefsel weer op begint te warmen.
  7. Als je ruw omgaat met je huidweefsel zou er een hoop schade kunnen ontstaan. Warm water zou de enige methode moeten zijn die je gebruikt om het lichaamsdeel weer op te warmen naar de juiste temperatuur. Doe het volgende niet:
  8. Gevoelloze huid kan namelijk gemakkelijk verbranden.
  9. Weefselbevriezing zou thuis behandeld kunnen worden zonder dat aanvullende medische hulp nodig is, maar ergere bevriezing zou wel tot schade op de lange termijn kunnen leiden. Het is belangrijk om medische hulp in te roepen als je de volgende symptomen ondervindt: [3]
  10. Advertentie

Tips

  • Drink geen alcohol en rook geen sigaretten. Door beide wordt je lichaam namelijk gevoeliger voor kou.
  • Je kunt bij koud weer beter kledingstukken gemaakt van wol of synthetische wol dragen dan katoen. De zweetopnemende eigenschappen van katoen kunnen er namelijk voor zorgen dat je huid zelfs kouder wordt.
  • Als iemand zowel last van onderkoeling als bevriezing heeft, behandel dan eerst de onderkoeling.
  • Denk aan de uitspraak "Wol is warm en van katoen ga je dood."
Advertentie

Waarschuwingen

  • Bevriezing kan ernstig zijn. Ga bij de behandeling voorzichtig te werk. Warm geen bevroren weefsel op als het misschien weer zou kunnen bevriezen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.621 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie