PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Ben je ongelukkig met hoe ongeorganiseerd je leven aanvoelt? Misschien heb je grootse plannen voor je leven, maar geen idee hoe je die kunt uitvoeren. Hoewel het opschrijven van je doelen belangrijk is, is het van vitaal belang om manieren te vinden waarmee je die doelen kunt realiseren en behalen (personal development planning). Wellicht ontdek je dat met persoonlijke ontwikkeling en het bereiken van je doelen je in staat bent om je welbevinden en gevoel van geluk groter te maken. [1] Ben je klaar met het opschrijven van je doelen, ga dan verder met het vaststellen van meetbare mijlpalen, om aan je dagelijkse doelen te kunnen voldoen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je doelen opschrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Reken daar alle wekelijkse, maandelijkse, jaarlijkse en levensdoelen bij. Hiermee kun je ze rangschikken naar hoe belangrijk ze zijn voor jou. Neem de tijd om na te denken over hoe lang het behalen van elk doel zal duren, en of het bereikbare doelen zijn. [2] [3]
    • Wanneer je voor het eerst doelen gaat schrijven, wees dan niet bang om te dromen! Je kunt altijd teruggaan en kleinere doelen bedenken om je te helpen.
    • Probeer altijd zo specifiek mogelijk te zijn bij het brainstormen over je doelen. Op die manier begrijp je volledig welke stappen je moet nemen om je levensplannen over kortetermijndoelen te bereiken.
  2. Weet je wat je toekomstdroom is en wat je idealen zijn, kies dan een paar specifieke doelen uit om te helpen die droom te bereiken. Als het een groot doel is of een langetermijndoel, deel deze dan op in kleinere doelen of stappen. Zorg ervoor dat je jezelf genoeg tijd geeft voor het afronden van grote projecten of doelen. Op die manier kun je elke dag toewerken naar het bereiken ervan. [5] [6]
    • Het opdelen van een doel in dagelijkse of stappen kan je stress verminderen, waardoor je op de lange duur gelukkiger wordt. [6]
  3. Raak niet zo gefocust op instellen van dagelijkse of kleinere doelen, dat je het grote doel of plan uit het hoofd verliest. Het instellen van doelen en die bereiken zal je het gevoel geven dat je iets bereikt hebt, je motivatie vergroten, en geeft je feedback over wat wel en wat niet werkt.
    • Gebruik eventueel een agenda of kalender als visuele aanwijzing om trouw te blijven aan je doelen en de tijdlijn die je voor jezelf hebt opgesteld. Het is ook bijzonder bevredigend om een afgerond doel of doelstelling af te kunnen.
  4. model voor het stellen van doelen . Kijk naar elk van je doelen en noteer op wat voor manier het doel specifiek (S), meetbaar (M), acceptabel (A), relevant of realistisch (R) is, en tijdgebonden door deadlines (T). [7] Op de volgende manier kun je bijvoorbeeld een vaag doel zoals 'Ik wil een gezonder persoon zijn' specifieker maken met S.M.A.R.T: [8]
    • Specifiek: 'Ik wil mijn gezondheid verbeteren door af te vallen.'
    • Meetbaar: 'Ik wil mijn gezondheid verbeteren door 10 kilo af te vallen.'
    • Acceptabel: Hoewel je misschien niet 50 kilo af kunt vallen, is 10 kilo een bereikbaar doel.
    • Relevant/realistisch: Je kunt jezelf eraan herinneren dat 10 kilo afvallen je meer energie zal geven en je gelukkiger zal maken. Onthoud dat je dit niet voor iemand anders doet.
    • Tijdgebonden: 'Ik wil mijn gezondheid verbeteren door 10 kilo af te vallen binnen een jaar, met een gemiddelde van 0,8 kilo per maand.'
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Bereikbare doelen stellen

PDF download Pdf downloaden
  1. Maak kortetermijndoelen, vraag jezelf af hoelang het project moet gaan duren en stel een deadline in. Als het een langer doel betreft, vraag je dan af hoe lang elke stap mag duren en tel de tijdsduur van alles stappen bij elkaar op. Het is een goed idee om wat extra tijd te rekenen (een paar extra dagen of weken), gewoon voor het geval er onvoorziene dingen gebeuren. Ongeacht het soort doel, moet je wel zeker weten dat het haalbaar is.
    • Als je bijvoorbeeld een volledige baan hebt, nog 10 uur vrijwilligerswerk doet en 5 uur traint, dan is het niet echt realistisch om nog 20 uur hierbij op te willen tellen om een doel te bereiken. Dit zal het moeilijker maken om je erop toe te leggen het doel te bereiken.
  2. Als je levensstijl en doel het permitteren, dan kun je een dagschema creëren. Hoewel een schema rigide of saai mag klinken, kan het wel je stress verminderen door je op het goede spoor te houden. Schema's zijn van vitaal belang voor langetermijndoelen, omdat ze je op het juiste pad houden dat naar je doel leidt. Ze helpen ook bij het ontwikkelen van goede gewoonten en bieden je een structuur. [9]
    • Je hoeft niet elk uur van de dag in blokken te verdelen, maar slechts doelen te stellen voor die dag. Je kunt bijvoorbeeld van plan zijn om 3 uur te gaan werken, 1 uur te trainen en daarna nog 2 uur aan karweitjes te doen.
  3. Elke dag bekijk je waar je bent met het voldoen aan je doelstellingen. Als het doel veel verder weg is, zoals wellicht een levensdoel al meer flexibel worden, dan is het een goed idee om criteria vast te stellen. Criteria bieden je de mogelijkheid om je gestage voortgang bij te houden, wat je kan motiveren om door te blijven gaan met het toewerken naar je doel. Het bijhouden van je prestaties zorgt er ook voor dat je terug kunt kijken om te zien hoever je al bent gekomen, en wat je al hebt bereikt. [10]
    • Gebruik deze tijd om je inspanningen en prestaties af te zetten tegen je lijst met doelen en je kalender. Het kan zijn dat je je schema aan moet passen, als je ontdekt dat je sneller of langzamer gaat dan je had verwacht.
  4. Je bent misschien bijzonder enthousiast om aan een groot project of doel te gaan werken. Hoewel dat geweldig is, blijft het goed om te overwegen hoeveel je in werkelijkheid aankunt. Als je jezelf onrealistische doelen stelt, of te veel hooi op je vork neemt, dan kan het zijn dat je motivatie en interesse in het project eronder leidt. Neem één stap per keer, en herinner jezelf eraan dat je toewerkt naar je doel. [11]
    • Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in het verbeteren van je gezondheid door je voedingspatroon, trainingsschema, slaapritme en schermgewoonten te veranderen, dan kan dit allemaal tegelijkertijd wat te veel worden. Richt je liever op één punt tegelijk, of een paar, maar zorg dan wel dat de doelen voor elk klein zijn. Op die manier kan het zijn dat je uiteindelijk productiever bent.
    Advertentie

Bronnen

  1. McGregor, I., & Little, B. R. (1998). Personal projects, happiness, and meaning: on doing well and being yourself. Journal of personality and social psychology, 74(2), 494.
  2. Bandura, A. (1977). Self-efficacy: Toward a unifying theory of behavioral change. Psychological Review, 84, 191–215.
  3. Schunk, D. H. (1991). Self-efficacy and academic motivation. Educational Psychologist, 26, 207–231.
  4. Austin, J. T., & Vancouver, J. B. (1996). Goal constructs in psychology: Structure, process, and content. Psychological Bulletin, 120, 338 –375.
  5. Locke, E. A., & Latham, G. P. (2006). New directions in goal-setting theory. Current Directions in Psychological Science, 15, 265–268.
  6. http://www.kent.ac.uk/careers/sk/time.htm
  7. http://www.hr.virginia.edu/uploads/documents/media/Writing_SMART_Goals.pdf
  8. Lawlor, B. & Hornyak, M. (2012). SMART Goals: How the Application of Smart Goals can Contribute to Achievement of Student Learning Outcomes. Journal of Development of Business Simulation and Experimental Learning, 39, 259-267. https://journals.tdl.org/absel/index.php/absel/article/viewFile/90/86
  9. http://examinedexistence.com/why-having-a-daily-routine-is-important/

Over dit artikel

Deze pagina is 5.861 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie