PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De stikstofkringloop (ook bekend als de nitrering of het indraaien) is het proces waarbij de giftige bijproducten van stikstof in een aquarium worden omgezet in minder schadelijke componenten. Om dit te kunnen bewerkstelligen, moeten er goede bacteriën, die leven van deze stoffen, aanwezig zijn in het filtersysteem van het aquarium. Het is geen goed idee om vissen in een aquarium te plaatsen dat niet is ingedraaid en dus geen goede stikstofkringloop heeft. De opbouw van chemische bijproducten kan vissen veel stress bezorgen en zelfs hun dood betekenen. Het is dus van belang dat elk nieuw aquarium goed wordt ingedraaid, om de gezondheid en veiligheid van de vissen te waarborgen. [1]

Deel 1
Deel 1 van 4:

Indraaien met vissen

PDF download Pdf downloaden
  1. Om te beginnen is het goed om je aquarium helemaal in te richten en te vullen met alles wat je er in wilt hebben, alles behalve de vissen . Bekijk onze artikelen over het inrichten van zoetwater- en zoutwateraquaria voor meer informatie. Hieronder vind je een korte lijst met dingen die je moet doen voordat je begint, hoewel de lijst misschien niet op alle aquaria van toepassing is:
    • Richt het aquarium in
    • Voeg substraat toe
    • Voeg water toe
    • Voeg luchtstenen, luchtpompen, enz. toe
    • Voeg planten, stenen, enz. toe
    • Voeg een filtersysteem toe (en/of een eiwitafschuimer)
    • Voeg verwarming toe
  2. Je doel in het indraaiproces is om het aquarium te bevolken met vissen die afvalproducten produceren, maar die de hoge giftige waardes in het begin lang genoeg kunnen overleven om de goede bacteriën die de afvalproducten eten te laten groeien. Je zult dus een soort nodig hebben die bekend staat als goede indraaivis , en je zult met een klein aantal moeten beginnen. Later, als de goede bacteriën eenmaal zijn ontwikkeld, kun je meer vissen van verschillende soorten toevoegen. Hieronder staan een aantal goede indraaivissen: [2]
    • Chinese Danio
    • Zebravis
    • Sherrybarbeel of Sumatraan
    • Zebra cichlide
    • Gestreepte Gourami
    • Stervlekzalm
    • Cyprinodon salinus
    • De meeste hondvissen
    • De meeste guppy's
  3. Wanneer je een aquarium met vissen indraait, is het van groot belang dat je ze niet te veel voert. Hoewel verschillende vissen mogelijk verschillende diëten nodig hebben, kun je over het algemeen aanhouden dat je je vissen om de dag moet voeren. Biedt je vissen niet te veel eten. Je wilt niet dat er eten overblijft na etenstijd, en dat is om twee redenen:
    • Vissen die meer eten, produceren meer uitwerpselen, waardoor de waarde van giftige stoffen in het aquarium kan stijgen voordat de bacteriën de kans hebben om het aquarium te koloniseren.
    • Overgebleven voedsel zal uiteindelijk rotten en daarmee ook giftige stoffen produceren.
  4. Terwijl je je aquarium indraait, is het goed om elke paar dagen 10-25% van het aquariumwater te verversen. Net als bij het gematigde eetschema hierboven, is dit een manier om te verzekeren dat de waarden van giftige stoffen niet te hoog worden voordat de bacteriën de kans hebben om te groeien. Als je een zoutwateraquarium hebt, vergeet dan niet om een geschikte hoeveelheid zeezout toe te voegen nadat je het water hebt ververst, zodat het zoutgehalte van het water op het juiste niveau blijft.
    • Gebruik geen gechloreerd water. Dit kan de bacteriën in het aquarium doden, waardoor je opnieuw moet beginnen met indraaien. Als je kraanwater gebruikt, zorg er dan voor dat je het water dechloreert of een geschikte water conditioner gebruikt voordat je het aan je aquarium toevoegt. Als je fleswater gebruikt, zorg er dan voor dat je gedestilleerd water koopt. Gezuiverd of drink water kan mineralen bevatten voor de smaak, die schadelijk kunnen zijn voor vissen.
    • Wees bereid om het water veel vaker te gaan verversen als je tekenen ziet van ammoniak-vergiftiging (zie de paragraaf Veel voorkomende problemen oplossen hieronder voor meer informatie). Probeer echter om je vissen zo min mogelijk stress te bezorgen, stel ze dus niet bloot aan drastische veranderingen in de watersamenstelling en -temperatuur.
  5. Wanneer je vissen in je aquarium plaatst, zullen de waarden van de giftige chemicaliën die we kennen als ammoniak en nitriet heel snel stijgen, aangezien de vissen uitwerpselen in het water brengen. In reactie op de aanwezigheid van deze chemicaliën zullen de goede bacteriën beginnen te groeien, waardoor de waarden langzaam naar nul dalen. Als je dat punt hebt bereikt, is het veilig om meer vissen toe te voegen. Om het gehalte van chemicaliën in de gaten te houden, kun je algemeen beschikbare testkits gebruiken. Deze worden doorgaans op zelfde plekken verkocht als waar je vissen en aquaria kunt kopen. Dagelijks testen is ideaal, maar soms is het voldoende om slechts om de paar dagen te testen.
    • De ammoniakwaarden moeten tijdens het gehele indraaiproces onder de 0,5 mg/l blijven en de nitriet-waarden onder de 1 mg/l (in het beste geval zijn deze waarden zelfs de helft van wat hier staat). Als het gehalte van deze chemicaliën stijgt tot een gevaarlijk niveau, moet je de frequentie van de waterverversingen verhogen.
    • Het indraaiproces is afgerond wanneer zowel de ammoniak- als de nitrietwaarden zo laag zijn dat ze niet te detecteren zijn. Om praktische redenen wordt ernaar verwezen als nul , hoewel dit technisch gezien niet klopt.
    • Als alternatief kun je watermonsters wegbrengen naar de dierenwinkel waar je de vissen of het aquarium hebt gekocht. De meeste dierenwinkels zullen goedkope testopties bieden (of het zelfs gratis doen!). [3]
  6. Het indraaiproces duurt doorgaans 6 tot 8 weken . Als de ammoniak- en nitrietwaarden eenmaal zo laag zijn dat ze niet meer te detecteren zijn, kun je meer vissen toevoegen. Doe dit echter wel geleidelijk, met steeds één of twee vissen tegelijk. Het toevoegen van slechts een paar vissen tegelijk zorgt ervoor dat de goede bacteriën zich aan kunnen passen aan de verhoogde productie van ammoniak en nitriet..
    • Wacht na elke toevoeging van vissen steeds minstens een week, test het water daarna opnieuw. Als de ammoniak- en nitrietwaarden laag genoeg zijn, kun je de volgende lading vissen toevoegen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Indraaien zonder vissen

PDF download Pdf downloaden
  1. Voor deze methode beginnen we met een volledig ingericht aquarium, minus de vissen, net als hierboven. Echter, deze keer voegen we geen vissen toe voordat het indraaien volledig is afgerond. In plaats van vissen, voeg je het biologische afval handmatig toe, terwijl je de waarden van het water in de gaten houdt en wacht tot het indraaien is afgerond.
    • Deze methode vereist een hoop geduld, aangezien je moet wachten tot het organische materiaal dat je handmatig toevoegt aan je aquarium gaat rotten en daarmee giftige afvalproducten produceert. Deze optie wordt echter als de humanere optie beschouwd, aangezien je de vissen niet hoeft bloot te stellen aan giftige stoffen, wat bij de methode hierboven wel gebeurt. [4]
  2. Om te beginnen doe je slechts een klein beetje visvoer in het aquarium, ongeveer zo veel als nodig zou zijn om een vis te voeren. Vervolgens moet je afwachten. Binnen enkele dagen zullen de vlokken beginnen te rotten en dus gifstoffen produceren (waaronder ammoniak).
  3. Gebruik een testkit (of breng een watermonster langs bij de dierenwinkel) om de ammoniakwaarde te testen. De waarde moet ten minste 3 deeltjes per miljoen (ppm) zijn. Als er onvoldoende ammoniak in het water zit, voeg dan meer visvlokken toe en wacht opnieuw tot ze rotten voordat je opnieuw test.
  4. Test het water om de dag om de waarden in de gaten te houden. Naarmate de goede bacteriën in het aquarium ontwikkelen, zullen ze de ammoniak consumeren en waarde doen dalen. Verhoog de waarde weer door meer visvoer in het water te doen, elke keer dat de waarde onder 3 ppm komt..
  5. Als de bacteriën beginnen met het consumeren van de ammoniak, zullen ze nitriet gaan produceren. Dit is een van de chemicaliën van de nitraat-cyclus (dat minder giftig is dan ammoniak, maar nog steeds schadelijk is voor vissen). Begin na een week met het testen op nitriet, ook hiervoor kun je algemeen beschikbare testkits gebruiken of watermonsters naar de dierenwinkel brengen.
    • Als je nitriet detecteert, weet je dat het indraaien is begonnen. Je gaat verder met het creëren van ammoniak zoals eerder.
  6. Naarmate je de goede bacteriën in het aquarium voert, zal de nitrietwaarde blijven stijgen. Echter, als er eenmaal voldoende goede bacteriën zijn ontwikkeld zal het nitriet worden omgezet in nitraat, het eindproduct in de nitraat-cyclus (dat niet schadelijk is voor vissen). Als dit gebeurt, weet je dat het indraaien bijna voltooid is.
    • Dit laatste stadium kun je waarnemen door te testen op nitriet (je zoekt dan naar een plotselinge daling van de waarde), door te testen op nitraat (je zoekt dan naar een plotselinge stijging), of door op beide te testen.
  7. Na ongeveer 6 tot 8 weken zouden de ammoniak- en nitrietwaarden zo laag moeten zijn dat je ze niet meer kan detecteren, terwijl het nitraatgehalte stabiliseert. Vanaf dat punt is het veilig om vissen toe te voegen. [5]
    • Echter, net als hierboven, moet je de vissen geleidelijk toevoegen. Voeg niet meer dan een paar kleine vissen tegelijk toe en wacht ten minste een week, of twee, voordat je de volgende vissen introduceert.
    • Overweeg om het substraat te reinigen met een hevelslang voordat je vissen toevoegt, vooral als je veel voedsel in het water hebt moeten doen. Ontbindend voedsel of plantenweefsel kan een tikkende tijdbom worden. Als het in het grind blijft zitten, kan de ammoniak niet in het water terecht komen, als iets de bodem dan beroert kan en plotseling een grote hoeveelheid ammoniak vrijkomen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Het indraaiproces versnellen

PDF download Pdf downloaden
  1. Aangezien het indraaien van een aquarium makkelijk 6 tot 8 weken in beslag kan nemen, zijn aquariumhouders altijd op zoek naar manieren om het proces te verkorten. Een manier waarvan is bewezen dat hij werkt, is door bacteriën uit een aquarium dat al is ingedraaid te introduceren in het nieuwe aquarium. Je hoeft dan niet te wachten tot de bacteriën van nature gaat groeien, wat het indraaiproces versnelt. Een grote bron van bacteriën is het filter van een aquarium; verplaats het filtermedium van het ingedraaide aquarium naar het nieuwe aquarium om de kolonisatie te versnellen.
    • Probeer om een filtermedium te gebruiken uit een aquarium van vergelijkbare grote en een vergelijkbare hoeveelheid vissen. Een onberekende filterwisseling (zoals het gebruik van een filter uit een aquarium met slechts een paar vissen voor een aquarium met veel meer vissen), kan ervoor zorgen dat er meer ammoniak aanwezig is dan de bacteriën kunnen verwerken.
  2. Net zoals je met het filtermedium bacteriën kunt transplanteren , kan dat ook met het substraat (het grind-achtige materiaal op de bodem). Voeg een aantal scheppen substraat uit een ingedraaid aquarium toe aan het nieuwe aquarium om het gewenste effect te creëren.
  3. Levende planten (in tegenstelling tot kunststof planten) versnellen doorgaans de stikstofkringloop, vooral als ze uit een ingedraaid aquarium komen. Planten kunnen niet alleen goede bacteriën overdragen (net als de substanties hierboven), maar kunnen ook ammoniak uit het water halen voor gebruik in een biologisch proces dat eiwitsynthese heet.
    • Snel groeiende planten (zoals Vallisneria en Hygrophila) nemen doorgaans de meeste ammoniak op. Drijvende planten doen het vaak ook goed.
  4. Een van de mogelijke nadelen van het gebruik van filtermedia of substraat uit een ingedraaid aquarium om bacteriën over te brengen naar een ander aquarium, is dat er mogelijk ook andere organismen worden overgebracht. Veel parasieten, ongewervelden en andere micro-organismen kunnen op deze manier worden overgedragen, zorg er dus voor dat je van te voren op te hoogte bent van de risico's en breng nooit materiaal over uit een aquarium waarvan bekend is dat het besmet is met schadelijke organismen.
    • Plagen die op deze manier overgebracht kunnen worden zijn onder andere slakken, schadelijke algen en parasieten zoals Ich en fluweelziekte.
  5. Als je een zoetwateraquarium hebt, kan het toevoegen van een kleine hoeveelheid zout ervoor zorgen dat je vissen gezond blijven wanneer de waarden van giftige stoffen op zijn hoogst zijn, in het begin van het indraaiproces. Het werkt door de giftigheid van nitriet (het bijproduct in de nitraat-cyclus) te verminderen. Gebruik echter slechts 11 gram zout per 3,5 liter water, meer dan dat kan zoetwatervissen veel stress bezorgen.
    • Zorg ervoor dat je speciaal aquariumzout gebruikt; tafelzout is niet geschikt voor een aquarium en kan je vissen schaden.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Veel voorkomende problemen oplossen

PDF download Pdf downloaden
  1. Ammoniakvergiftiging (de gevaarlijke symptomen die vissen krijgen als de ammoniakwaarde te hoog wordt) is altijd een risico tijdens het indraaiproces. Als je het niet snel behandelt, kunnen de symptomen dodelijk zijn voor de vis. Als je de onderstaande symptomen ziet, verlaag de ammoniakwaarde dan door het water vaker te verversen en meer water per keer te verversen: [6]
    • Lethargie/weinig beweging (zelfs tijdens het voeren)
    • Weigeren om de bodem van het aquarium te verlaten
    • Naar lucht happen aan de oppervlakte van het water
    • Ontstoken ogen, kieuwen en/of anus
  2. Er zijn twee soorten: verwijdering en ontgifting. De meeste dierenwinkels en aquariumwinkels zullen chemicaliën verkopen die specifiek zijn ontworpen voor de neutralisatie van ammoniak in een aquarium. Hoewel deze middelen nuttig kunnen zijn als de ammoniakwaarde zo hoog wordt dat het je vissen schaadt, zijn ze nuttiger als je het aquarium net hebt aangezien ze ervoor zorgen dat het water minder vaak ververst hoeft te worden, waardoor de periode van het indraaiproces wordt verkort.
    • Sommige mensen denken dat ammoniak verwijderingsmiddelen schadelijk zijn op de lange termijn. [7] Dit komt mogelijk door een misverstand over het proces van ontgifting. In een aquarium is giftig ammoniak (gas NH3) omgekeerd evenredig met het niet zo giftige geïoniseerde ammoniak (NH4+). De meeste ontgiftingsproducten zetten giftige ammoniak om in de vorm die minder schadelijk is voor vissen. Echter, na 24 tot 48 uur zal de ammoniak toch vrijkomen. Dat is waarom de volgende producten gebruikt moeten worden:
      • zolang de goede bacteriën nog niet ontwikkeld zijn
      • af en toe om een gedeeltelijke waterverversing te doen (volgens de instructies van de fabrikant), om een deel van de opgebouwde ammoniak te verwijderen [8]
      • zelfs als het niet gespecificeerd wordt, moet je de dosering voor het hele aquarium gebruiken, niet slechts voor het verse water. De gevangen ammoniak zal namelijk snel worden vrijgegeven (24 tot 48 uur na de voorgaande dosering).
    • 50 % (of meer) van het water verversen, verlengt doorgaans de tijd die nodig is om een aquarium in te draaien (of zelfs om het indraaien te stoppen). De goede bacteriën zullen dan namelijk tijdelijk belemmerd worden en zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe pH-waarde. [9] . Daarom wordt door sommigen aangeraden om de pH-waarde niet meer dan 0,2-0,3 per dag te veranderen. Stel dus dat je een pH van 7,8 hebt, dan zorgt een verversing van 25% van het water met pH=7 ervoor dat je uiteindelijk een pH van 7,6 hebt.
    • Goede bacteriën zetten alleen de geïoniseerde (niet giftige) vorm van ammoniak om, zij hebben dus ook baat bij deze producten. [10]
  3. Hoewel goudvissen doorgaans als de typische aquariumvis wordt beschouwd, zijn ze in werkelijkheid niet heel geschikt voor het indraaien van een aquarium. Het probleem ligt bij het feit dat de goudvis andere zorg nodig heeft dan de soorten tropische vissen die het meeste in aquaria worden gehouden. Een aquarium indraaien met goudvissen en het aquarium vervolgens aanpassen om tropische vissen te accommoderen kan er voor zorgen dat, ten minste een deel van, de bacteriën sterven door de verhoogde temperatuur en veranderde wateromstandigheden. [11] Het is stressvol voor de goudvissen, voor de bacteriën en voor de tropische vissen; geen goed recept voor een gezond aquarium.
    • Moderne goudvissen zijn daarnaast nogal ontvankelijk voor ziektes die zich makkelijk door het hele aquarium verspreiden. [12]
    • Draai je aquarium niet in met goudvissen die voor dat doel worden verkocht. Deze worden doorgaans slecht verzorgd door de kwekers en verkopers en zijn zeer ontvankelijk voor ziekte. [13]
    Advertentie

Tips

  • Pure ammoniak kan worden gebruikt bij het indraaien zonder vissen. Gebruik alleen pure ammoniak, zonder toevoegingen, en bereken hoeveel je moet toevoegen door een een 'ammoniak calculator' te zoeken.
  • Wees niet bang om met een professional te praten als je vragen hebt over je aquarium. Het is altijd beter om het zeker te weten dan om later spijt te krijgen. Onthoud dat veel commerciële dierenwinkels geen specialisten hebben.
  • Een andere manier om het indraaiproces te versnellen is door een bacterieel supplement toe te voegen. De meeste dierenwinkel verkopen gekoloniseerde bacteriën, dus als je het niet erg vindt om wat extra geld uit te geven, hoef je niet 6 tot 8 weken te wachten tot het indraaien is afgerond. Echter, sommige mensen vinden dat de bacteriën in deze producten niet werken, dus om alles zeker te weten is het goed om toch tests uit te voeren door ammoniak toe te voegen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Een nitraatwaarde van meer dan 40 ppm en ammoniak- en nitrietwaarden van meer dan 4 ppm geven aan dat je een kleine waterverversing moet uitvoeren. Deze waarden kunnen namelijk nadelig zijn voor de bacteriën die je probeert te kweken.
  • Het gebruik van grote brokken voedsel of organisch materiaal om in te draaien kan leiden tot een bacterie uitbarsting en onaangename geur. Voedsel kan daarnaast onder water gaan schimmelen, waardoor je vissen ziek worden en schimmelkolonies in je substraat gaan groeien.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.466 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie