Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je net klaar bent met een experiment bij natuurkunde, dan moet je er misschien een verslag over schrijven. Dit klinkt misschien lastig, maar het is eigenlijk een eenvoudig proces dat je helpt je experiment en je resultaten uit te leggen aan je leraar en iedereen die er meer over wil weten. Als je eenmaal weet welke onderdelen je in je verslag moet opnemen en welke schrijftechnieken je moet gebruiken, kun je in een mum van tijd een geweldig natuurkundig laboratoriumverslag schrijven.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De juiste onderdelen meenemen

Pdf downloaden
  1. Voor veel lab- en onderzoeksverslagen moet je beginnen met een voorblad. Vraag aan je leraar welke informatie er precies in moet staan. Informatie die gewoonlijk op het voorblad staat is: [1]
    • Jouw naam en de naam van je lab-partner(s)
    • De titel van je experiment
    • De datum waarop je het experiment hebt uitgevoerd
    • De naam van je leraar
    • Informatie die aangeeft in welke klas je zit
  2. De samenvatting is het eerste deel van je verslag dat je lezers te zien krijgen, maar het zou het laatste moeten zijn wat je schrijft omdat het een samenvatting is van al het andere dat je in je verslag hebt opgenomen. Het doel van de samenvatting is om potentiële lezers te voorzien van basisinformatie over het experiment dat je hebt uitgevoerd en de resultaten die je hebt verkregen, zodat ze kunnen bepalen of ze al dan niet geïnteresseerd zijn in het lezen van het volledige verslag. [2]
    • Houd je samenvatting kort en noteer het doel van het experiment, de hypothese, en eventuele belangrijke bevindingen.
  3. Afhankelijk van de aard van je experiment en de eisen van je klas, wil je misschien een inleidend gedeelte aan je verslag toevoegen. Hierin moet je de onderliggende theorie uitleggen, achtergrondinformatie geven over het onderzoek dat al gedaan is, en je motivatie beschrijven voor het uitvoeren van dit specifieke experiment.
  4. In dit deel geef je in een paar zinnen aan wat het doel van je experiment was. Als je wilt, kun je ook je hypothese vermelden.
  5. Het gedeelte over de procedure of methode van je verslag moet een gedetailleerde uitleg zijn van hoe je je experiment precies hebt uitgevoerd. Doorloop elke stap die je hebt genomen, in gedachten houdend dat een lezer die volledig onbekend is met je experiment in staat moet zijn om je procedure te lezen en het experiment te herhalen, precies zoals jij hebt gedaan. [3]
    • Als een diagram je publiek zal helpen je procedure te begrijpen, neem het dan in dit gedeelte op.
    • Je kunt in de verleiding komen om dit als een lijst te schrijven, maar het is het beste om de alineavorm aan te houden.
    • Sommige leraren zullen een apart gedeelte vereisen over de materialen en apparaten die gebruikt zijn om het experiment uit te voeren.
    • Als je instructies uit een lab-boek volgt, kopieer dan niet gewoon de stappen uit het boek. Leg de procedure in je eigen woorden uit om te laten zien dat je begrijpt hoe en waarom je elk stukje gegeven hebt verzameld.
  6. Presenteer in dit deel van het verslag de ruwe gegevens die je hebt verzameld tijdens je experiment, waarbij je ervoor zorgt dat het duidelijk is georganiseerd en meeteenheden bevat. Een tabel is meestal handig om de gegevens te ordenen. [4]
    • Je kunt hier ook grafieken of diagrammen opnemen die de belangrijkste gegevens benadrukken, maar begin nog niet met het analyseren van de gegevens.
    • Licht alle redelijke onzekerheden toe die in je gegevens kunnen voorkomen. Geen enkel experiment is helemaal vrij van onzekerheden, dus vraag het aan je leraar als je niet zeker weet wat je moet vermelden.
    • Zet altijd onzekerheidsbalken in je grafieken als de onzekerheden van de gegevens bekend zijn. [5]
    • Bespreek ook mogelijke bronnen van fouten en hoe die fouten je experiment beïnvloed kunnen hebben.
  7. Als je vergelijkingen hebt gebruikt om je gegevens te analyseren, neem dan een lijst daarvan op in je verslag, samen met één voorbeeld van hoe je de vergelijking hebt gebruikt om je resultaten te berekenen. Als je de vergelijking tijdens het experiment meerdere keren hebt gebruikt, hoef je in principe maar één voorbeeld te vermelden. [6]
    • Sommige leraren vinden het prima dat je berekeningen in het gegevensgedeelte van je verslag opneemt.
  8. De analyse is een van de belangrijkste onderdelen van je verslag, omdat je hierin kunt benadrukken wat je inzichten zijn over de betekenis van de gegevens en je leraar duidelijk kunt maken wat je ervan geleerd hebt.
    • Integreer informatie over hoe je resultaten zich verhouden tot je verwachtingen of hypothese, welke implicaties deze resultaten hebben voor het natuurkundig vakgebied, en welke verdere experimenten zouden kunnen worden uitgevoerd om meer te weten te komen over je resultaten.
    • Je kunt ook je eigen ideeën om het experiment te verbeteren toevoegen.
    • Zorg ervoor dat je er grafieken bijvoegt die geschikt zijn om je analyse van de gegevens te illustreren en je lezers te helpen ze beter te begrijpen. [7]
    • Sommige leraren kunnen je vragen om twee aparte analyse- en conclusiesecties te maken.
  9. 9
    Neem er je bronnen in op. Vergeet niet om aan het eind van je lab-verslag een 'Bronnen' of 'Geraadpleegde werken' in op te nemen. Vermeld alle bronnen die je hebt gebruikt om het experiment te voltooien. Maak je bronnen op in de door je docent aangegeven stijl (MLA, APA of Chicago).
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De juiste schrijftechnieken gebruiken

Pdf downloaden
  1. Naast je wetenschappelijke gegevens zal je onderzoeksverslag ook beoordeeld worden op schrijfvaardigheid, waaronder grammatica en spelling. Hoewel schrijfvaardigheid niets met wetenschap te maken lijkt te hebben, is het toch van groot belang dat wetenschappers hun methoden en conclusies duidelijk kunnen verwoorden. Zonder een goed geschreven verslag zijn je onderzoeksresultaten waardeloos.
    • Opsommingen zijn niet geschikt voor de meeste delen van je verslag. Je kunt ze misschien wel gebruiken voor korte onderdelen, zoals je materialen- en apparatenlijst.
    • Houd in gedachten dat een van de hoofddoelen van je onderzoeksverslag is om anderen te helpen bij het kunnen nadoen van je experiment. Als je niet duidelijk kunt uitleggen wat je gedaan hebt en hoe je het gedaan hebt, zal niemand ooit in staat zijn om je resultaten te reproduceren.
  2. Als je er zeker van bent dat je verslag geen grammaticale fouten bevat, moet je ervoor zorgen dat je lezers het ook echt kunnen begrijpen. Lees het door om te kijken of er zinnen in staan die te lang of onduidelijk zijn. Onthoud dat als het voor jou niet logisch is, het nog verwarrender zal zijn voor iemand die niet bekend is met je experiment. [8]
    • Actieve zinnen zijn meestal gemakkelijker te begrijpen dan passieve zinnen, dus probeer waar mogelijk het gebruik van de passieve stem te beperken. Stel dat je iet hebt geschreven als: 'Deze resultaten zijn gemakkelijk reproduceerbaar door iedereen met de juiste apparatuur.' Probeer dit dan te veranderen in: 'Iedereen met de juiste apparatuur zou in staat moeten zijn om deze resultaten te reproduceren.' De passieve stem is niet altijd verkeerd, dus wees niet bang om een zin in de passieve stem te laten staan als je denkt dat het op die manier logischer klinkt.
  3. Om je verslag begrijpelijk te maken, is het belangrijk dat je je ideeën per onderwerp ordent. Probeer in elke zin die je schrijft slechts één hoofdpunt op te nemen. Groepeer zinnen die thematisch met elkaar in verband staan in alinea's, en begin een nieuwe alinea wanneer je van onderwerp verandert.
    • Sla geen dingen over van het onderzoek en bespreek de resultaten van het experiment niet voordat je bij dat gedeelte bent. Alleen maar omdat jij alles begrijpt van je experiment, betekent nog niet dat je lezers dat ook zullen begrijpen. Je moet ze er stap voor stap doorheen leiden.
    • Laat zinnen weg die niets toevoegen aan je verslag. Je lezers zullen alleen maar gefrustreerd raken als ze door een hoop onzin heen moeten lezen, om je hoofdpunt te vinden.
  4. Wanneer je een onderzoeksverslag schrijft, moet je het gebruik van de voornaamwoorden 'ik', 'wij', 'mijn' en 'onze' ten koste van alles vermijden. De derde persoon klinkt veel gezaghebbender. [9]
    • In plaats van bijvoorbeeld te schrijven, 'Ik merkte dat de gegevens die we verzamelden niet consistent waren met onze vorige resultaten' schrijf je, 'De gegevens zijn niet consistent met de vorige resultaten.'
    • Het kan lastig zijn om de actieve stem te behouden als je in de derde persoon schrijft, dus het is goed om de passieve stem te gebruiken als het logischer is om dat te doen.
  5. Voor het grootste deel moet je je lab-verslag altijd in de tegenwoordige tijd schrijven. In plaats van, 'De gegevens kwamen overeen met de hypothese' schrijf je, 'De gegevens komen overeen met de hypothese.' [10]
    • De verleden tijd is geschikt voor het bespreken van je procedure en de resultaten van experimenten uit het verleden.
  6. Om je lezers te helpen je verslag te begrijpen en de informatie te vinden waarnaar ze op zoek zijn, moet je elke sectie duidelijk aanduiden. Het is ook belangrijk om alle grafieken, tabellen of figuren die je in je verslag opneemt van een titel te voorzien, zodat je ernaar kunt verwijzen en je lezers weten waar ze moeten kijken.
  7. Neem altijd de tijd om je verslag te proeflezen voordat je het inlevert. Denk eraan dat de spellingcontrole van je tekstverwerker geen verkeerd gebruikte woorden oppikt.
    Advertentie

Tips

  • Probeer je zinnen niet te lang of te moeilijk te maken. Zelfs ingewikkelde informatie kun je op een begrijpelijke manier opschrijven.
  • Jouw leraar heeft misschien een iets andere manier om een verslag in te delen, dus is het altijd een goed idee om ernaar te vragen. Zorg ervoor dat je extra onderdelen toevoegt als je leraar daar specifiek om vraagt.
  • Als je experiment uit meerdere delen bestond, kun je overwegen om voor elk deel een mini-verslag te maken, zodat je lezers je gegevens en resultaten voor elk deel gemakkelijk kunnen volgen, voordat ze naar het volgende deel gaan.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.197 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie