PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een wijnproefavond is ideaal als je met je vrienden eens iets anders wilt doen. Het is niet alleen erg leuk, maar ook nog eens leerzaam én trendy. Als je het bier, de frisdrank en de eeuwige tortillachips een beetje zat bent, doe dan eens iets origineels en organiseer thuis zelf een wijnproefavond. Een aantal verschillende soorten wijn, een paar hulpmiddelen, een beetje kennis en zin om iets nieuws te proberen; meer heb je er niet voor nodig. Als je wilt weten hoe ook jij een wijnproefavond kunt geven waarmee je nog meer succes zult hebben dan met een originele Argentijnse Malbec, volg dan de stappen hieronder.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Voorbereiding

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je een wijnproefavond wilt organiseren moet je om te beginnen bepalen wat voor soort wijnen je wilt gaan proeven. Je zult het nooit ál je gasten helemaal naar de zin kunnen maken en er bestaat geen succesformule voor dé perfecte proeverij, maar hieronder geven we je in ieder geval een paar ideeën: [1] [2]
    • Je kunt kiezen voor verschillende wijnen uit één bepaalde streek, zoals bijvoorbeeld Argentinië, wijnen uit de Napa Valley in Californië, de Spaanse Rioja, Nieuw Zeeland, Zuid-Frankrijk, of een andere streek die je aanspreekt. [3]
    • Je kunt een bepaalde wijnsoort kiezen die in verschillende delen van de wereld geproduceerd wordt. Zo kun je bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon proeven uit de Napa Valley, uit Frankrijk en uit Argentinië.
    • Blind proeven. Zorg dat je wijnomschrijvingen en smaakprofielen hebt van de wijn. Verpak de flessen in een wijnsok, aluminiumfolie of een wijnfleszak en match de omschrijving bij de wijn.
    • Je kunt ook een horizontale proeverij houden. Proef bijvoorbeeld alleen Chardonnays uit het jaar 2012, uit alle delen van de wereld. Het zal wel wat lastiger zijn om aan zo’n collectie wijnen te komen.
    • Organiseer een proeverij van wijnen van één bepaalde wijnmaker. Als je bijvoorbeeld erg houdt van de wijnen van de Franse gebroeders Confuron, of van die van het Californische wijnhuis Duckhorn, probeer dan eens verschillende wijnsoorten afkomstig van één bepaalde wijnproducent.
    • Duur VS Goedkoop. Koop steeds 2 dezelfde wijnen, bijvoorbeeld een tempranillo uit Spanje. 1 van de 2 wijnen is steeds zo goedkoop mogelijk, van de laagste plank in de supermarkt. En 1 van de twee wijnen is rond een vast bedrag, bijvoorbeeld 10 euro. Proef de wijnen blind in setjes van 2, en kijk welke wijn er aan het eind van de avond gewonnen heeft. [1]
    • Proef alleen rode, witte, koolzuurhoudende of dessertwijnen. Bedenk wel dat dessertwijnen meestal zoeter zijn en daardoor is het wat lastiger is om ze te proeven.
  2. Behalve wat brood of toastjes om tussen het proeven van de verschillende wijnen je smaakpapillen te neutraliseren, is het niet de bedoeling dat je tijdens het wijnproeven eet. Je moet dus van tevoren bedenken of je je gasten vóór het proeven een lichte maaltijd wilt serveren, of jullie ná het proeven gaan eten, of dat je ná het proeven wat hapjes of een nagerecht wilt serveren. Het is het beste om je gasten in ieder geval íets te eten aan te bieden en ze geen wijn te laten drinken op een lege maag. Als er niks in je maag zit wat de alcohol kan opnemen word je namelijk veel te snel dronken.
    • Vertel je gasten in de uitnodiging wat de bedoeling is, zodat ze weten of je ze vóór of ná het eten verwacht.
  3. Het zou natuurlijk ideaal zijn om je gasten voor het proeven van iedere nieuwe wijn een nieuw glas te kunnen geven, maar dat is niet realistisch. In principe is één glas per gast voldoende, en dat is ook het meest praktische. Eventueel kun je ze één wat hoger en smaller glas geven voor de witte wijnen en één wat groter, meer bolvormig glas voor de rode wijnen, als jou dat haalbaar lijkt.
    • De glazen moeten een voet hebben zodat de gasten het glas in hun hand kunnen houden zonder de wijn op te warmen.
    • De glazen moeten doorschijnend zijn zodat de gasten de kleur van de wijn kunnen zien.
  4. Behalve de wijnglazen heb je om een wijnproeverij te kunnen geven nog een paar andere hulpmiddelen nodig. Hieronder hebben we de basisbenodigdheden voor je op een rijtje gezet: [4] [5]
    • Ten eerste natuurlijk de wijn. Selecteer je wijnen op basis van het thema dat je hebt uitgekozen. Het is meestal slim om wijnen van verschillende prijsklassen te nemen, variërend van vrij goedkope tot wat duurdere wijnen, als je je dat kunt veroorloven. Zorg ervoor dat je in ieder geval genoeg wijn inkoopt voor je gasten – uit een fles wijn kun je ongeveer 5 glazen schenken. Eén fles is daarmee genoeg voor 6 tot 10 proevers.
    • Extra kurkentrekkers voor het geval er één kapotgaat.
    • Een wijnopener.
    • Een spieton oftewel een spuugbak. Je kunt één grote bak of kom in het midden van de tafel zetten, of je kunt iedere gast een klein kartonnen bekertje geven.
    • Een wijnkoeler of ijsemmer om de witte wijn koel te houden, zodat je niet de hele tijd naar de koelkast hoeft te lopen.
    • Een wit tafelkleed of witte servetten. Met een witte ondergrond zullen je gasten de verschillende kleuren van de wijnen beter kunnen zien.
    • Een proeftabel. Een proeftabel zal je gasten helpen de smaken van de wijn te identificeren en hun indrukken te noteren. Op internet kun je verschillende proeftabellen vinden. [6]
    • Een wijnkaraf. De smaken van de rode wijnen komen beter naar voren als je ze serveert in een karaf.
    • Brood of toastjes om tussen de verschillende wijnen door te proeven.
    • Glazen of bekertjes koud water voor je gasten en een waterkan voor op tafel.
  5. Het ideale aantal gasten voor een wijnproefavond ligt tussen de 6 en de 12. Als je een mooie, grote eettafel hebt, zorg dan de iedereen op een comfortabele manier om de tafel heen kan staan. Als je te veel mensen uitnodigt moeten de gasten misschien over elkaar heen leunen om alles goed te kunnen volgen, en dat is voor iedereen ongemakkelijk. Als je het echt officieel en chic wilt aanpakken kun je mooie uitnodigingen maken en ze per post of per e-mail versturen.
    • Probeer mensen uit te nodigen die ongeveer evenveel over wijn weten. Als al je gasten weinig of niks over wijn weten, dan is dat prima. Probeer te voorkomen dat er in het gezelschap net één persoon is die er echt helemaal niks van afweet, of dat je toevallig een wijnexpert uitnodigt die steeds alles beter weet en de hele tijd de show wil stelen.
  6. Wijnproefavonden kun je het hele jaar door geven, maar als je er een thema-avond van wilt maken die bij het jaargetijde past kun je in de zomer beter witte en in de winter beter rode wijnen proeven. Verder kun je je gasten het best rond 4 uur ‘s middags uitnodigen. Het is dus niet de bedoeling dat je tijdens het proeven eet, omdat je als je tegelijkertijd eet de smaken van de wijn niet goed kunt proeven, en rond een uur of vier zijn de meeste mensen nog niet aan het avondeten toe. Een ander goed tijdstip is ná het avondeten, rond een uur of 9 ‘s avonds, maar dat is voor sommige mensen misschien wat aan de late kant.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Tot actie overgaan

PDF download Pdf downloaden
  1. Zet de flessen wijn op tafel zodat de gasten kunnen zien wat ze gaan proeven en nog meer zin krijgen in het evenement. Als er op de tafel niet genoeg ruimte is kun je de wijnen bijvoorbeeld op de bar zetten, als ze maar goed zichtbaar zijn. Zet ook de glazen, het water, de servetten, de toastjes, het brood en de kartonnen bekertjes of de spuugbak voor je gasten klaar.
    • Zet geen bloemen of geurkaarsen op de tafel. De sterke geuren van bloemen of geurkaarsen kunnen ervoor zorgen dat de smaken van de wijn moeilijker te herkennen zijn. In plaats van bloemen of kaarsen kun je een schaal druiven op de tafel zetten.
  2. Er is niet zo erg veel voor nodig om tijdens het wijnproeven een professionele indruk te maken. Vertel je gasten wat ze gaan drinken, laat ze hun glas vasthouden en geef ze de opdracht de wijn een paar seconden lang rond te laten gaan in het glas om de wijn te laten "ademen." Laat ze daarna de wijn eerst ruiken zodat ze de smaak beter zullen proeven. Vervolgens is het de bedoeling dat je gasten een klein slokje van de wijn nemen en de wijn een paar seconden lang door hun mond laten gaan. Vervolgens mogen ze zelf kiezen of ze de wijn doorslikken of uitspugen.
  3. Bij wijnproeven is de volgorde van de wijnen heel belangrijk. Het is de bedoeling dat je eerst de lichtere wijnen drinkt en daarna pas de donkere, zwaardere soorten. Dus begin met een lichte witte wijn en eindig met een donkere rode wijn die rijk van smaak is. Als er een dessertwijn op het menu staat, proef die dan als laatste, ook als de dessertwijn lichter van kleur is dan de rode wijnen.
    • Wijnen die op elkaar lijken, zoals één en dezelfde wijnsoort uit 2011 en uit 2012, moet je vlak achter elkaar proeven.
  4. Vraag je gasten hun indrukken op te schrijven en geef ze de tijd om erover na te denken. In het begin zullen de meeste mensen het moeilijk vinden om hun indrukken te beschrijven omdat ze het gevoel hebben dat ze geen experts zijn op wijngebied, dus zorg ervoor dat je gasten zich op hun gemak voelen. Als je iedereen een paar minuten de tijd geeft om een en ander te laten bezinken kan iedereen zijn eigen mening geven en voorkom je dat mensen elkaar beïnvloeden. Vertel je gasten dat ze aantekeningen kunnen maken over onder meer de volgende punten: [7]
    • Geuren en smaken. Noteer iedere smaak of geur die in je opkomt. Dat kunnen bijvoorbeeld aardbeien zijn, honing, citroen, chocola, peer, aarde of vanille.
    • Textuur en gewicht. Bepaal of de wijn licht en fris is, stevig en grof of soepel en glad.
    • Balans. Heeft de wijn een evenwichtige balans van smaken, of is er een bepaalde smaak, zoals eikenhout of tannine, die overheerst?
    • De afdronk. Blijft de smaak van de wijn achter op je gehemelte of verdwijnt hij zodra je hem doorslikt? De smaak van een goede wijn blijft als het goed is enige tijd hangen.
  5. Als je een chique wijnproefavond wilt houden, zorg dan dat je een rustige, zelfverzekerde indruk maakt op je gasten. Laat ze zien dat je je op je gemak voelt. Als je je helemaal laat gaan in je enthousiasme en alleen maar onsamenhangende verhalen ophangt tijdens het proeven, zullen je gasten de proeverij niet serieus nemen en niet langer letten op wat je zegt. Spuug meer wijn uit dan je drinkt en wacht tot na de proeverij voordat je je echt tegoed doet aan de wijn, als je dat tenminste van plan bent.
  6. Als je je wijnproefavond nog net even wat leuker wilt maken, kun je aan het eind een spelletje spelen: wikkel de wijnflessen in bruine papieren zakken en schenk de wijn voor je gasten in, maar vertel ze niet welke wijn het is. Reik een prijs uit aan de winnaar, of speel het spel om de eer; de winnaar kan zich in ieder geval met trots een deskundig wijnproever noemen!
  7. Om nog even gezellig na te kunnen praten, en om te zorgen dat je je gasten niet al te dronken naar huis stuurt, kun je ze het beste iets te eten aanbieden. Wat je het beste kunt serveren hangt een beetje af van het tijdstip, maar een soort van nagerecht kan heel geschikt zijn. (Als je gasten echt honger hebben kun je ze beter tijdens het proeven al iets aanbieden om de stemming erin te houden en om te zorgen dat ze niet te dronken worden, in plaats van ze tot na het proeven te laten wachten.) De suggesties hieronder smaken in ieder geval lekker bij de meeste soorten wijn:
    • Meloen met rauwe ham
    • Kaas
    • Een lichte salade met peer
    • Chocolade
    • Vruchtenmoes of compote
    • Flan of crème brulée
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.878 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie