PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De waterpomp van een auto is een belangrijk onderdeel van het voertuig. Het is het onderdeel dat constant koelvloeistof naar de motor pompt, zodat hij niet oververhit raakt. Een lek of defecte lager kan ernstige schade veroorzaken aan de motor van je auto. Plasjes koelvloeistof onder de auto of een verhoogde temperatuur van de motor kunnen tekenen zijn dat de waterpomp vervangen moet worden.

  1. Als het niet mogelijk is om de auto binnen te parkeren op een schoon, betonnen oppervlak, leg dan een stuk lichtgekleurd karton onder je auto, direct onder de motor. Wees je ervan bewust dat een waterpomp doorgaans alleen lekt als de motor loopt, dit is dus geen betrouwbare manier om een lek te vinden.
  2. Als hij nat lijkt te zijn geworden met koelvloeistof, heb je ergens een lek. Mogelijk in de waterpomp, maar het kan ook een ander lekkend onderdeel zijn, zoals de radiatorslang, de kachelslang, de vriesdop, pakkingen of de radiator zelf. Om de mogelijkheden te beperken, kun je proberen om het karton direct onder de waterpomp zelf te plaatsen. Als er groene vloeistof op het karton zit, is het antivries. Dit betekent dat er ergens koelvloeistof lekt.
  3. Zoek het ronde onderdeel aan de voorkant van de waterpomp, waar de riem omheen zit. Probeer om de poelie heen en weer te bewegen. Als hij los lijkt te zitten, is het misschien tijd om hem te vervangen omdat de lager dan aan het verslijten is.
  4. Als je een laag, knarsend geluid hoort, betekent dat mogelijk dat de lager van je waterpomp is versleten. Je hoort het vaak vrij duidelijk. Er zitten vergelijkbare lagers in de AC-compressor, stuurbekrachtigingspomp en alternator, zorg er dus voor dat je de exacte locatie van het geluid achterhaalt. Dit is vaak lastig terwijl de motor loopt.
  5. Als je waterdruppels of een klein straaltje water ziet, dan heb je een lek. Veel waterpompen hebben een gaatje voor de afdichting, waar water door kan lekken als de afdichting versleten is.
  6. Als de circulatie van koelvloeistof in de auto niet voldoende is wegens een lek of defecte waterpomp, zal de temperatuur van de motor verhogen en zal het waarschuwingslampje aan gaan.
  7. Dit kan een aanwijzing zijn voor een lek in het reservoir of een defect in de waterpomp. Een andere mogelijkheid is dat er een lek zit in het koelsysteem.
    Advertentie

Tips

  • Een plasje water onder de auto op een warme dag betekent niet perse dat er een probleem is met de waterpomp of de koelvloeistof. Als de airconditioning in de auto aanstaat, ontstaat er condensatie. Deze condensatie lekt weg onder de auto, dit is volkomen normaal.
  • Zoek naar een klein gaatje in de waterpomp, dit is een controlegaatje. Het zal lekken als de waterpomp aan het verslijten is of defect is.
  • Soms is er geen lek, geen knarsend geluid en werken alle andere dingen (ventilatoren, riemen, slangen, thermostaat, radiator, verwarmer, dop, enz.) normaal. Er komt alleen stoom uit de dop als de auto oververhit. Dit is in de meeste gevallen normaal, aangezien de dop is ontworpen om overmatige druk vrij te laten, ter bescherming van de andere onderdelen.
  • Sommige waterpompen hebben plastic waaiers die de koelvloeistof verplaatsen. Koelvloeistof is corrosief als de toevoegingen zijn verdwenen (de koelvloeistof moet elke 3 tot 7 jaar vervangen worden om motorschade te voorkomen als deze toevoegingen zijn verdwenen). De waaiers van de waterpomp kunnen verslijten en stoppen met het verplaatsen van koelvloeistof, waardoor de auto oververhit raakt. Om dit te testen, start je een koude motor zonder de radiatordop; je zou de koelvloeistof dan enigszins moeten zien bewegen in de radiator. Als dat niet gebeurt, bestaat de kans dat de interne waaiers zijn gecorrodeerd of nog maar heel klein zijn. Echter, als je een thermostaat in je auto hebt, is deze test niet nuttig. Koelvloeistof circuleert dan namelijk niet totdat de thermostaat op werktemperatuur is, en op deze temperatuur wil je de radiatordop niet aanraken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als er weinig koelvloeistof is en de motor nog loopt of net heeft gelopen, laat hem dan afkoelen voordat je water of koelvloeistof toevoegt. Het toevoegen van water terwijl de motor heet is, kan ervoor zorgen dat het motorblok breekt wegens het grote temperatuurverschil, waardoor een klein probleem ineens heel groot kan worden.
  • Voeg geen 100% koelvloeistof toe, het voertuig zal dan oververhitten. Volg de aanwijzingen voor jouw voertuig, doorgaans een mengsel van 50/50 en soms 70/30. Gebruik ook nooit alleen maar water, aangezien het kookpunt van water te laag is voor moderne motoren.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 28.044 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie