PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Siamese kempvissen zijn erg lieve en vrij intelligente huisdieren die erg gemakkelijk te verzorgen zijn. Ze eten en poepen echter ook, net zoals elk ander levend wezen. Daarom is het erg belangrijk om hun aquarium schoon te maken. Als je een Siamese kempvis hebt, hoef je hem niet uit te laten of er regelmatig mee naar de dierenarts te gaan. Je moet zijn aquarium en het water echter wel schoonhouden zodat je vis blij en gezond blijft.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je klaarmaken om het aquarium van je Siamese kempvis schoon te maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Neem de tijd om je handen te wassen zodat je zeker weet dat ze niet vuil zijn. Je moet ervoor zorgen dat er niet per ongeluk microben of vuildeeltjes in het aquarium terechtkomen terwijl je dit schoonmaakt.
    • Als je zeep gebruikt, zorg er dan voor dat je de zeep grondig van je handen spoelt. Je Siamese kempvis kan ziek worden als er zeep in het aquarium terechtkomt.
  2. Het is belangrijk dat je de stekkers van alle elektrische elementen uit het stopcontact haalt en ze bij het aquarium weghoudt wanneer je dit schoonmaakt. Deze elementen zijn speciaal gemaakt om in aquaria te gebruiken, maar ze moeten niet per ongeluk in het aquarium vallen of in water ondergedompeld worden.
  3. Om het aquarium schoon te kunnen maken moet je eerst een veilige en schone plek klaarmaken waar je vis tijdens het schoonmaken kan verblijven. Zoek een schone beker of kom waar je de vis in kunt doen. Haal wat van het oude water uit het aquarium van je vis en giet dit in het glas of de kom. Je hebt net genoeg water nodig zodat de vis wat ruimte heeft om rond te kunnen zwemmen. Je hebt tevens hulpmiddelen nodig om het water schoon te maken en te verversen.
    • Je hebt tevens het volgende nodig: een gootsteen, een plastic bekertje of een net om de vis en het water eruit te scheppen, vellen keukenpapier en een spons om de binnenkant van het aquarium schoon te maken, een middel om het water mee te behandelen (te koop bij de meeste dierenwinkels en zaken in aquariumbenodigdheden), een zeef om te gebruiken wanneer je het grind schoonmaakt en een plastic lepel.
  4. Gebruik een klein bekertje en schep 50 tot 80% van het water uit het aquarium. Bewaar dit water apart zodat je het later weer in het aquarium kunt doen. Dit is nodig omdat je het water niet volledig kunt verversen, want je vis kan daardoor in shock raken. In plaats daarvan doe je het water dat je er nu uithaalt later weer in het aquarium, wanneer je dit schoongemaakt hebt.
    • Als je je vis nog maar net hebt, dan kun je beginnen door 50% van het water te verversen en langzaamaan meer water uit het aquarium te halen totdat je 80% ververst.
    • Het grootste deel van het vuil in een aquarium van een Siamese kempvis bevindt zich in het grind op de bodem. Als je water bovenuit het aquarium haalt, dan zul je het meeste vuil nog steeds kunnen verwijderen door het grind schoon te maken.
  5. Wanneer je een deel van het water uit het aquarium gehaald hebt, schep je je vis met hetzelfde bekertje uit het aquarium. Neem de tijd en wees voorzichtig met de vinnen van je vis. Als je erg langzaam te werk gaat, dan zwemt je vis misschien zelf in het bekertje wanneer je dit onder water houdt. Je kunt het bekertje dan gewoon omhoog halen.
    • Doe de vis in het glas of de kom die je al gevuld hebt met het water uit het aquarium.
    • Houd er rekening mee dat je tijdens het uitvoeren van deze stap ervoor moet zorgen dat de vis niet uit het water springt. Siamese kempvissen staan erom bekend dat ze uit het water springen, dus doe een deksel op de bak waar je de vis in doet.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Het aquarium van je Siamese kempvis schoonmaken

PDF download Pdf downloaden
  1. Gooi het resterende water uit het aquarium. Gooi dit door een zeef in de gootsteen. Op deze manier zal er geen grind in de afvoer vallen.
    • Haal tevens alle ornamenten uit het aquarium. Je kunt ze gewoon op het grind in de zeef neerzetten.
  2. Pak het grind met je handen en schud het heen en weer om alle vuildeeltjes, uitwerpselen en voedselresten te verwijderen. Gebruik je handen om het grind erg grondig schoon te maken. [1]
  3. Gebruik een zachte spons om het glas te schrobben. Droog de ornamenten goed af met een vel keukenpapier en zet ze apart.
    • Gebruik nooit zeep om spullen in een aquarium schoon te maken. Dit geldt ook voor het aquarium zelf. [2] De zeepresten zullen waarschijnlijk in het aquarium achterblijven en je vis ziek maken.
  4. Doe het grind, de planten en de ornamenten terug in het aquarium voordat je dit vult. Giet vervolgens nieuw water in het aquarium en behandel dit met een speciaal middel. Volg de aanwijzingen op de verpakking van het middel om te bepalen hoeveel van het middel je in het aquarium van je vis moet doen.
    • Gebruik een plastic lepel om door het water te roeren zodat het middel goed door het nieuwe water gemengd wordt.
    • Vergeet niet om genoeg ruimte over te houden voor het water dat je voor het schoonmaken uit het aquarium gehaald hebt. Giet het oude water dat je apart gehouden hebt terug in het aquarium wanneer je het nieuwe water met een speciaal middel behandeld hebt. Roer alles goed door elkaar.
  5. Het water in het aquarium moet net zo warm zijn als het eerst was. Het water moet tussen de 18 en 26 ºC zijn. [3] Je vis zal doodgaan van stress als je de watertemperatuur te snel verandert.
    • Het kan een tijdje duren voordat het water op kamertemperatuur is. Controleer het water na een half uur met een thermometer zodat je zeker weet dat de watertemperatuur hetzelfde is als de kamertemperatuur. Als het water niet op kamertemperatuur is, wacht dan nog een half uur en controleer het water dan opnieuw.
  6. Doe het bekertje waar je de vis in hebt laten zwemmen langzaam in het aquarium en houd het bekertje een beetje scheef. Je vis zal zelf langzaam uit het bekertje komen. Wees voorzichtig wanneer je dit doet, want je kunt de vinnen van de vis beschadigen.
    • Houd je Siamese kempvis in de gaten. Wanneer je de vis loslaat in het aquarium, zal hij het aquarium snel gaan verkennen. Zet het aquarium terug op de oude plek en geniet van je vis terwijl hij rondzwemt en alles bekijkt.
    Advertentie

Tips

  • Als je een aquarium hebt, dan kun je dit elk weekend schoonmaken. Siamese kempvissen hebben een groot aquarium nodig. Houd je vis niet in een kom of een vaas, want vissen houden niet van kleine ruimtes. Hoe groter, hoe beter.
  • Een verwarmingselement is niet nodig, maar probeer de temperatuur in het aquarium op ongeveer 28 graden te houden. Als je geen verwarmingselement hebt, houd het water dan altijd op kamertemperatuur. Je vis zal daar altijd tevreden mee zijn.
  • Doe geen harde plastic planten in het aquarium, want ze kunnen de vinnen van je vis beschadigen of laten scheuren. Als je toch plastic planten haalt, test ze dan met een panty. Wrijf ermee tegen een panty en kijk of de planten de panty laten scheuren of eraan blijven hangen. Als dat zo is, dan kunnen de planten de prachtige vinnen en staart van je vis laten scheuren. Je kunt het beste planten van zijde of echte planten gebruiken. Met echte planten heeft je Siamese kempvis een goede plek om te rusten. Echte planten kunnen er ook voor zorgen dat er meer zuurstof in het water komt.
  • Zorg ervoor dat het aquarium een inhoud van tenminste 10 liter heeft. Als het aquarium kleiner is, dan kan je vis door de stress in zijn vinnen bijten.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Wees altijd voorzichtig wanneer je je vis uit het water haalt en er weer in doet. Als je niet voorzichtig te werk gaat kun je je vis pijn doen.
  • Laat je vis nooit alleen wanneer je op reis gaat (langer dan 3 dagen). Vraag een vriend om je vis te voeren en zijn water te verversen.
  • Zet het aquarium met je vis niet in de buurt van zonnige ramen, ventilatiekanalen of stoffige plekken. Door zonlicht kunnen er algen in het aquarium groeien, en winderige of stoffige plekken kunnen ervoor zorgen dat er meer vuil in het water terechtkomt. [4]
Advertentie

Benodigdheden

  • Gootsteen
  • Plastic bekertje
  • Vellen keukenpapier
  • Middel om het water mee te behandelen
  • Zeep
  • Plastic lepel

Over dit artikel

Deze pagina is 2.879 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie