Pdf downloaden Pdf downloaden

Erachter komen dat je partner is vreemdgegaan is een verschrikkelijke ervaring, of het nu gaat om geheime sms'jes, telefoongesprekken, online chats of face-to-face contact. Vreemdgaan en hierover liegen leidt automatisch tot wantrouwen en achterdocht bij de partner die verraden is. Een stel kan echter concrete stappen nemen om het vertrouwen opnieuw op te bouwen. Hoe snel dit gaat en of dit überhaupt lukt, is afhankelijk van de manier waarop de vreemdgaande partner zich gedraagt. Veel mensen die zijn vreemdgegaan begrijpen de gevoelens van hun partner niet en weten niet wat ze moeten doen om de ontstane achterdocht weg te nemen.

  1. Als je het vertrouwen van je partner verbroken hebt, zul je het alleen maar erger maken door de waarheid te blijven verdraaien of ontkennen. Probeer vanaf nu dan ook zo eerlijk mogelijk te zijn. Het is de enige manier om je geloofwaardigheid te herstellen.
    • Probeer jezelf te zien als iemand die je partner kan vertrouwen. Op deze manier over jezelf denken is de eerste stap om de band tussen jullie te herstellen. Spreek vervolgens uit dat je wil dat je partner je kan vertrouwen.
    • Vertel je partner vrijwillig precies wat er is gebeurd. Vrijwillig toegeven wat je gedaan hebt is een belangrijke stap in het terugwinnen van het vertrouwen van je partner. Zelfs als je in eerste instantie niet het complete verhaal hebt verteld of bepaalde dingen hebt verzwegen, is het verstandig om dit alsnog te doen. Je partner kent je en zal het dus aanvoelen als je informatie achterhoudt. Dit leidt alleen maar tot meer wantrouwen, waardoor ze net zo lang door zal blijven vragen tot de aap uit de mouw komt. Wacht dus niet af, maar vertel haar meteen het hele verhaal.
    • Draai niet om bepaalde aspecten van de waarheid heen. Probeer je partner niet te beschermen door dingen achter te houden. Je kunt je problemen namelijk pas oplossen als elk detail op tafel ligt. Dit zal je partner waarschijnlijk enorm kwetsen, maar is nodig om het vertrouwen op de lange termijn terug te winnen. Zoals gezegd voelt je partner waarschijnlijk al aan dat je dingen achterhoudt. Laat dus geen gaten in je bekentenis vallen, maar vertel een waterdicht verhaal, zelfs als dit tot onbegrip leidt. Je komt er simpelweg niet onderuit om de complete waarheid te vertellen. Als je dit niet doet, zullen zelfs de kleinste leugens later alsnog boven water komen en dat kan catastrofale gevolgen hebben.
    • Wees vanaf nu altijd eerlijk tegen je partner. Leugens komen vrijwel altijd boven water en zullen het herstellen van jullie band alleen maar meer in de weg komen te staan. Waarschijnlijk zal je partner de komende tijd continu vragen stellen om te controleren of je de waarheid spreekt. Ook zal je partner leugens sneller leren herkennen, bijvoorbeeld door je lichaamstaal of je manier van praten. Als je blijft liegen, zal dit jullie relatie in de toekomst steeds meer in de weg komen te staan.
  2. Spreek duidelijk uit dat jullie contact moet stoppen. De persoon met wie je bent vreemdgegaan is namelijk onderdeel van het probleem. Het is dan ook het beste om het contact met hem of haar voor eens en voor altijd te verbreken.
    • Durf je fouten toe te geven. Natuurlijk sta je even voor schut als je je fouten toegeeft —vooral als je partner niet wist dat je vreemdging— maar uiteindelijk zal je openheid de relatie met je partner alleen maar ten goede komen.
    • Houd rekening met de gevoelens van de ander, maar gebruik dit niet als excuus om het contact niet te verbreken. Maak geen beloftes uit medelijden en onthoud dat de gevoelens van je partner belangrijker zijn dan de gevoelens van de persoon met wie je bent vreemdgegaan.
    • Overweeg ook de ander zijn of haar excuses te laten aanbieden (als hij of zij wist dat je een partner had en vrijwillig aan de affaire deelnam). Dit is vooral belangrijk als je degene met wie je bent vreemdgegaan niet zomaar aan de kant kunt zetten of als jullie ook in de toekomst met elkaar in aanraking zullen komen.
    • Als je bent vreemdgegaan met een collega, maakt dit het voor je partner extra lastig om het vertrouwen te herstellen. Overweeg wat het belangrijkste voor je is en doe wat nodig is om je relatie te redden.
    • Laat je partner het bericht zien waarin je het contact met de ander verbreekt of laat hem of haar meeluisteren naar het telefoongesprek waarin je dit uitspreekt. Als je partner niet zelf ziet of hoort dat de affaire beëindigd is, zal hij of zij je misschien niet geloven. Bovendien laat je hiermee zien dat je partner het belangrijkste voor je is — en niet die ander. Onderschat niet hoe waardevol dit voor je partner kan zijn.
  3. Je hebt het gedaan omdat je dacht dat je het kon maken. Geef dit eerlijk toe.
    • Om het vertrouwen van je partner terug te winnen, zul je alles moeten doen om je partner een veilig gevoel te geven.
    • Zelfs als je partner zelf ook fouten binnen de relatie gemaakt heeft, kun je hem of haar niet de schuld geven van jouw gedrag. Je had immers ook anders met de relatieproblemen om kunnen gaan. Je partner is niet verantwoordelijk voor je gedrag; dat ben je zelf.
    • Verwacht geen medelijden. Je partner is misschien ook niet gelukkig binnen de relatie, maar heeft desondanks besloten trouw te blijven.
    • Kom niet met slappe smoezen zoals 'het gebeurde gewoon', de verleiding was te groot, ik was in de war, ik besefte niet wat er gebeurde, ik wilde het niet, het was pure lust, enzovoorts. Tenzij je gedwongen bent, heb je er zelf voor gekozen om vreemd te gaan.
    • Probeer je gedrag niet te verdedigen. Dit maakt de situatie er alleen maar erger op en zorgt dat je je fouten niet achter je kunt laten. Wat er ten tijde van de affaire ook in je leven aan de hand was, het feit dat je bent vreemdgegaan is verkeerd. Maak dan ook duidelijk dat je spijt van je daden hebt, wees eerlijk tegen je partner en probeer er zo goed mogelijk voor hem of haar te zijn.
  4. Het feit dat iemand anders je op intieme wijze kent, is ontzettend moeilijk voor je partner.
    • Je partner zal waarschijnlijk vol vragen zitten en zal elk detail over de affaire willen weten. Het zal niet altijd even makkelijk zijn om de intieme vragen te beantwoorden, maar probeer dit toch zo goed mogelijk te doen. Waarschijnlijk zal je partner precies willen weten waar je de afgelopen tijd over gelogen hebt en wat er precies tussen jou en de persoon met wie je bent vreemdgegaan gebeurd is. Wees zo open mogelijk; alles wat je voor je partner achterhoudt, komt uiteindelijk toch boven water!
    • Je partner probeert voor zichzelf op een rijtje te krijgen wat er de afgelopen tijd precies gebeurd is en vraagt zich af waar de grens tussen leugens en de waarheid lag. Als je je partner kwalijk neemt dat hij of zij een verklaring zoekt, zorgt dit alleen maar voor meer pijn waarvan het herstel moeilijk is. Probeer de vele vragen van je partner dan ook zo goed mogelijk te beantwoorden. Zo krijgt hij of zij een goed beeld van de situatie en kunnen jullie de nare gebeurtenissen wellicht sneller achter jullie laten.
    • Als je partner veel vragen stelt over de man/vrouw met wie je bent vreemdgegaan ('Was ze knap/sexy/slim/opwindend?'), kan dit een teken van onzekerheid zijn. Hoewel je niet hoeft te liegen over wat je in de andere persoon aantrok, kun je deze vragen wel gebruiken om te bevestigen wat je aantrekkelijk aan je partner vindt.
  5. Achterdocht en wantrouwen zijn logische reacties als iemand is verraden en voorgelogen — je partner heeft immers alle reden om te geloven dat je niet te vertrouwen bent. Dit vertrouwen kan opnieuw worden opgebouwd, maar hier zal wel wat tijd overheen gaan.
    • Geef je fouten toe, bied je excuses aan en beloof je partner vanaf nu altijd eerlijk te zijn. Verwacht echter niet dat jullie relatie binnen de kortste keren hersteld zal zijn.
    • Hou er rekening mee dat je partner waarschijnlijk in een hevige emotionele achtbaan zit. Stemmingswisselingen, slecht slapen, meer of juist minder eten en emotionele uitbarstingen horen hier allemaal bij. De ene dag zal het misschien prima met je partner gaan, terwijl hij of zij de volgende dag weer in de put zit. Ga hier zo geduldig mogelijk mee om en gun je partner de tijd om van de schok te bekomen.
    • Probeer niet voor je partner te bepalen wanneer hij of zij over het bedrog heen moet zijn en vraag niet hoelang het nog duurt voordat hij of zij weer de oude is. Doe simpelweg alles om je partner op zijn of haar gemak te stellen en vraag af en toe hoe hij of zij zich voelt.
    • Hoe jullie relatie op dit moment is, zegt niks over de toekomst. Het wantrouwen van je partner zal mettertijd minder worden, waardoor de relatie vanzelf beter wordt.
  6. Verwacht niet van je partner dat hij of zij de klap alleen te boven komt, maar steun haar hierbij. Praat regelmatig met elkaar en maak tijd om samen te zijn. Zo laat je aan je partner merken dat hij of zij belangrijk voor je is.
    • Bied een luisterend oor, ook als dat niet altijd even makkelijk voor je is. Anders is je partner straks de belangrijkste vertrouwenspersoon in haar leven kwijt.
    • Beantwoord de vragen van je partner zodat hij of zij niet hoeft te gissen wat er precies gebeurd is. Hiermee voorkom je een gevoel van hopeloosheid bij je partner en bouw je de verbroken vertrouwensband langzaam maar zeker weer een beetje op.
    • Wees geduldig. Het kan erg moeilijk zijn om keer op keer dezelfde vragen te beantwoorden en om met het wantrouwen van je partner om te gaan. Probeer echter vol te houden en beantwoord alle vragen om problemen in de toekomst te voorkomen.
    • Ga begripvol met het wantrouwen van je partner om. De komende tijd zal je partner waarschijnlijk net iets achterdochtiger zijn dan gewoonlijk wanneer je bijvoorbeeld tijd met vrienden doorbrengt. Probeer niet geïrriteerd op dit wantrouwen te reageren, maar wees zo open en eerlijk mogelijk.
    • Zorg dat je partner je altijd telefonisch kan bereiken. Hiermee geef je aan dat je altijd beschikbaar bent, ook als je niet fysiek bij hem of haar kan zijn. Door regelmatig contact te houden, zal je partner je waarschijnlijk meer vertrouwen. Stuur dus af en toe een berichtje om te laten weten dat je aan hem of haar denkt.
    • Toon interesse in je partner door regelmatig te vragen hoe het met hem of haar gaat. Dit klinkt misschien wat aanstellerig, maar zelfs de kleinste gebaren kunnen helpen om je partner op je gemak te stellen. Bovendien heeft je partner behoorlijk wat te verwerken en zal hij of zij dus wel wat extra zorg en liefde kunnen gebruiken.
    • Zorg dat je er zelfs voor je partner bent als die wat tijd alleen nodig heeft.
    • Geef na het maken van je bekentenis duidelijk aan dat je de relatie niet wilt beëindigen en stel voor om jullie problemen op te lossen. Hoewel het in sommige gevallen kan helpen om wat afstand van elkaar te nemen, kun je op een respectvolle manier duidelijk maken dat je je partner niet kwijt wilt. Wees hier zo duidelijk mogelijk over .
  7. Als je bent vreemdgegaan, voelt je partner zich waarschijnlijk bedrogen en aan de kant gezet. Je hebt immers iemand anders boven hem of haar verkozen en hebt tijd met iemand doorgebracht die je ook met je partner had kunnen doorbrengen. Om jullie relatie te herstellen, is het dan ook belangrijk dat je partner zich gewaardeerd voelt. Doe er dan ook alles aan om je partner op de eerste plaats te zetten.
    • Vraag je af of je wel duidelijk genoeg laat merken dat je je partner waardeert. Soms gaan mensen vreemd omdat ze het gevoel hebben dat er iets aan hun relatie ontbreekt. Is dit het geval, probeer het missende puzzelstukje dan vanaf nu binnen de relatie te zoeken.
    • Maak een lijstje van dingen die je bijzonder vindt aan je partner. Probeer hem of haar zo veel mogelijk te waarderen en spreek je waardering uit. Complimenten kunnen enorm helpen om iemand een beter gevoel over zichzelf te geven. Laat je partner echter ook door middel van daden weten dat hij of zij belangrijk voor je is.
    • Laat zien dat je van je partner houdt. Wat je in het verleden gedaan hebt, kan je partner het gevoel geven dat je niet van hem of haar houdt. Dit gevoel moet je meteen na je bekentenis de kop in zien te drukken.
    • Laat je partner zien dat hij of zij belangrijk voor je is en uit dit ook naar andere mensen. Zo geef je je partner niet alleen een goed gevoel, maar help je hem of haar ook de vernedering die met vreemdgaan gepaard gaat loslaten.
  8. Hoe meer je jezelf openstelt tegenover je partner, hoe minder wantrouwend hij of zij zal zijn.
    • Als je alleen bent, zal je partner zich misschien afvragen of dat wel echt zo is. Probeer je partner gerust te stellen door telefonisch beschikbaar te zijn en zo nodig door middel van een videogesprek te bevestigen dat er niemand bij je is.
    • Nodig je partner uit om mee te gaan naar plekken waar je normaal gesproken alleen naartoe gaat (de sportschool, je stamcafé, etc.). Zelfs als je partner het aanbod afwijst, laat je op die manier zien dat je niks te verbergen hebt.
    • Besef dat je telefoon, e-mailaccount, voicemail en zelfs bonnetjes bronnen van geheimen voor je partner kunnen zijn. Als je je partner toegang tot deze dingen geeft, zal hij of zij je misschien sneller vertrouwen dan wanneer je ze angstvallig voor jezelf houdt. Hoewel je partner zelf misschien niet zal vragen om je berichten te lezen, kan het nuttig zijn om dat toch aan te bieden. Zo geef je je partner het gevoel dat je geen geheimen hebt, wat het herstellende vertrouwen een flinke boost kan geven.
    • Misschien geven een aantal van deze stappen je het gevoel dat je geen privacy meer over hebt. De realiteit is echter dat je in een serieuze relatie geen geheimen voor elkaar hoort te hebben. Als je dingen voor je partner blijft verbergen, zal hij of zij altijd het gevoel hebben dat je niet te vertrouwen bent.
    • Spreek niet achter de rug van je partner om met andere mensen af. Vroeg of laat komt dit altijd uit en zal je partner waarschijnlijk enorm gekwetst zijn. Bovendien bevestig je met dit soort geheimzinnigheid wederom dat je niet te vertrouwen bent.
    • Het feit dat je partner niet over je affaire begint, wil niet zeggen dat hij of zij er niet aan denkt. Je partner begint er waarschijnlijk niet over om nare gesprekken of gevoelens te voorkomen.
    • Probeer geen extra spanning aan de relatie toe te voegen, zeker in de weken na het opbiechten van je affaire.
    • Verkies je vrienden of exen de komende tijd niet boven je partner. Maak ook liever geen opmerkingen over de aantrekkelijkheid van andere mensen en leg geen nieuwe contacten die eventueel vragen kunnen oproepen. Dit zal de situatie er niet beter op maken.
    • Maak niet overal ruzie om. In de weken na het opbiechten van je affaire is het belangrijk dat je partner de klap rustig kan verwerken. Het is dan ook niet handig om ruzie te maken over onzinnige onderwerpen, en al helemaal niet over privacy en bezitterigheid. Om het vertrouwen van je partner te herstellen is openheid en begrip nodig.
    • Geef je partner geen reden om te denken dat ze onbelangrijk voor je is. Probeer veel tijd met haar door te brengen en een luisterend oor te bieden. Anders wordt je (niet geheel onterecht) verweten dat je wel tijd had om met een ander te flikflooien, maar niet om naar de problemen van je partner te luisteren.
    • Wees dankbaar. Je partner stelt alles in het werk om je nog een kans te geven en jullie relatie te herstellen. Hoe kwaad, emotioneel of onvoorspelbaar je partner door de klap ook is, het feit dat hij of zij je niet meteen gedumpt heeft, is erg bijzonder. Het is een teken dat je partner ontzettend veel van je houdt. Zorg dan ook dat je je partner dankbaar bent en respectvol met hem of haar omgaat.
    • Je partner zal na je bekentenis waarschijnlijk anders met je omgaan dan voorheen. Waarschijnlijk zal er een bepaalde afstand tussen jullie zijn en zul je zelf ook anders naar jezelf kijken. Probeer je echter niet op je fouten te concentreren, maar richt je op de persoon die je vanaf nu wilt zijn.
    • Het kan helpen om een nieuwe start te maken en te doen alsof jullie relatie vanaf nu opnieuw begint. Doe dit door samen een mooie reis te maken of dingen te doen die jullie nog nooit eerder gedaan hebben. Je kunt ook een symbolische nieuwe start maken door je trouwbelofte te vernieuwen en het verraad zo achter je te laten. Veel mensen zeggen dat dit helpt om de relatie een nieuwe impuls gegeven en beweren na de beloftevernieuwing gelukkiger te zijn dan daarvoor.
    • Laat zowel aan je partner als je omgeving (zoals familie, vrienden, collega's en kinderen) zien dat jullie relatie ontzettend belangrijk voor je is. Spreek lovend over je partner en probeer je tegenover anderen positief over hem of haar uit te laten.
    • Vertel je partner regelmatig dat je van hem of haar houdt. Zeg dit op een oprechte manier en terwijl je hem of haar aankijkt. 'Ik hou ontzettend veel van je' krijgt hierdoor meteen een diepere betekenis. Overdrijf het uiten van je liefde echter niet; er zal nog enige tijd overheen gaan voordat je partner zijn of haar verdriet een plekje heeft gegeven. Geef je partner dan ook de tijd om te helen, te reflecteren en alles wat er gebeurd is te verwerken. In de eerste weken na je bekentenis, zal je partner je liefde misschien niet beantwoorden en zullen de woorden 'Ik ook van jou' misschien te heftig zijn. Je partner voelt zich immers verraden en probeert zichzelf te beschermen door de nodige afstand te bewaren. Door geduldig en liefdevol met hem of haar om te gaan, kun je die afstand echter stukje bij beetje steeds kleiner maken.
    • Waardeer de tweede kans die je van je partner gekregen hebt — zowel op de korte als de lange termijn. Door af en toe aan de nare gebeurtenissen terug te denken, zul je je partner des te meer waarderen. Bovendien voorkom je op die manier dat je in de toekomst nogmaals de fout in gaat.
    • Ga niet weer vreemd. Derde kansen zijn namelijk een stuk zeldzamer dan tweede kansen.
    Advertentie

Tips

  • Probeer je partner tegemoet te komen als hij of zij je vraagt om iets (redelijks) voor je te doen. Zo laat je zien dat je spijt van je daden hebt en er alles aan wilt doen om het vertrouwen tussen jullie te herstellen.
  • Maak tijd om je partner opnieuw het hof te maken. Koop een bos bloemen voor je partner, schrijf iets vaker een berichtje of geef af en toe een klein cadeautje om je liefde te uiten. Je partner zal zich namelijk afvragen waarom je tijdens je affaire wel romantiek met iemand anders kon delen, terwijl je dat in jullie relatie niet doet. Als je dit deel van de relatie blijft verwaarlozen, zal je partner altijd het gevoel hebben dat hij of zij minder bijzonder voor je is dan die andere persoon. Waarschijnlijk zal je partner niet om dit soort kleine extraatjes vragen omdat hij of zij wil dat je er zelf mee komt. Je partner wil zien dat je zelf het initiatief neemt om actie te ondernemen en net wat extra moeite te doen.
  • De dagen en weken nadat de affaire aan het licht gekomen is, zijn ontzettend belangrijk en je gedrag in deze periode is bepalend voor het herstel voor de relatie. Als je partner het gevoel heeft dat je hem of haar respecteert en steunt, is de kans een stuk groter dat jullie vertrouwensband uiteindelijk zal herstellen. Als je partner zich alleen, genegeerd en voorgelogen voelt, zal dit een stuk ingewikkelder zijn.
  • Pas goed op je woorden. Zelfs het kleinste meningsverschil over de afwas kan een metafoor voor jullie relatie zijn en dus doe je er verstandig aan om je woorden weloverwogen uit te spreken. Je partner kan je onwil om haar te helpen bijvoorbeeld zien als een algemene onwil om er voor haar te zijn, terwijl jij dat helemaal niet zo bedoeld hebt. Merk je dat er regelmatig meningsverschillen ontstaan, dan kun je het beste een afspraak maken bij een relatietherapeut. Die kan jullie helpen effectiever met elkaar te communiceren zodat jullie niet continu tegen problemen aanlopen.
  • Denk regelmatig terug aan je trouwbeloftes en de redenen waarom je met je partner getrouwd bent.
  • Een goede therapeut kan helpen om de vertrouwensband tussen jou en je partner te herstellen en jullie problemen op te lossen.
  • Forceer niks en probeer je partner niet te dwingen zich beter te voelen. Hij of zij zal nu eenmaal tijd nodig hebben om de klap van het bedrog te boven te komen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 16.811 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie