PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Zelfbewustzijn is weten wie je bent in de kern, zoals je waarden en overtuigingen, en het gaat ook over het kennen van je gedrag en neigingen. Zelfbewustzijn is een belangrijke eerste stap in het jezelf leren kennen als persoon. Het werken aan je zelfbewustzijn is een manier om het analyseren van jezelf te benaderen, met inbegrip van je overtuigingen, houding, gedrag en reacties. [1] Er zijn veel manieren om te leren hoe je jezelf kunt analyseren.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je bewust worden van je gevoelens

PDF download Pdf downloaden
  1. Je gedachten vormen een integraal onderdeel van wie je bent. Ze zijn vaak ook een gids voor zowel je gevoelens als je houding en de manier waarop je bepaalde situaties waarneemt. Monitor je gedachten en herken wat ze inhouden. Zijn je gedachten negatief? Haal je jezelf naar beneden of denk je steeds dat dingen verkeerd zullen gaan? Op welke gebieden van je leven ben je het hardst voor jezelf?
    • Doe dit voor elk aspect van je leven. Zorg dat je elke dag over je gedachten nadenkt en tijdens allerhande verschillende activiteiten. [2]
  2. Om je gedachten elke dag beter bij te kunnen houden houd je een dagboek bij over je dag, je worstelingen, je doelen en je dromen. Analyseer je dagboeknotities en neem nota van de aard ervan. Zijn ze hoopvol of somber? Heb je het gevoel vast te zitten of juist krachtdadig te zijn? Ga verder met het analyseren van je gedachten om je bewuster te worden van wie je bent.
  3. Soms leidt de manier waarop we een bepaalde situatie waarnemen tot verkeerde conclusies over wat er is gebeurd of wat we hebben gezien. [3] Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je vriendin boos op je is na de lunch, dan kan dat je in de war maken en je automatisch doen denken dat, omdat ze zo’n slecht humeur heeft, je iets verkeerd hebt gedaan. Je bewust worden van je perceptie van haar gemoedstoestand is nuttig om beter te kunnen analyseren waarom je aan hebt genomen dat ze boos op je is.
    • Maak je een dergelijke situatie mee, neem dan even de tijd om je handelen en overtuigingen over wat er is voorgevallen te analyseren. Schrijf op wat je hebt gezien, gehoord of hebt gevoeld waardoor je de situatie op die manier hebt geïnterpreteerd. Vraag jezelf af of er andere oorzaken kunnen zijn voor de gemoedstoestand van je vriendin, of dat er externe factoren zijn waar je geen weet van hebt.
  4. Je gevoelens kunnen je ook aanwijzingen geven over wie je bent en waarom je op een specifieke manier reageert op bepaalde situaties of mensen. Analyseer je gevoelens door je bewust te worden van je reactie op gespreksonderwerpen, de klank van de stem, gezichtsuitdrukking en lichaamstaal. Stel vast wat je voelt en vraag jezelf af waarom je op deze manier reageerde. Waar reageerde je op? Welk aspect ervan gaf je dit gevoel?
    • Je kunt ook gebruik maken van fysieke aanwijzingen om in contact te komen met je eigen gevoelens. Als je bijvoorbeeld merkt dat je zwaarder of sneller ademhaalt, dan kan het zijn dat je gespannen bent, boos of bang. [4]
    • Als je er in beginsel niet achter kunt komen waarom je bepaalde gevoelens hebt, blijf dan doorgaan met het opschrijven van je reacties en gedachten over bepaalde situaties. Wellicht heb je wat meer tijd nodig en zal je wat afstand van een situatie moeten nemen, om vast te kunnen stellen hoe je je voelt.
    • Je kunt ook aan een vertrouwenspersoon of familielid vragen om je te helpen bij het beschouwen van je gedachten en reacties en zodoende exact te kunnen achterhalen wat je voelt. Het kan moeilijk zijn om genoeg afstand te nemen van de ideeën, om waarlijk te begrijpen wat je voelt of wat deze dingen over je zeggen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Het analyseren van je waarden

PDF download Pdf downloaden
  1. Weten waar je waarde aan hecht kan je inzicht geven in de persoon die je in de kern bent. Veel waarden zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen en sommige kunnen veranderen door meer over jezelf te weten te komen.
    • Soms zijn waarden moeilijk om te herkennen, omdat het gaat om te abstracte en vaak ook vage termen en concepten. Je waarden zijn je overtuigingen en idealen waar je gedurende je leven je keuzen op baseert. [5]
  2. Het vaststellen en definiëren van je waarden zal je dichterbij de realisatie brengen over wie je bent en wat voor jou belangrijk is. Om je waarden te kunnen ontdekken zal je wat tijd moeten besteden aan zelfreflectie, zal je moeten analyseren wat belangrijk voor je is, en welke waarden maken wie je bent. Begin met het vaststellen van je waarden door het opschrijven van je antwoorden op de volgende vragen:
    • Stel vast welke twee mensen je het meest bewondert. Welke kwaliteiten van hen bewonder je? Wat is het aan deze persoon wat je zo bewonderenswaardig vindt?
    • Als je voor de rest van je leven slechts drie bezittingen zou mogen hebben, wat zouden die dan zijn? Waarom?
    • Welke onderwerpen, gebeurtenissen of hobby’s ben je gepassioneerd over? Waarom zijn deze dingen belangrijk voor je? Wat is het aan deze dingen dat je er gepassioneerd over raakt?
    • Welke gebeurtenis gaf je het meest het gevoel compleet en tevreden te zijn? Wat aan die tijd gaf je dat gevoel? Waarom? [6]
  3. Je zou nu een idee moeten krijgen van dat wat belangrijk voor je is en wat je waardeert. Probeer deze ideeën, momenten of dingen onder te brengen in kernwaarden, om je een beter idee te geven van je centrale overtuigingen en idealen zijn. Een aantal voorbeelden van kernwaarden zijn hoffelijkheid, eerlijkheid, optimisme, geloof, vriendschap, prestaties, vriendelijkheid, gerechtigheid, vertrouwen en vrede.
    • Gebruik deze kernwaarden om jezelf beter te begrijpen en te leren kennen. Deze waarden kunnen je helpen bij het maken van keuzes en vaststellen wat belangrijk is voor jou. Door jezelf op deze manier te analyseren kom je veel dichter in de buurt van het openbaren van je ware zelf. [7]
    • Misschien heb je meerdere waardegroepen. Dit is normaal omdat mensen complexe wezens zijn en veel verschillende gevoelens kennen. Je kunt bijvoorbeeld eerlijkheid, geloof, competentie en zelfvertrouwen als waarden hebben, terwijl die niet per se als groep bij elkaar horen. Maar deze kenmerken laten je zien welke situaties en mensen je graag om je heen zou willen hebben, en naar welke persoonlijke eigenschappen je in jezelf op zoek bent.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Het ontdekken van je eigen verhaal

PDF download Pdf downloaden
  1. Het schrijven van je levensverhaal kan je veel vertellen over wie je bent en je doen inzien hoe je aankijkt tegen de uitdagingen, plezierige zaken, mogelijkheden en moeilijkheden in je leven. Het schrijven van je persoonlijke verhaal kan je inzicht verlenen in dat wat je hebt geleerd door je ervaringen, en hoe die ervaringen je hebben beïnvloed. [8]
    • Op die manier kun je analyseren hoe je ervaringen hebben geholpen om je te vormen zoals je nu bent, wat je waarden, gedrag, overtuigingen, vooroordelen en reacties omvat, alsmede de manier waarop je de interactie aangaat met de wereld om je heen.
  2. Heb je je levensverhaal geschreven, maak dan een analyse van jezelf door jezelf te volgende vragen te stellen:
    • Wat zijn de thema’s die in je verhaal aanwezig zijn? Wordt je altijd gered of ben je de persoon die anderen redt? Heeft je verhaal een thema van hulpeloosheid of vaardigheid? Is je verhaal een liefdesverhaal, komedie, drama of iets anders?
    • Als je een titel zou willen geven aan je verhaal, hoe luidt die dan?
    • Deel je verhaal op in hoofdstukken. Waarom zijn de hoofdstukken zo ingedeeld? Wat veranderde? Wat heb je geleerd? Wat zijn de titels van de hoofdstukken?
    • Heb je jezelf ook een etiket opgeplakt in het verhaal? Heb je anderen een etiket opgeplakt? Wat betekenen die etiketten voor je en wat vertellen ze je over hoe jij jezelf ziet, of anderen, de wereld?
    • Welke woorden gebruik je om jezelf, anderen en de wereld te omschrijven? Wat vertellen deze omschrijvende woorden je over je verhaal en hoe je het hebt geleefd? [9]
  3. Heb je het verhaal geschreven, dan zal je moeten beslissen wat het betekent. Het interessante met betrekking tot het schrijven van je eigen verhaal voor een analyse (narratieve therapie), is dat het je laat zien wat je denkt dat belangrijk is of cruciaal voor je bestaan. Het laat die momenten in je leven zien waarvan je het gevoel hebt dat ze belangrijk zijn of het waard om op te merken. Het laat je ook zien op wat voor manier je naar jezelf kijkt en wat het traject is volgens welke je leven tot nu toe is verlopen.
    • Als je bijvoorbeeld je leven beschrijft als een drama, dan kan het zijn dat je leven dramatisch en intens is. Schrijf je het als een komedie, dan vind je wellicht dat je leven tot zover leuk en vrolijk is geweest. Schrijf je je leven als een liefdesverhaal, dan ben je wellicht een hopeloze romanticus en heb je de liefde van je leven getroffen, of hoop je dat dit in de toekomst zal gebeuren. [10]
  4. Ook al heb je de bovenstaande stappen gevolgd, je zal je toch moeten realiseren dat het tijd kan vergen. Het is belangrijk om je te beseffen dat je meer bewust worden van wie je bent, of het analyseren van jezelf, een levenslang streven zal zijn. Wie je vandaag bent of waar je vandaag van overtuigd bent, kan in de toekomst veranderen. [11]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.150 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie