PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Salie ( Salvia officinalis ) is een sterke, overblijvende plant (in plantgroeizones 5 tot 9) die aromatisch en licht bitter smaakt. Het is gemakkelijk te kweken, doordat het maar drie belangrijke behoeftes heeft - ruim voldoende zonneschijn, goede drainage en goede luchtcirculatie. Het ziet er prettig uit in de tuin en bloeit met mooie paarse, roze, blauwe of witte bloemen in de zomer. Wanneer het geoogst en gedroogd wordt, kan het gebruikt worden als vulling voor pluimvee, konijn, varken en gebakken vis, en het kan ook gebruikt worden in worst of gehaktbrood. Als je wilt leren hoe je thuis salie kunt kweken, lees dan snel verder.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Salie kweken

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt verschillende methodes gebruiken om salie te kweken. Als je nog nooit eerder salie gehad hebt, dan kun je ofwel verse saliezaden planten (die grillig kunnen zijn) of een kleine plant kopen bij het tuincentrum en die in je tuin of in een stenen pot planten.
    • Als je besluit om zaden te planten, dan moeten ze in het late voorjaar geplant worden (in een plantenbed of in een pot), ongeveer 3 mm diep en 60 tot 75 cm van elkaar. Het zal 10 tot 21 dagen duren voor ze ontkiemen.
    • Als je al een gewortelde salieplant hebt dan kun je stekjes of aflegtechnieken gebruiken om een nieuwe plant te kweken.
  2. Salie groeit goed in rijke kleileem die goed gedraineerd is en rijk aan stikstof is. Het geeft de voorkeur aan een pH waarde van 6,0 tot 6,5.
    • Als je kleigrond gebruikt, probeer er dan wat zand en organisch materiaal in te mengen. Dit maakt de grond wat lichter en helpt met de drainage.
    • Salie groeit het beste tussen andere meerjarige kruiden die de voorkeur geven aan zanderige grond, zoals tijm, oregano, marjolein en peterselie.
  3. Nadat je je aarde hebt voorbereid, kun je de salie in potten of in de grond planten. Je kunt salieplanten planten of zaden planten.
    • Als je een salieplant in de grond overbrengt, zorg er dan voor dat je hem op hetzelfde niveau plant als in de pot.
    • Als je besluit zaden te planten, moeten ze in het late voorjaar (in een bed of in een bak) ongeveer 30 cm diep en 75 tot 150 cm uit elkaar worden geplant. Het duurt 10 tot 21 dagen om zaadjes te laten ontkiemen .
  4. Wanneer de salieplanten klein zijn, zou je ze moeten bespuiten met water om de grond vochtig te houden.
    • Maar wanneer ze volwassen worden, zou je salie alleen water moeten geven als de grond om de plant droog aanvoelt.
    • In feite, in sommige omstandigheden hoef je je salie helemaal geen water te geven - ze zullen alle vocht die ze nodig hebben van de regen krijgen.
    • Salie is een harde kleine plant en kan heel goed tegen droogte.
  5. Idealiter moeten salieplanten in de volle zon groeien, maar ze zullen het ook redden in lichte schaduw in warmere gebieden.
    • Als salie blootgesteld wordt aan teveel schaduw, dan zal het doorgeschoten opgroeien en omvallen. Dus als je je salieplant binnen laat groeien zonder veel zonlicht, dan kun je in plaats daarvan tl-buizen gebruiken. Standaard tl-buizen moeten 5-10 cm boven de planten hangen.
    • Maar, fluorescentielampen met een hoge lichtopbrengst, compacte tl-buizen of hogedrukgasontladingsgroeilampen (metaal steenzand of sodiumlampen) werken beter. Als die gebruikt worden moeten ze 0,6 tot 1,2 meter boven de planten hangen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Salie verzorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Snoei de oudere, houtachtige stammen vroeg in het voorjaar, nadat het gevaar van vorst achter de rug is maar voordat nieuwe groei echt begonnen is. Snoei elke steel met ongeveer een derde.
  2. Meeldauw is een van de weinige problemen waar saliekwekers mee te maken hebben. Je kunt het vermijden door de planten zorgvuldig in de gaten te houden tijdens heet, vochtig weer en door de planten regelmatig uit te dunnen om luchtcirculatie te verbeteren.
    • Je kunt ook proberen de aarde rond de plant te mulchen met kiezels, omdat dit eventueel vocht helpt sneller te verdampen.
    • Als meeldauw zich toch ontwikkelt op je plant, probeer dan met een tuinbouwolie of zwavelspray te sprayen.
  3. Salie is gewoonlijk geen doelwit voor ongedierte, maar soms zal het aangetast zijn door spint, tripsen en Cercopoidea. Als je ongedierte opmerkt, probeer dan een biologische pesticide (zoals pyrethrum) of een zeep met insecticiden om ze onder controle te houden.
  4. Ongeveer elke drie tot vijf jaar zal de salieplant houtig en verwilderd raken en zal het nodig zijn hem te vervangen. Je kunt opnieuw beginnen met een nieuwe plant of zaad, of je kunt de oude plant gebruiken voor stekjes of afleggen.
    • Om de plant af te leggen buig je een tak van de bestaande salie naar de grond. Gebruik wat draad om de tak vast te zetten op de grond, ongeveer 10 cm van het uiteinde. Na ongeveer vier weken zullen zich wortels vormen. Dan kun je de tak afknippen en de nieuwgevormde salieplant op een andere plek planten.
    • Om stekken te gebruiken knip je de bovenste 8 cm van de tak van een bestaande salieplant. Haal de onderste blaadjes van de tak, of gebruik een schaar om ze af te knippen. Doop de uiteinden in stekpoeder, en plaats het dan in steriel zand. Wacht 4 tot 6 weken tot er zich wortels vormen, en verhuis het dan naar een pot en later naar de tuin.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Salie oogsten

PDF download Pdf downloaden
  1. Oogst de salie licht gedurende het eerste jaar, blaadjes plukkend als je ze nodig hebt.
    • In de volgende jaren kun je de salie jaarrond oogsten door hele takken van de plant te knippen. Salie is op zijn best vlak voor de bloemen beginnen te bloeien, gewoonlijk midden in de zomer.
    • Doe je laatste volle oogst ongeveer twee maanden voor de eerste echte vorst van het jaar. Dit geeft eventueel nieuw gevormd gebladerte genoeg tijd om volwassen te worden voor de winter begint.
  2. Salie is een van de weinige kruiden die een sterkere smaak ontwikkelt als het gedroogd wordt. Maar, het moet snel gedroogd worden om te voorkomen dat het een muffe smaak ontwikkelt.
    • Om salie te drogen bind je een bosje takjes samen en hangt ze ondersteboven in een warme, goed geventileerde ruimte, uit de buurt van direct zonlicht.
    • Als ze eenmaal droog zijn, bewaar je de blaadjes (verkruimeld of heel) in een luchtdichte bak.
  3. In aanvulling op het gebruik als aromatisch kruid bij het koken kan salie ook gebruikt worden in potpourri en zeep. Kijk op WikiHow voor een aantal toepassingen voor salie:
    • Koekjes met Parmezaanse kaas en salie maken
    • Koude crème met viooltjes en salie maken
    • Zeep met havermout en salie maken
    • Salie en gemberthee maken
    Advertentie

Tips

  • Salie groeit tot een hoogte van 60 tot 90 cm en zal ongeveer 60 cm in doorsnee zijn.
  • Salie trekt bijen aan en helpt koolwitjes afweren.
  • Een aantal soorten ongedierte voor salie zijn slakken, Cercopoidea, spint en wolluis.
  • Damping off, valse meeldauw, wortelrot en verwelkingsziekte zijn een paar ziekten die veel voorkomen bij salie.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Wees voorzichtig met het gebruik van pesticiden als je de salie wilt eten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.080 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie