Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je iemand een leuk zelfgemaakt cadeautje wilt geven moet je eens zelf snoep maken! Voor het recept in dit artikel is slechts één ingrediënt nodig en met een beetje geduld maak je daarmee heerlijke snoepjes die smelten in je mond. Het enige wat je nodig hebt is ahornsiroop van goede kwaliteit en een suikerthermometer en je kunt aan de slag!
Ingrediënten
- 450 ml pure ahornsiroop (het liefst B-gradatie)
Stappen
-
Beslis welke textuur je aan het snoep wilt geven. Als je siroop gaat koken verdampt het water in de siroop, waardoor een hogere concentratie suiker achterblijft. Hieronder vind je de verschillende stadia die elkaar opvolgen bij het inkoken van de ahornsiroop.
- Zachte bal, 113–116 °C: In dit stadium is de suikerconcentratie 85%. De siroop is dan een zachte, kneedbare bal als het in ijswater wordt ondergedompeld. Als je de bal een paar minuten met rust laat op een vlakke ondergrond wordt het platter. Een voorbeeld van snoep in dit stadium is fudge of borstplaat.
- Stevige bal, 121 °C: Hier is de suikerconcentratie iets hoger dan 87%. Siroop in dit stadium is nog steeds kneedbaar, maar heeft meer structuur dan het vorige stadium; het wordt alleen platter als erin geknepen wordt. Zachte toffees worden opgewarmd tot dit stadium.
- Harde bal, 129 °C: Als siroop in dit stadium in ijswater wordt ondergedompeld wordt er een harde bal gevormd. De suikerconcentratie is 92% en de siroop vormt dikke draden als er met een lepel in wordt geroerd. Voorbeelden van snoepjes die worden opgewarmd tot dit stadium zijn marshmallows, noga en gummiberen.
- Zachte kraak, 143 °C: De suikerconcentratie in dit stadium is 95%. Het snoep wordt breekbaarder, maar het behoudt nog steeds enige flexibiliteit en het buigt voordat het breekt. Babbelaars en toffees zijn voorbeelden van snoep dat is ingekookt tot dit stadium.
- Harde kraak, 154 °C: Dit is de hoogste temperatuur. De suikerconcentratie is 99% en hiermee krijg je snoep dat hard en bros is, en het breekt makkelijk. Harde toffees en lolly's zijn voorbeelden van snoep in dit stadium. [1] X Bron
-
Schenk de ahornsiroop in een grote sauspan met een dikke bodem. De sauspan moet een dikke bodem hebben, zodat je de pan op hoog vuur kunt zetten zonder dat de delicate suikers verbranden.
-
Steek een suikerthermometer in de siroop. Het kwikuiteinde van de thermometer moet zich helemaal in de siroop bevinden om de correcte temperatuur te kunnen meten.
-
Breng de siroop aan de kook op gemiddeld vuur. Roer af en toe. Het geeft niet als je schuim en belletjes ziet ontstaan terwijl de siroop opwarmt.
-
Verhit de siroop tot je de temperatuur bereikt van het stadium van de zachte bal: 113–116 °C. Bij de meeste recepten voor het maken van snoep met ahornsiroop moet je de siroop verhitten tot dit stadium, maar je kunt de textuur van het snoep manipuleren door het te verhitten naar een ander stadium, als je dat wilt. Als je geen suikerthermometer hebt kun je testen in welk stadium je bent door een beetje siroop in een bakje koud water te laten vallen. Als het goed is wordt nu een zachte, kneedbare bal gevormd.
-
Als de siroop de juiste temperatuur bereikt kun je het vuur uitzetten. Laat het afkoelen tot 80 °C zonder te roeren. Dat duurt ongeveer 10 minuten.
-
Roer de siroop snel om met een houten lepel totdat de kleur lichter wordt. Het moet eruitzien als karamel, maar dan dik en romig.
-
Schenk de siroop in vormpjes die enigszins ingevet zijn, of in een bakblik met bakpapier. Laat de siroop helemaal afkoelen.
-
Zodra de siroop is afgekoeld kun je het uit de vormpjes halen en ervan genieten! Je kunt het snoep in luchtdichte bakjes tot een maand bewaren. [2] X BronAdvertentie
Tips
- Laat het snoep goed afkoelen voordat je het aanraakt en opeet.
- Blijf de suikerthermometer goed in de gaten houden, want de temperatuur kan erg snel omhoog schieten.
- Controleer de nauwkeurigheid van je suikerthermometer met kokend water voordat je het gebruikt. In kokend water moet de thermometer 100 °C aangeven.
Advertentie
Benodigdheden
- Grote sauspan met dikke bodem
- Suikerthermometer
Bronnen
- ↑ http://www.exploratorium.edu/cooking/candy/sugar-stages.html
- ↑ http://allrecipes.com/recipe/pure-maple-candy/
- Dit recept is een aangepaste versie van het volgende recept op Foodista: http://www.foodista.com/blog/2011/12/04/simple-sugar-maple-candies
Over dit artikel
Deze pagina is 5.555 keer bekeken.
Advertentie