Pdf downloaden Pdf downloaden

Spam is een vast onderdeel geworden van ons online leven. Ook al is het gemakkelijk om over spammails in je inbox heen te kijken. Als je er per ongeluk op klikt, kun je virussen op je computer krijgen of het slachtoffer worden van identiteitsfraude. Ga het gevecht met spammers aan door alle spam die je ontvangt direct te blokkeren en maatregelen te nemen om nieuwe spammails te voorkomen. Je inbox zal je dankbaar zijn.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Spam herkennen

Pdf downloaden
  1. Spam komt bijna altijd van onbekende afzenders die vaak een vreemd e-mailadres hebben. Dat betekent natuurlijk niet dat alle e-mails die je niet herkent direct spam zijn. Nieuwsbrieven, e-mails die van websites afkomstig zijn waar je je ooit geregistreerd hebt (bijvoorbeeld bij het veranderen van je wachtwoord of het bevestigen van je account) en vele andere soorten e-mailberichten worden vaak gestuurd vanaf e-mailadressen die je misschien niet herkent.
  2. Klik alleen op links die je toegestuurd worden door mensen die je vertrouwt. Het enige doel van spam is om je ertoe te bewegen om op een link te klikken. Als je een e-mailbericht ontvangt met een link erin en je herkent de ontvanger niet, dan is de kans groot dat het om spam gaat. Ga met je muis over de link heen zodat je in je browser of in de statusbalk van je e-mailprogramma kunt zien waar die link naar verwijst.
  3. Spammails bevatten vaak verkeerd gespelde woorden en zinnen die vreemd geformuleerd zijn. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van veel hoofdletters en leestekens die op een vreemde manier gebruikt worden. Veel spamberichten bevatten onzinteksten aan het eind van het bericht.
  4. Berichten die je vertellen dat je een prijsvraag gewonnen hebt waar je nooit aan meegedaan hebt, je geld aanbieden dat nog door niemand opgeëist is of je gratis elektronica of pillen aanbieden zijn nooit echt. Alle berichten die naar je wachtwoorden vragen zijn ook nooit echt (alle echte websites hebben een functie waarmee je automatisch je wachtwoord kunt veranderen). Vragen en verzoeken van vreemde mensen moet je altijd negeren. Doe je aan internetbankieren dan zal je bank je ook nooit naar je inloggegevens vragen.
    • Veel e-maildiensten en -programma's hebben een functie waarmee je alvast een voorbeeldweergave van het e-mailbericht kunt zien. Zo kun je een bericht lezen zonder het daadwerkelijk te openen.
  5. Malware en virussen worden vaak vermomd als bijlagen bij e-mails. Download nooit een bijlage van een afzender die je niet vertrouwt of waar je geen bericht van had verwacht. [1]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Spam voorkomen

Pdf downloaden
  1. Robots (scripts die gemaakt zijn om websites af te struinen naar e-mailadressen) kunnen heel snel duizenden adressen tegelijk verzamelen van websites waarop de e-mailadressen openbaar zijn. Soms zijn het ook gewoon mensen die e-mailadressen van websites afhalen en deze gebruiken om zich ergens voor aan te melden en zo gratis spullen te krijgen (iPods, ringtones, televisies, enz.). [2]
  2. Als je je contactgegevens op moet geven, schrijf je e-mailadres dan op een creatieve manier op, zoals ik [at] yahoo [punt] com. Er zijn ook alternatieve manieren om je e-mailadres te laten zien zodat het lastig voor spambots is om je adres te herkennen. Je kunt bijvoorbeeld een plaatje van je e-mailadres maken en deze laten zien of je e-mailadres coderen met JavaScript zodat spambots niet zien dat het om een e-mailadres gaat.
  3. 3
    Zorg ervoor dat je gebruikersnaam niet hetzelfde is als je e-mailadres. Gebruikersnamen zijn vaak openbaar en het enige wat een spammer dan hoeft te doen is uit te vinden welke domeinnaam hij erachter moet plakken. Door Yahoo! Chat wordt dit zelfs nog veel gemakkelijker gemaakt, omdat iedereen die daar gebruik van maakt waarschijnlijk een e-mailadres heeft dat eindigt op @yahoo.com. Gebruik dus geen chatrooms waar je gebruikersnaam gebaseerd is op je e-mailadres.
  4. 4
    Gebruik wegwerpadressen om spam te herkennen en te voorkomen. Zorg dat je een hoofdaccount hebt voor je e-mail en maak dan aparte e-mailaccounts aan voor andere doeleinden (een voor je vrienden, een om je aan te melden bij allerlei sites, een voor je werk enz.).
    • Stel die e-mailaccounts zo in dat de berichten naar je hoofdaccount worden doorgestuurd zodat je niet al je accounts apart hoeft te controleren.
    • Als je spam begint te ontvangen, dan kun je zo uitvinden op welke van je adressen je dit krijgt en dit account gewoon verwijderen.
  5. Als je op spam reageert of op de link 'Afmelden' klikt, zorgt dit er alleen maar voor dat je nog meer spam krijgt omdat de spammers nu weten dat je e-mailadres echt is. Het is daarom het beste om spam te rapporteren en te verwijderen met behulp van de stappen in de sectie hieronder. [3]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Spam blokkeren en rapporteren

Pdf downloaden
  1. De meeste spamberichten worden door Gmail automatisch herkend en in de map 'Spam' gezet, waar ze na 30 dagen verwijderd worden. Als je een bericht in je inbox ontvangt waarvan je denkt dat het spam is, zet dan een vinkje in het vakje ernaast en klik op de knop 'Spam rapporteren' in de werkbalk bovenaan het scherm. Dit is de knop met het uitroepteken erop.
    • Als je dit per ongeluk doet kun je op de link 'Ongedaan maken' klikken bovenaan het scherm om het bericht weer terug te halen.
    • Steeds wanneer je spamberichten rapporteert verbetert Gmail de automatische filtering van spam.
    • Heb je een bericht in de map 'Spam' staan dat geen spambericht is, zet dan een vinkje in het vakje ervoor en klik op de knop 'Geen spam'. Zorg ervoor dat je zeker weet dat het geen spambericht is voordat je deze actie uitvoert.
  2. Mail. Yahoo heeft een sterk spamfilter zodat de meeste spamberichten automatisch in de map 'Spam' gezet worden. Als je een bericht in je inbox ziet waarvan je denkt dat het spam is, zet dan een vinkje in het vakje ernaast en klik op de knop 'Spam' in de bovenste werkbalk.
    • Je kunt afzenders en domeinnamen aan je lijst van geblokkeerde adressen toevoegen. Dit helpt waarschijnlijk niet zo goed omdat spammers vaak van e-mailadres veranderen of tijdelijke domeinnamen gebruiken.
  3. 3
    Blokkeer spam in Outlook. Outlook heeft een vooraf geïnstalleerd spamfilter dat standaard op het beschermingsniveau 'Laag' staat. Berichten die overduidelijk spam zijn worden zo gefilterd en in de map 'Ongewenste e-mail' geplaatst. Je kunt het beschermingsniveau aanpassen door in E-mail naar het tabblad 'Start' te gaan en in de groep 'Verwijderen' op 'Ongewenste e-mail' te klikken. Klik dan op 'Opties voor ongewenste e-mail.' In het tabblad 'Opties' kun je vervolgens het gewenste beschermingsniveau instellen. [4]
    • Elk beschermingsniveau wordt hier uitgelegd. Als je het niveau op 'Hoog' instelt kan het zijn dat ook echte e-mailberichten in de map 'Ongewenste e-mail' geplaatst worden. Controleer dit dus regelmatig.
    • Installeer een spamfilter van een externe partij. Er zijn verschillende spamfilters van externe partijen die je in Outlook kunt installeren. Deze bieden meer opties voor het filteren van spam en worden regelmatig bijgewerkt met de nieuwste antispaminformatie. Populaire filters zijn onder andere DesktopOne, SpamAid, en Spam Reader. [5]
  4. In Nederland kun je op een speciale website van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een klacht indienen als je een spambericht hebt ontvangen. Dat kan met dit formulier . Er wordt dan een onderzoek ingesteld. Gaat het daadwerkelijk om spam, dan kan ACM de verzender een waarschuwing geven of een dwangsom of boete opleggen.
    • Je kunt spam ook rapporteren aan antispamorganisaties zoals SpamCop en KnujOn. Deze rapporteren spammers dan aan internetproviders en overheidsinstanties.
    Advertentie

Tips

  • Er zijn twee dingen die je kunt doen als je erachter komt dat je een probleem met spambots hebt op je website of als je e-mailadres door spambots opgepikt is.
    • Heb je een website, open dan de contactpagina in een browser als Firefox en bekijk de paginabron. Dit kun je in de meeste gevallen doen door met je rechtermuisknop op de pagina te klikken en dan te kiezen voor 'Paginabron bekijken' of een gelijksoortige optie. In het scherm met de paginabron druk je tegelijkertijd de controltoets en de letter f in (Zoeken) en typ je een apenstaartje (@) in. Druk dan op Enter. Druk steeds op F3 om verder te zoeken totdat je alle apenstaartjes in de broncode gevonden hebt. Schrijf op welke daarvan op e-mailadressen lijken. Als je adressen vindt, neem dan contact op met degene die je website beheert en verzoek degene om de website te beschermen tegen spambots.
    • Zoek met Google of een andere zoekmachine naar je e-mailadres. Als je ziet dat jouw e-mailadres vermeld staat op een of meerdere websites of in de bron daarvan, neem dan contact op met de eigenaren van deze sites en vraag ze om je e-mailadres te verwijderen of te beschermen tegen spambots.
  • Wil je je aanmelden bij een directory, forum of sociale netwerksite, doorzoek dan eerst met een zoekmachine de site en kijk of je ook iets kunt vinden wat op e-mailadressen lijkt. Als je veel e-mailadressen vindt is de website niet veilig en moet je aan hen niet je persoonlijke gegevens verstrekken!
  • Klik niet op links in wiki-artikelen. Een bekende tactiek is namelijk het publiceren van willekeurige links naar websites die diensten aanbieden voor het schrijven van papers en essays. Een andere tactiek bestaat uit spambots die willekeurige webpagina's aanmaken over onderwerpen zoals Uggs. Deze pagina's bevatten dan weer willekeurige links naar andere onderwerpen. Het maakt daarbij niet uit of deze links nu wel of niet gerelateerd zijn aan het onderwerp van de site of zelfs grammaticaal gezien wel goed geschreven zijn.
  • Heb je een e-mailadres nodig om een account op een bepaalde website te bevestigen en je wilt ze niet je eigen e-mailadres geven, dan kun je naam@mailinator.com gebruiken. Je hoeft geen account aan te maken op mailinator.com; controleer gewoon de inbox voor de naam die je gekozen hebt. Wees je er wel van bewust dat iedereen de e-mails kan zien die naar mailinator.com gestuurd worden als ze kunnen raden welke naam je gebruikt hebt. Op mailinator.com worden je e-mailberichten ook maar enkele uren bewaard en bijlagen worden automatisch verwijderd.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 15.696 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie