Pdf downloaden Pdf downloaden

Wil jij een tomatenplant kweken uit zaad? Als je gezonde, rijpe tomaten uit je eigen keuken gebruikt kunt je meerdere tomatenplanten in je tuin laten groeien. Bestudeer het proces hieronder om te leren hoe je tomatenplanten uit zaad opkweekt, of je nu voorverpakte zaadjes gebruikt of je eigen zaden fermenteert.

Methode 1
Methode 1 van 5:

Kies je methode

Pdf downloaden
  1. Je kunt zaadjes op internet bestellen, bij het tuincentrum halen of van andere telers kopen.
  2. Je kunt de zaadjes gewoon uit een rijpe tomaat knijpen en die laten ontkiemen. Kijk bij het tweede deel, "Je eigen zaden fermenteren", voor instructies zodat je de natte zaden kunt voorbereiden om ze te planten.
  3. Er zijn meer dan duizend verschillende tomatensoorten. Je kunt ze ruwweg in drie categorieën verdelen om te beslissen welke soort jij in je tuin wilt planten.
    • Zaadvaste- en hybride rassen: De zaadvaste rassen hebben als voordeel dat het zaad goedkoper is en dat je er zaad van kunt winnen. De productie is lager. Het zaad van hybride rassen is duur, maar de productie van deze rassen is groter dan bij de zaadvaste rassen.
    • Zelftoppende rassen en doorgroeiende rassen: Deze methode van indelen is gebaseerd op hoe lang de plant vruchten produceert. Zelftoppende planten geven een paar weken vruchten, terwijl doorgroeiende rassen het hele seizoen vruchten geven, tot het te koud wordt.
    • Vorm: Tomaten kunnen ook worden ingedeeld in vier verschillende vormen: er zijn ronde (vlees)tomaten, peervormige tomaten, pruimtomaten en kerstomaatjes. [1]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Je eigen zaden fermenteren

Pdf downloaden
  1. Zorg dat je tomaten van een zaadvaste plant komen. Als je tomaten neemt van een hybride ras neemt zullen de resultaten waarschijnlijk tegenvallen.
  2. Neem een bakje met een deksel, want je moet de pulp met de zaadjes er een paar dagen in laten zitten. Er zal zich een laagje schimmel vormen, waardoor eventuele ziektes die de zaadjes kunnen aantasten worden tegengegaan.
  3. Als je meerdere soorten zaad tegelijk gaat fermenteren, schrijf dan op het bakje welke soort erin zit, zodat je ze niet door elkaar haalt. Doe het deksel erop, maar laat het er los opliggen, zodat er nog wel zuurstof bij kan komen.
  4. Het fermenteringsproces is niet erg prettig om te ruiken, dus zet het bakje ergens waar je er niet te vaak bij in de buurt hoeft te zijn.
  5. Meestal duurt dit 2-3 dagen. Haal de zaadjes hierna uit het bakje, want ze moeten niet in dit bakje gaan ontkiemen.
  6. Doe huishoudhandschoenen aan en schep het laagje schimmel eraf. De zaadjes zullen naar de bodem van het bakje zijn gezonken.
  7. Laat de zaadjes naar de bodem zakken en spoel ongewenste stukjes pulp weg. Wees voorzichtig dat je de zaadjes niet wegspoelt.
  8. Een bord van glas of aardewerk, een bakplaat of een stukje hout werken prima. Het kan moeilijk zijn om de zaadjes later van papier of stof af te krijgen. Als ze droog zijn kun je ze in een plastic zak doen tot je ze gaat planten. Zorg dat je op de zak schrijft welke soort het is.
  9. Je kunt ze ook in een luchtdicht bakje bewaren in de koelkast, zodat je de winter nabootst. Doe ze niet in de vriezer, dan beschadig je ze. [2]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

Je zaadjes planten

Pdf downloaden
  1. Om je tomaten voor te bereiden op het verplanten naar buiten, moet je het zaad binnen opkweken terwijl het buiten nog koud is. Koude temperaturen in de vroege lente kunnen de groei van de tomaten vertragen of de zaailingen zelfs doden. Begin binnen om de kans op een goede oogst te vergroten.
  2. 2
    Koop plastic zaaibakjes of soortgelijke kleine potjes om de zaailingen in te laten groeien. Deze kun je vinden bij het tuincentrum.

  3. Je kunt bijvoorbeeld gelijke delen compost, veenmos en vermiculiet gebruiken.
  4. Bedek de zaadjes met een beetje aarde en druk het zachtjes aan.
  5. Als ze zijn ontkiemd zet je ze in de volle zon, of onder groeilampen.
  6. Als je kleine sprietjes ziet ontstaan kun je ze iets minder water geven. Er gaan meer plantjes dood door te veel water (waardoor de worteltjes gaan rotten) dan door te weinig water, dus geef ze na het ontkiemen wat minder water.
  7. Als de plantjes eenmaal uit de aarde steken zullen ze snel gaan groeien. [3]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

De plantjes verpotten

Pdf downloaden
  1. Als er geen gevaar voor vorst meer is, en de planten deze hoogte hebben bereikt, kunnen ze buiten worden gezet.
  2. Ongeveer een week voordat je de planten echt buiten wilt zetten kun je ze geleidelijk aan de koudere temperatuur laten wennen. Dit heet afharden. Laat ze wennen aan de zon, begin op een plek met halfschaduw en zet ze steeds iets langer buiten. [4]
  3. De aarde moet goede afwatering hebben en veel organisch materiaal bevatten.
    • Overweeg wat veenmos door de aarde te mengen voor een betere afwatering. Veenmos kan 10 tot 20 keer het eigen gewicht aan water absorberen, maar er wordt wel gedacht dat het niet goed is voor het milieu, en het is vrij duur om te kopen. Om veenmos te winnen moeten slootjes gegraven worden, de grond moet geëgd worden, het moet gedroogd, verpakt en vervoerd worden, wat allemaal een hoop energie kost. [5]
    • Als je toch veenmos wilt gebruiken, schep dan niet meer dan de helft van de aarde weg en vul dat aan met veenmos. Meng het goed en leg het terug op de plek waar je wilt gaan planten.
    • Als je liever geen veenmos gebruikt, overweeg dan een verhoogd plantenbed te bouwen van hout. Maak een eenvoudige bak van vier plankjes. Gebruik een onbehandelde houtsoort die goed tegen vocht kan, zoals bijvoorbeeld ceder. [6]
  4. Tomaten groeien hebt beste in grond met een pH van tussen de 6 en 7.
    • Bij het tuincentrum kun je spullen kopen om de aarde te testen. Nadat je aanpassingen aan de aarde hebt gedaan moet je de pH-waarde nog een keer testen.
    • Als de pH-waarde lager dan 6 is, voeg dan kalk toe aan de aarde om de pH te verhogen.
    • Als de pH-waarde hoger dan 7 is, meng dan zwavelkorrels door de aarde om de pH te verlagen.
  5. 5
    Graaf een gat van 60 cm diep. Het moet diep genoeg zijn om je zaailingen te planten, zodat alleen de bovenste kwart van de plant uit de grond steekt. Doe een schep organisch materiaal zoals compost op de bodem van het gat. Dit geeft de plant een extra zetje, waardoor het de schok van het verplanten beter aan kan.
  6. Probeer de wortels hierbij niet te beschadigen. Stop de plantjes diep genoeg zodat de aarde bij het eerste paar nieuwe blaadjes komt als je de aarde terug in het gat doet. Druk de aarde om de plant heen zachtjes aan.
  7. Bemest de aarde met vismeel, kippenmest of een mengsel van biologische mest met een laag stikstof- en een hoog fosforgehalte, en geef daarna voldoende water. Je moet de aarde elk jaar opnieuw bemesten.
  8. Dit geeft de planten ondersteuning als ze groter worden, en het maakt het makkelijker om de vruchten te plukken. Pas op dat je de wortels niet beschadigt.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

De planten laten groeien

Pdf downloaden
  1. Giet het water op de aarde, zodat er geen meeldauw op de bladeren ontstaat. Voed de planten elke week met vloeibaar zeewier en compost, om de oogst te vergroten. [7]
  2. Als je wilt dat je planten beter groeien en meer vruchten geven, pluk de dieven dan van de plant af met je vingers, zodra je ze ziet verschijnen. Dieven zijn kleine stengeltjes die aan de hoofdstengel, in de oksels met de zijtakken groeien. Laat er een paar bovenin zitten om verschroeien door de zon tegen te gaan.
  3. Het fruit verschijnt ongeveer 60 dagen nadat de plant buiten is gezet. Kijk de planten elke dag na zodra de vruchten beginnen te rijpen. Draai het fruit voorzichtig van de plant af, zodat je de takken niet afbreekt.
    Advertentie


Tips

  • Sommige zaadjes drogen heel langzaam. Laat de zaadjes een paar weken (of langer bij grote zaadjes) drogen.
  • Vleestomaten zijn heel lekker op een boterham. Pruimtomaten zijn perfect voor een tomatensaus. Kerstomaatjes worden vooral in salades gebruikt.
  • Met een plafondventilator kun je de luchtcirculatie verbeteren als je de zaailingen binnen opkweekt.
  • Geef de planten een tot drie keer per week water.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Beestjes zoals bladluis kunnen je tomaten aantasten.
  • Zet de zaadjes nooit in direct zonlicht als de temperatuur boven de 29°C is.
  • Ziektes kunnen je tomatenplanten ook schaden. Dit kun je voorkomen door resistente soorten te kweken, niet altijd op dezelfde plek tomaten te planten en je tuin goed schoon te houden. [8]


Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 25.040 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie