Pdf downloaden Pdf downloaden

Uienzaadjes zijn niet bijzonder moeilijk om te kweken of te verzamelen. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat uienplanten tweejarig zijn, wat betekent dat ze slechts een keer om de twee jaar zaad voortbrengen. Door je eigen uienzaadjes te kweken en te bewaren, kun je een mooie reserve aanleggen voor het volgende jaar van je tuin, om onmiddellijk te eten of om te laten ontkiemen .

  1. Wacht tot je aan het eind van het tweede seizoen bloemen en zaadhoofdjes ziet verschijnen. [1]
    • Mogelijk kies je beter voor wat extra plantjes als je tijdens het eerste seizoen uien wil eten.
  2. De meeste bloemen zullen droog zijn en de zaadjes zullen vanzelf beginnen te vallen. [2]
  3. [3]
  4. Veel zaadjes zullen vanzelf vallen. Voor de rest plaats je alles in een zak en sla je ermee tegen een hard oppervlak. [4] Als je veel zaadjes hebt, dan kun je mogelijk de wind gebruiken om ze op een andere manier van de stengels te scheiden. Gebruik een grote kom en werp ze in de lucht of giet ze bij een lichte bries van de ene container in de andere. De wind zou de lichtere stengels opzij moeten blazen, waardoor de zwaardere zaadjes zouden moeten vallen.
    • Het kan geen kwaad om een beetje van de stengel of het zaadhoofd tussen je zaadjes te hebben, tenzij je ze wil laten ontkiemen. Als je het samen met de zaadjes in de grond steekt, zal het gewoon ontbinden.
  5. [5] Plaats een etiket op de zaadjes met het jaar waarin je ze bewaard hebt of plant ze onmiddellijk als je in een mild klimaat woont. De meeste zaadjes zijn het meest levensvatbaar wanneer je ze binnen het jaar gebruikt, maar ook het tweede jaar kun je nog een aanvaardbaar kiemkrachtcijfer krijgen.
    Advertentie

Tips

  • Uienplanten zijn tweejarig. De uien die je wil eten, moet je oogsten in hetzelfde jaar na het aanplanten. Als je de zaadjes wil, dan moet je wachten tot het tweede jaar. Als je zowel zaadjes als uien wil oogsten, plant dan extra planten voor twee opeenvolgende jaren.
  • Uienplanten doen aan kruisbestuiving als ze in de buurt van andere uienvariëteiten groeien. Dit betekent dat je mogelijk niet krijgt waarmee je begon. Als je de zaadjes kweekt of ontkiemt als lente-uitjes, of als je bereid bent om de uien in een genetische grijpzak te kweken, dan maakt dit niet zoveel uit. Als je dezelfde variëteit nodig hebt als de uien van vorig jaar, dan moet je ofwel stappen ondernemen om kruisbestuiving te voorkomen of zaden kopen bij iemand die dat wel doet. [6]
Advertentie

Benodigdheden

  • Tuinschaar of gelijkaardig materiaal om planten te snoeien
  • Container om zaadjes op te vangen
  • Zak om zaadjes in te bewaren

Over dit artikel

Deze pagina is 1.628 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie