PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Verminderde bloedtoevoer (slechte doorbloeding) is de meest voorkomende reden dat voeten 'slapen', al kan een beklemde zenuw in de enkel of de knie ook zorgen voor het gevoel dat er 'naaldjes' in je voet steken. [1] Tijdelijke paresthesie - zoals de medische term luidt - is meestal niets om je zorgen over te maken, en makkelijk te verhelpen. Maar als je voet of voeten constant gevoelloos zijn, kan dat een teken zijn van een ernstigere aandoening zoals diabetes, waarbij het een goed idee is om je medisch te laten onderzoeken.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Er zelf vanaf komen

PDF download Pdf downloaden
  1. In de meeste gevallen wordt het verdoofde gevoel veroorzaakt door het afknellen van de doorbloeding, door bijvoorbeeld met je benen over elkaar te zitten. De bloedvaten ter hoogte van de knieën worden afgekneld door het kruisen van de benen of door andere belemmerende houdingen. Daarnaast liggen de zenuwen die over je voetspieren lopen direct naast de bloedvaten, dus er kan ook een zenuw bekneld zijn. Verander daarom gewoon van houding door je benen naast elkaar te zetten, dan krijgen je voeten weer genoeg bloed en worden de zenuwen bevrijd. [2]
    • De voet die je over de andere hebt geslagen gaat meestal 'slapen'.
    • Zodra het bloed je voet weer in gaat stromen, kan het wat warmer worden en een paar minuten gaan tintelen.
  2. Naast het veranderen van de houding van je benen (als het verdoofde gevoel is veroorzaakt doordat je lang met je benen gekruist hebt gezeten) kun je gaan staan zodat de doorbloeding op gang komt. Als je gaat staan maak je gebruik van de zwaartekracht, waardoor het bloed makkelijker van je bovenbenen naar je voeten kan stromen. Slagaders hebben gladde spiervezels die samentrekken en het bloed naar beneden duwen, op het ritme van je hartslag, maar als je opstaat breng je het proces wat sneller op gang. [3]
    • Maak 15 tot 20 seconden lang ronddraaiende bewegingen met je voeten, dan stimuleer je de doorbloeding en verminder je het verdoofde gevoel en de tintelingen.
    • Lichte rekoefeningen terwijl je staat (zoals buigen vanuit je middel om je tenen aan te raken) kunnen ook helpen om je voeten 'wakker' te maken.
  3. Nadat je je houding hebt veranderd en de bloedvaten en/of zenuwen in je benen weer vrij hebt gemaakt, kun je een stukje lopen om de doorbloeding te stimuleren. Wees wel voorzichtig, en zorg dat je weer wat gevoel en kracht in je voet hebt voordat je dit doet, anders loop je het risico te struikelen waardoor je je kunt bezeren. [4]
    • Als je van houding bent veranderd, zouden de tintelingen niet langer dan een paar minuten moeten aanhouden.
    • Je kunt permanente schade aan je voet krijgen als de bloedvaten of zenuwen urenlang worden afgeklemd. [5]
    • Het kan veiliger zijn om gewoon met je voet te schudden tot het verdoofde of tintelende gevoel over is.
  4. Tintelingen of een verdoofd gevoel kunnen ook het resultaat zijn van slecht passende schoenen. Als je je voeten in te kleine schoenen propt, is dat slecht voor de doorbloeding en kun je zenuwen beklemmen waardoor je voeten kunnen gaan slapen -- vooral als je veel moet lopen of staan. [6] Kies daarom schoenen die stevig zitten bij je hiel, een goede steun geven aan de voetboog, voldoende ruimte bieden voor de tenen en gemaakt zijn van ademende materialen (zoals leer).
    • Draag geen hoge hakken met een puntige voorkant.
    • Als de symptomen vooral aan de bovenkant van je voet optreden, maak dan de veters wat losser.
    • Ga pas later op de dag schoenen passen als je nieuwe koopt, want dan zijn je voeten op hun grootst, door zwelling en het enigszins inzakken van de voetboog. [7]
    • Als je achter je bureau zit op je werk, kun je je schoenen uittrekken zodat je voeten niet afgekneld raken en kunnen ademen.
  5. In sommige gevallen worden tintelingen in de voeten veroorzaakt door gespannen of overbelaste spieren in de onderbenen, zoals de kuiten. Door je voeten of onderbenen in een warm bad met Epsomzout te weken stimuleer je de doorbloeding en kun je spierpijn en spanning verlichten. [8] Het magnesium in het zout kan de spieren helpen ontspannen. Als je last hebt van ontstekingen of zwelling, doe je voeten dan na het warme bad in een ijsbadje tot ze verdoofd voelen (ongeveer 15 minuten).
    • Droog je voeten altijd goed af als je uit het voetbad komt, anders kun je uitglijden en vallen.
    • Een tekort aan mineralen (zoals calcium of magnesium) of vitaminen (zoals B6 of B12) kan ook vervelende symptomen geven aan je benen en voeten.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Alternatieve therapieën

PDF download Pdf downloaden
  1. Laat je door een therapeut of aardige vriend(in) een voet- en kuitmassage geven. Door massage verminder je spanning op de spieren en stimuleer je de doorbloeding. [9] Begin met wrijven vanaf de tenen richting de kuiten zodat het bloed weer terugstroomt naar het hart. Laat de masseur zo diep wrijven als je aankunt.
    • Drink altijd veel water na een massage, zodat je de gifstoffen en het melkzuur uit je lichaam kunt spoelen. Als je dat niet doet kun je hoofdpijn krijgen of een beetje misselijk worden.
    • Overweeg om pepermuntolie te gebruiken bij de massage, dat stimuleert de doorbloeding.
  2. Yoga wordt in de Oosterse geneeskunst gebruikt om de gezondheid te verbeteren met behulp van goed ademen, meditatie en uitdagende lichaamshoudingen. [10] Naast dat dit ervoor zorgt dat de energie gaat stromen, rek je door de posities je spieren en verbeter je je houding. Je wordt leniger, vooral in je benen, waardoor je voeten minder snel zullen gaan slapen als je je benen gekruist hebt of op andere manieren in een lastige houding zit.
    • In het begin zul je van yoga waarschijnlijk spierpijn krijgen in je benen en op andere plekken -- maar dat zou na een paar dagen over moeten zijn.
    • Als je van bepaalde yogahoudingen juist tintelende voeten krijgt, stop er dan mee en vraag je leraar om advies.
  3. Bij acupunctuur worden heel dunne naaldjes op bepaalde energiepunten in de huid gestoken om pijn en ontstekingen te verminderen en om de doorbloeding te stimuleren. [11] Acupunctuur kan effectief zijn bij slechte doorbloeding van de benen en de symptomen die daarmee gepaard gaan, al wordt het door reguliere artsen niet aanbevolen. Het is gebaseerd op principes van de traditionele Chinese geneeskunst en werkt door verschillende stofjes zoals endorfine en serotonine aan te maken, waardoor pijn vermindert.
    • Acupunctuurpunten die kunnen helpen bij symptomen aan de voeten en benen bevinden zich niet altijd op de plekken waar je last hebt -- soms zijn het punten op het lichaam die heel ver weg liggen.
    • Acupunctuur wordt door verschillende hulpverleners beoefend, zoals huisartsen, chiropractors, fysiotherapeuten en massagetherapeuten - let op of de hulpverlener is gecertificeerd door ZHONG (NVTCG, Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde).
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Weten wanneer je medische hulp moet inschakelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je voeten constant slapen en je er ook pijn, krachtverlies, temperatuurschommelingen of verkleuring bij hebt, is het tijd om een afspraak te maken met je huisarts. [12] Je huisarts kan je voeten onderzoeken en vragen stellen over je familiegeschiedenis, dieet en leefstijl, en je misschien doorverwijzen om een bloedonderzoek te laten doen (om glucosewaarden te testen en de mogelijkheid van diabetes uit te sluiten).
    • Symptomen aan de voeten die te maken kunnen hebben met diabetische neuropathie zijn onder andere: verdoofd gevoel en tintelingen, gevoellozer voor pijn of temperatuurverschillen, spierkrampen, brandende pijn, spierzwakte, pijnlijke zweren die niet overgaan en veranderingen aan de teennagels. [13]
    • Je huisarts is geen neuroloog of bloedsomloopspecialist, dus misschien moet je worden doorverwezen naar een andere arts die gespecialiseerd is op deze gebieden.
  2. Af en toe een slapende voet is geen ernstig medisch probleem, maar eerder vervelend, maar er zijn ergere aandoeningen die dezelfde symptomen kunnen hebben, zoals diabetische neuropathie, afwijkingen aan de bloedvaten, chronisch compartimentsyndroom (zwelling van de onderste beenspieren) of een beknelling van de knieslagader. [14] Daarom kan het nodig zijn om de diagnose te laten stellen door een specialist, zoals een vaatchirurg, een neuroloog of een orthopeed.
    • Veelvoorkomende symptomen van een vaatafwijking zijn onder andere: zwelling in de onderbenen en enkels, vermoeide benen, verkleurde, leerachtige huid op de voeten en onderbenen, verdoofd gevoel en tintelingen, en zweren die niet overgaan. [15]
    • Een echo van de bloedvaten is een pijnloze procedure waarmee de arts het functioneren van de bloedvaten en slagaders in je onderbeen kan beoordelen.
    • Neurologen kunnen een onderzoek naar zenuwgeleiding doen (EMG) om te testen hoe goed de zenuwen in de benen en voeten elektrische boodschappen doorgeven.
  3. Een podoloog is een voetspecialist die je ook een goed geïnformeerde mening kan geven over het probleem met je voeten als het aanhoudt en een chronische klacht wordt. Een podoloog onderzoekt je voet op trauma dat de zenuwen beschadigd kan hebben, of op goedaardige tumoren die de bloedvaten irriteren of beknellen. Een podoloog kan ook op maat gemaakte schoenen of zolen voorschrijven zodat je minder klachten hebt en om je voeten te beschermen.
    • Een neuroom is een goedaardig gezwel in het zenuwweefsel dat vaak tussen de derde en vierde teen zit, wat pijn en tintelingen kan veroorzaken. [16]
    Advertentie

Tips

  • Zit niet met je benen over elkaar, want daarvan gaan je voeten slapen.
  • Zit of sta niet te lang in dezelfde houding. Beweeg vaak, vooral als je veel achter een bureau zit op je werk.
  • Stop met roken, want dat heeft een slechte uitwerking op je bloeddruk en bloedsomloop.
  • Drink niet te veel alcohol, want dat is gif voor je lichaam, en het is vooral slecht voor de kleine bloedvaatjes en zenuwen in de voeten.
  • Ongeveer 2/3 van de mensen met diabetes hebben een milde tot ernstige vorm van zenuwschade, wat kan leiden tot tintelingen in de voeten.
  • Probeer elke teen apart te bewegen, dan de verschillende spieren in de voet en dan het hele been. Dit kan pijn doen, maar het wordt dan wel snel beter.
  • Beweeg veel.
  • Laat warm water over je voeten stromen, dat stimuleert de doorbloeding.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Ga onmiddellijk naar je huisarts als je een van de volgende symptomen ervaart: plotseling erger wordende pijn en zwelling aan de voet, spierzwakte in de voet of het been, hoge koorts, snelle verkleuring van de voet, of plotseling, onverklaarbaar gewichtsverlies.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 18.131 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie