PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Blaren zijn met vocht gevulde zakjes op het huidoppervlak die ontstaan door wrijving of brandwonden. Meestal ontstaan ze op de voeten en handen. De meeste blaren genezen vanzelf zonder een behandeling met huismiddeltjes, maar grotere, pijnlijkere blaren hebben wellicht een beetje hulp nodig. Gelukkig zijn er veel manieren waarop je thuis een erg grote blaar kunt behandelen en kunt voorkomen dat er nieuwe blaren ontstaan. Begin bij stap 1 als je wilt weten hoe je de blaar thuis kunt behandelen, ga naar methode 2 als je meer wilt weten over geschikte huismiddeltjes en lees methode 3 om erachter te komen hoe je nieuwe blaren kunt voorkomen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De blaar behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste blaren zullen op natuurlijke wijze genezen zonder dat ze doorgeprikt hoeven te worden. Dit is omdat de onbeschadigde huid die de blaar bedekt een beschermlaag vormt die infecties voorkomt. Na enkele dagen zal het lichaam het vocht in de blaar (ook wel serum genoemd) opnieuw absorberen en zal de blaar verdwijnen. Dit is de beste optie als de blaar geen pijn doet, omdat de kans op een infectie hierdoor het kleinst is.
    • Als de blaar zich op je hand bevindt of op een plek waar hij niet verder blootgesteld wordt aan wrijving, dan hoef je de blaar niet te bedekken. De lucht zal de blaar namelijk helpen genezen. Als de blaar zich op je voet bevindt, dan is het wellicht een goed idee om hem met een gaasje of een kussentje van moleskin (stevig katoen) te bedekken. Hiermee kun je de blaar beschermen en nog steeds laten ademen.
    • Als de blaar vanzelf knapt, laat het vocht er dan uitlopen en maak de plek goed schoon. Bedek de plek vervolgens met een droog, steriel verband totdat de huid genezen is. Hiermee kun je voorkomen dat de plek tijdens het genezingsproces geïnfecteerd raakt. [1]
  2. Artsen raden aan om een blaar indien mogelijk onder alle omstandigheden intact te houden, maar in sommige gevallen is het nodig om een blaar door te prikken, vooral als hij erg veel pijn doet of een sterk drukkend gevoel veroorzaakt. Een hardloper moet bijvoorbeeld een grote blaar op zijn of haar voetzool doorprikken als hij of zij een wedstrijd moet gaan lopen. Als het nodig is om een blaar door te prikken is het erg belangrijk dat je de juiste procedure volgt om een infectie te voorkomen.
  3. Het eerste wat je moet doen is de huid op en rondom de blaar schoonmaken met warm water en zeep. Het maakt niet uit welke zeep je gebruikt, maar je kunt het beste antibacteriële zeep gebruiken. Hiermee kun je zweet of vuil van de plek wassen voordat je de blaar doorprikt.
  4. Pak een schone, scherpe naald en steriliseer deze met één van de volgende methoden: neem de naald af met een beetje ontsmettingsalcohol, steek de naald in kokend water of houd de naald boven een vlam totdat deze gloeit en een oranje kleur krijgt.
  5. Gebruik de gesteriliseerde naald om de blaar langs de randen op verschillende plekken door te prikken. Oefen voorzichtig druk uit op de blaar met een schoon gaasje of een tissue om het vocht eruit te laten lopen. Haal de losse huid die de blaar bedekt niet weg, want deze zal de plek helpen beschermen. [2]
  6. Wanneer alle vocht uit de blaar gestroomd is dep je een beetje antibacteriële zalf of crème op de blaar. Je kunt alle vrij verkrijgbare antibacteriële middelen gebruiken, zoals Polymyxine B of Bacitracine. De zalf zal de bacteriën rondom de blaar doden en infecties verhinderen, en voorkomt tevens dat het verband aan de losse huid blijft plakken. [3]
  7. Wanneer je zalf aangebracht hebt bedek je de doorgeprikte blaar met een gaasverband of een gelpleister. Een dergelijk middel voorkomt dat er vuildeeltjes of bacteriën in de opengeprikte blaar komen en zorgt er tevens voor dat je gemakkelijker kunt lopen of rennen als de blaar zich op je voet bevindt. Plak elke dag een nieuwe pleister op de plek, en doe dit vooral als de oude pleister nat of vuil is geworden.
  8. Na twee of drie dagen haal je de pleister eraf en gebruik je een gesteriliseerde schaar om stukken losse, dode huid weg te knippen. Probeer echter geen flappen huid weg te halen die nog vastzitten. Maak de plek nog eens schoon, breng meer zalf aan en bedek de plek met een schone pleister. Binnen drie tot zeven dagen zou de blaar volledig genezen moeten zijn.
  9. In sommige gevallen zal de plek geïnfecteerd raken, ook al heb je nog zo je best gedaan om een infectie te voorkomen. Ga direct naar de huisarts als de plek geïnfecteerd is. Je arts kan een sterk topisch antibioticum of een oraal antibioticum voorschrijven om de infectie te genezen. Tekenen van een infectie zijn onder andere een rode huid en zwellingen rondom de blaar, een ophoping van pus, rode strepen op de huid en koorts. [3]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Huismiddeltjes gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Tea tree olie is een natuurlijke etherische olie met effectieve antibacteriële eigenschappen. Het heeft tevens een samentrekkende werking, wat betekent dat de olie kan helpen om de blaar uit te drogen. Gebruik een wattenstaafje om een keer per dag een beetje olie op de leeggelopen of doorgeprikte blaar te deppen. Plak er daarna een schone pleister op. [4]
  2. Appelazijn is een traditioneel huismiddeltje dat voor veel kleine kwalen gebruikt wordt, waaronder blaren. Het kan gebruikt worden om infecties te voorkomen, want azijn heeft antibacteriële eigenschappen. Appelazijn kan sterk prikken, dus je kunt de azijn het beste voor de helft met water verdunnen voordat je een wattenstaafje gebruikt om de azijn op de blaar te deppen.
  3. Aloë vera is een plant waarvan het sap verzachtende en genezende eigenschappen heeft. Het is een natuurlijk ontstekingsremmend en vochtinbrengend middel, waardoor het sap erg geschikt is om blaren mee te behandelen die veroorzaakt zijn door brandwonden. Om aloë vera te gebruiken haal je een blad van de plant af en smeer je het doorzichtige, gelachtige sap op en rondom de blaar. Dit helpt vooral goed wanneer de blaar gebarsten is, want het sap zal het genezingsproces versnellen. [5]
  4. Groene thee heeft natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen, en het weken van de blaar in een kom of een teiltje met afgekoelde groene thee kan helpen om de gezwollen of ontstoken huid rondom de blaar te verzachten.
  5. Vitamine E zorgt ervoor dat de huid sneller geneest en helpt littekens voorkomen. Bij de drogist kun je zowel oliën als crèmes met vitamine E kopen. Smeer gewoon dagelijks een beetje crème of olie op de blaar om het genezingsproces te stimuleren.
  6. Kamille heeft verzachtende eigenschappen en kan helpen om de pijn van een opgezwollen blaar te verzachten. Maak een sterke kop kamillethee klaar en laat de thee vijf tot zes minuten trekken. Wanneer de thee iets afgekoeld is dompel je er een schoon washandje in en doorweek je dit met thee. Wring het washandje vervolgens uit. Druk dit warme kompres ongeveer tien minuten tegen de blaar, of totdat de pijn wegtrekt. [6]
  7. Epsomzout kan helpen om een onbeschadigde blaar uit te drogen en het vocht erin weg te laten lopen. Los gewoon een kleine hoeveelheid Epsomzout op in een heet bad en laat de blaar erin weken. Wees echter wel voorzichtig, want het zout zal prikken als de blaar opengebarsten is.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Blaren voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Veel blaren ontstaan door de wrijving die veroorzaakt wordt door slecht passende schoenen. Wanneer de schoenen langs de voeten wrijven of schuiven trekken ze de huid heen en weer waardoor de buitenste huidlaag loskomt van de binnenste huidlaag. Er ontstaat dan een opening tussen de huidlagen waardoor je een blaar krijgt. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je kiest voor hoogwaardige, ademende schoenen die je perfect passen.
    • Als je hardloopt, denk er dan over om naar een speciaalzaak in hardloopbenodigdheden te gaan waar een professional je kan helpen om de best passende schoenen uit te kiezen.
  2. Sokken zijn erg belangrijk als je blaren wilt voorkomen, want ze verminderen de vochtigheid (waardoor er sneller blaren ontstaan) en zorgen voor minder wrijving. Kies nylon sokken in plaats van katoenen sokken, want die ademen beter. Je kunt tevens voor sokken kiezen die het vocht van de huid afvoeren. Deze zijn gemaakt van een wolmix. [7]
    • Hardlopers kunnen tevens speciale sportsokken kopen die op de plekken waar snel blaren ontstaan voorzien zijn van extra demping.
  3. Er zijn veel vrij verkrijgbare producten die je voor het wandelen of hardlopen op je voeten aan kunt brengen en die bedoeld zijn om wrijving en het ophopen van vocht te verminderen. Probeer een voetpoeder te gebruiken. Een dergelijk poeder strooi je in je sokken voordat je ze aantrekt om zo de voeten droog te houden. Je kunt tevens een crème aanbrengen zodat je sokken en schoenen over je huid kunnen glijden in plaats van dat ze wrijving veroorzaken. [7]
  4. Er ontstaan vaak blaren op de handen wanneer men met de handen werkt, bijvoorbeeld bij het gebruiken van gereedschappen of schoppen, of wanneer men in de tuin werkt. Je kunt deze blaren voorkomen door bij deze activiteiten beschermende handschoenen te dragen.
  5. Op een door de zon verbrande huid kunnen gemakkelijk blaren ontstaan. De beste manier om dit te voorkomen is om te voorkomen dat je huid verbrandt. Dit kun je doen door zonnebrandolie met een hoge zonbeschermingsfactor te gebruiken, kleding met lange mouwen te dragen en een hoed of een pet te dragen. Als je huid toch verbrandt, dan kun je blaren voorkomen door een royale hoeveelheid vochtinbrengend middel, aftersun en calaminelotion aan te brengen.
  6. Er kunnen blaren ontstaan nadat je je huid verbrand hebt door heet water, stoom, droge warmte of chemicaliën. Neem dus de juiste voorzorgsmaatregelen wanneer je met hete voorwerpen werkt, zoals pannen of fornuizen, of chemicaliën gebruikt als bleekmiddel. [1]
    Advertentie

Tips

  • Stel de blaar aan de lucht bloot zodat hij kan ademen.
  • Als er blaasjes ontstaan kun je een antischimmelcrème (bijvoorbeeld Clotrimazol) gebruiken om de plek uit te drogen.
  • Prik de blaar niet door.
  • Gebruik een crème tegen puistjes met salicylzuur. Het klinkt misschien vreemd, maar dit helpt als je van een blaar af wilt komen.
  • Breng een crème tegen puistjes aan op de blaar en plak er dan een pleister op.
  • Door je voet te bedekken zal de plek beter aanvoelen.
  • Kom niet in de verleiding om de huid van de blaar te trekken of aan de blaar te krabben. De plek zal zo alleen nog maar sterker geïrriteerd raken.
  • Zorg ervoor dat je de blaar alleen aanraakt met gesteriliseerde hulpmiddelen. Anders kun je de plek namelijk infecteren met ziektekiemen en bacteriën die daar niet thuishoren.
  • Blijf uit de zon wanneer je blaren hebt, want de blaren kunnen door oververhitting ontstaan zijn.
  • Als niets werkt, ga dan naar een arts voordat de plek geïnfecteerd raakt.
  • Als het echt nodig is om de blaar door te prikken, dan kun je tevens een naald met een draad door de blaar halen. Laat de draad in de blaar zitten en uit twee gaten uit de blaar steken. Zo zal het vocht uit de blaar blijven lopen en zal de wond droog blijven. Haal de draad weg wanneer de plek bijna genezen is. Zorg dat je een gesteriliseerde naald en draad gebruikt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Krab en peuter niet aan de blaar en wrijf er niet overheen. Daardoor kan de blaar namelijk geïnfecteerd raken.
  • Ga direct naar een arts als er iets anders dan doorzichtig wondvocht uit de blaar komt. Kleine blaren kunnen het begin van een ernstige infectie zijn.
  • Breng geen vitamine E op een blaar aan voordat deze genezen is. Vitamine E stimuleert de aanmaak van collageen. Dat werkt uitstekend om littekens te genezen, maar zorgt er ook voor dat de blaar langzamer geneest.
  • Blaren veroorzaakt door brandwonden raken sneller geïnfecteerd.
  • Prik een met bloed gevulde blaar nooit door. Ga in plaats daarvan naar een arts.
  • Als je je blaar doorprikt, maak dan een zo klein mogelijk gat, steriliseer je handen, je hulpmiddelen en je blaar met alcohol of een blauwe vlam, en gebruik een antibiotische crème. Zelfs kleine infecties kunnen ernstig van aard zijn.
  • Pas erg op met onconventionele methoden. Van de huismiddeltjes die in dit artikel geadviseerd worden is de werking niet wetenschappelijk bewezen. In het beste geval doen ze niets en in het slechtste geval kunnen ze een infectie veroorzaken. Praat met je arts voordat je een onbekend product of middel gebruikt om je blaar te behandelen.
  • Haal geen draad door je blaar heen. Door de draad eruit te trekken wanneer de blaar genezen is komen er miljoenen bacteriën op de plek terecht en kan de plek geïnfecteerd raken. De draad heeft dagen in de blaar gezeten en kan een hoop bacteriën verzameld hebben.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 13.587 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie