PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn dat je je knie moet verbinden of zwachtelen. Misschien vanwege sport, als gevolg van knieletsel of voor gewichtheffen. Hoewel het misschien eenvoudig lijkt, moet je een knieverband op de juiste manier aanleggen om te voorkomen dat je jezelf pijn doet en om er enig voordeel van te hebben. Volg deze eenvoudige stappen om te leren hoe je een knieverband goed kunt aanleggen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Knieverband aanleggen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je moet de knie met de juiste materialen verbinden. Je moet een knieverband aanschaffen (ook wel een drukverband). Je kunt deze in de winkel of bij een apotheek kopen. Het meest populaire merk is ACE, maar daarnaast zijn er natuurlijk ook andere merken. Je hebt ook iets nodig om het verband op zijn plek te houden. De meeste verbanden worden verkocht met elastische gespen met metalen haken, maar is dat niet het geval, dan kun je het verband zelf instoppen.
    • Je kunt ook zelfklevend verband gebruiken, met lijm op het oppervlak, zodat het niet kan verschuiven. Anderen hebben klittenband langs de rand van het verband. Kies die welke het meest geschikt is voor je situatie.
    • Je kunt ook verschillende maten verband kopen. Koop de grootte waarvan jij denkt dat die het meest geschikt is voor je knie.
  2. Bij het zwachtelen van je knie moet je ervoor zorgen dat je in de juiste positie zit. Ga daar zitten waar je voldoende ruimte hebt om te bewegen. Vervolgens strek je het rechterbeen voor je. Je been moet goed gestrekt zijn, maar ook ontspannen, waarbij de knie ontspannen en licht gebogen is.
    • Zorg dat er genoeg ruimte is om je armen rond je been te bewegen. Dit zorgt ervoor dat je de ruimte hebt om het verband rond je knie te wikkelen. [1]
  3. Watermark wikiHow to Een steunverband aanleggen om je knie
    Wanneer je begint, houd je het verband in je hand. Zorg ervoor dat je begint met het opgerolde verband. Hierdoor is het gemakkelijker om het verband rond je knie te wikkelen. Plaats je hand met het verband ongeveer vijf cm onder je kniegewricht. Neem het losse einde van het verband en houd dit net onder het kniegewricht. Houd het uiteinde daar met je ene hand, terwijl je met je andere hand het verband rond je knie aanlegt. Wikkel het helemaal rondom, een keer totdat het verband weer bij het losse uiteinde is gekomen. Trek het verband strak aan.
    • Zorg ervoor dat je het over het uiteinde waarmee je bent begonnen wikkelt, en leg een draai in het verband (of twee, zodat de verbandrol terugkeert naar de oorspronkelijke positie), direct boven het uiteinde, om dat op zijn plaats te houden.
    • Houd de verbandrol op zo'n manier dat de platte kant zonder de bundel verband tegen je been ligt. Het is lastig om het verband langs de andere kant te wikkelen. Als je niet zeker weet welke manier de juiste is, rol het verband dan uit op een tafel. Als het ontrolt, dan is dat de juiste manier. Zo niet, draai het verband dan om.
    • Het verband moet op dezelfde hoogte blijven terwijl je rond de knie gaat. [2]
  4. Watermark wikiHow to Een steunverband aanleggen om je knie
    Blijf het verband strak aantrekken terwijl je het rond je knie wikkelt, en werk omhoog langs je been vanaf een punt onder het gewricht. Wikkel rond het gewricht, waarbij je ongeveer één vingerbreedte ruimte vrijlaat tussen het verband en je knieschijf. Ga door totdat je volledige kniegewricht is verbonden. Voeg nog een draai toe aan het verband om het uiteinde vast te maken met het bevestigingsmateriaal, zoals klittenband, pleisters of haakjes.
    • Als je de knieschijf wilt afdekken met het verband, maak dit dan wat losser rond de knieschijf, om te voorkomen dat er buitensporige druk op het gewricht komt te staan. De omslag moet stevig rond de bovenkant en onderkant van de knieschijf zitten. [3]
    • Het verband dient een gebied te beslaan van ongeveer vijf cm onder het gewricht tot vijf cm boven het gewricht. Het gewricht zelf is ongeveer vier cm, zodat de totale oppervlakte van het verband ongeveer 12-15 cm zal beslaan.
    • Heb je geen bevestigingsmiddelen, dan kun je de laatste paar centimeter van het verband onder de plooien stoppen.
  5. Watermark wikiHow to Een steunverband aanleggen om je knie
    Je moet voorzichtig zijn met de hoeveelheid druk die je uitoefent op je knie. Het verband moet stevig zitten, maar niet te strak. Om te controleren hoe stevig het zit, steek je een wijsvinger onder het verband. Je moet je wijsvinger tussen het verband en je huid kunnen steken. Het verband moet ondersteunend aanvoelen, omdat het extra stabiliteit biedt, en niet alsof het je bloedsomloop afsnijdt.
    • Als het verband te strak zit en er geen vinger tussen het verband en je been past, breng het verband dan opnieuw aan, maar dan wat losser.
    • Zelfs als je wel een vinger onder het verband kunt krijgen, moet je controleren of er niets beknelt raakt. Als het verband je huid insnijdt of striemt, maak het dan losser. Als je tenen of onderbeen verdoofd aan gaan voelen, dan moet het verband ook worden losgemaakt. [4]
    • Herhaal de procedure met het andere been, indien nodig, volgens dezelfde methode.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De reden begrijpen waarom je een knie moet zwachtelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Er zijn meerdere redenen om knieverband te dragen. Veel mensen die sporten verbinden hun knieën als middel om ze een beetje extra steun te geven terwijl ze trainen. Sommige mensen passen dit toe als ze een gedeeltelijke scheur hebben opgelopen in een ligament en wat extra ondersteuning nodig hebben. Gewichtsheffers zwachtelen hun knieën vóór ze squats gaan doen, zodat het gewricht enige extra stabiliteit heeft.
    • Als je (denkt dat je) een blessure hebt opgelopen, ga dan eerst naar je huisarts alvorens enige inspannende activiteit te ondernemen.
  2. Knieverbanden worden over het algemeen niet gebruikt voor de behandeling van een ernstige verwonding of aandoening. Knieverbanden worden gebruikt ter voorkoming van letsel of knieproblemen. Zij bieden iets meer stabiliteit en extra steun aan het kniegewricht wanneer het onder extreme belasting staat.
    • De enige soort behandelingen waar een knieverband voor gebruikt wordt is een eerstegraads verstuiking van de knie. Dit kan alleen worden gediagnosticeerd door een arts.
    • Als je een blessure hebt opgelopen moet je allereerst naar een orthopedisch specialist gaan. Het risico van een nieuwe blessure of een verkeerde diagnose kan ernstige schade veroorzaken.
  3. Er zijn vele gevallen waarbij een verband niet nodig is. Heb je een scheur van het voorste kruisband of van een andere gewrichtsband, gebruik dan geen knieverband, tenzij uitdrukkelijk voorgeschreven door je orthopedisch chirurg. Het is ook niet zinvol om een knie met een gescheurde mediale of laterale meniscus te verbinden.
    • Als een knieverband helpt bij een blessure en je chirurg vindt het geen probleem om deze methode te gebruiken terwijl je wacht op een operatie, dan kun je dit toepassen.
    • Gebruik dit nooit als een middel om een ernstig onstabiel gewricht te stabiliseren, louter voor recreatieve doeleinden.
  4. Als je denkt dat je knie is geblesseerd, ondanks het verband, dan dien je meteen naar je huisarts te gaan. Alleen een arts kan precies nagaan wat er mis is met je knie. De arts kan je adviseren om je knie te verbinden als het gaat om een lichte verstuiking, en dan alleen ten behoeve van stabilisatie.
    • Als je weer wilt beginnen met lichamelijke activiteit, laat je dan eerst door een arts onderzoeken om na te gaan of je blessure is genezen. [5]
    Advertentie

Bronnen

  1. http://www.leonmeadmd.com/preventing-a-knee-injury-how-to-use-knee-wraps/
  2. http://www.leonmeadmd.com/preventing-a-knee-injury-how-to-use-knee-wraps/
  3. http://www.leonmeadmd.com/preventing-a-knee-injury-how-to-use-knee-wraps/
  4. Compartment Syndrome, American Orthopaedic Society of Sports Medicine, 2009, AOSSM
  5. Wolfe, Michael, Tim Uhl, and Carl Mattacola, Management of Ankle Sprains, American Family Physician 2001 Jan 1 63 (1) 93-105
  6. Video's beschikbaar gesteld door The San Antonio Orthopaedic Group

Over dit artikel

Deze pagina is 24.917 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie