Pdf downloaden Pdf downloaden

Veel mensen staan versteld van het feit dat er meer bacteriën in ons lichaam zitten dan eigen cellen (ongeveer tien keer zo veel!). [1] Een aanzienlijk percentage van deze bacteriën maakt deel uit van de ecologische gemeenschap die noodzakelijk is voor de gezondheid van ieder mens—het microbioom. [2] Het microbioom kan de algehele gezondheid en het lichaamsgewicht beïnvloeden, maar kan ook bepalen hoe hoog het risico op ziektes als hartkwalen, diabetes, obesitas en beroerte is. [3] Bacteriën kunnen verscheidene infecties veroorzaken die nadelig zijn voor het welzijn van mensen. Heliobacter pylori of H. pylori is een van die bacteriën die zweren in de maag of twaalfvingerige darm (het duodenum) kunnen veroorzaken. H. pylori treft een grote hoeveelheid mensen, en veroorzaakt maagzweren bij velen van hen. Sterker nog, hoewel men er vaak vanuit gaat dat maagzweren veroorzaakt worden door stress, pittig eten, alcohol en roken, worden de meeste maagzweren eigenlijk veroorzaakt door deze bacteriën. [4]

Methode 1
Methode 1 van 3:

Natuurlijke remedies

Pdf downloaden
  1. Natuurlijke behandelingen voor H. pylori spitsen zich toe op een voedzaam dieet, goede hygiëne, en het gebruik van specifieke plantaardige medicijnen, probiotica en andere supplementen. Van geen van deze aanpakken is bewezen dat het H. pylori kan genezen, maar ze kunnen wel helpen infecties te voorkomen en behandelen. Bovendien kunnen deze aanpakken de symptomen doen verminderen, als je daar last van hebt.
  2. Verse, onverwerkte voedingsmiddelen genieten de aanbeveling om aan de benodigde voedingsstoffen te voldoen. Zo kun je het immuunsysteem bevorderen, het microbioom ondersteunen, en de zuurgehalten onder controle houden. Een gezond dieet bestaat uit:
    • Eiwitten van hoge kwaliteit:
      • Kleine tot gematigde hoeveelheden rood vlees (bij voorkeur grasgevoerd)
      • Gematigde hoeveelheden gevogelte (zonder vel)
      • Kleine tot gematigde hoeveelheden varkensvlees
      • Gematigde hoeveelheden vis
    • Verse groenten en fruit (in een verscheidenheid aan kleuren)
      • Met name broccoli bevat veel sulforafanen—dit zijn antioxidanten die zeer effectief zijn in de bestrijding van H. pylori. [5]
    • Bonen en peulvruchten zoals linzen
    • Complexe koolhydraten, zoals die in:
      • Groenten
      • Volkoren granen
      • Granen als zilvervliesrijst en quinoa
      • Bonen en peulvruchten
  3. Voor elk gezond dieet is het belangrijk om veel water te drinken. Je dient ten minste zes tot acht glazen water per dag te drinken. Verhoog de waterconsumptie als je ’s zomers veel tijd buiten doorbrengt, of als je aan activiteiten doet waardoor je gaat zweten.
  4. Bewerkte en verpakte voedingsmiddelen zijn niet voedzaam genoeg. Het zijn voedingsmiddelen die zodanig aangepast zijn dat ze in de natuur onherkenbaar zouden zijn, of waar niet verteerbare ingrediënten aan toegevoegd zijn. [6]
    • Om te controleren of een product verpakt/bewerkt is, kun je kijken naar de ingrediëntenlijst. Hoe langer de lijst is, hoe meer het product bewerkt is. De bewerkte voedingsmiddelen vind je meestal in de middelste schappen in de supermarkt. Minder bewerkte voedingsmiddelen vind je meestal aan de onderste schappen. Hier vind je onder meer droge bonen, verse groenten en fruit, zilvervliesrijst, en andere producten waar slechts één ingredient in zit.
    • Koop geen snelle maaltijden. Deze zijn doorgaans ontzettend bewerkt, en bevatten conserveringsmiddelen en andere chemicaliën die eigenlijk niet echt voedingsmiddelen zijn.
    • De gedachte hierachter is dat je je voedingsmiddelen zo natuurlijk mogelijk houdt. Er zijn namelijk toegevoegde ingrediënten en conserveringsmiddelen die de immuunrespons kunnen onderdrukken. [7] [8]
  5. Om het risico geïnfecteerd te worden met H. pylori zo laag mogelijk te houden, dien je je handen en het bestek dat je voor het bereiden en eten gebruikt altijd grondig te wassen. Gebruik warm water en zeep om je handen mee te wassen. Deel je eetgerei niet met anderen, en zorg ervoor dat je er zeker van bent dat degene die het eten bereidt hygiënisch te werk gaat. Spoel alle groenten en fruit met warm water af voor je ze gaat gebruiken. Er zijn ook speciale afwasmiddelen voor groenten en fruit verkrijgbaar.
  6. Probiotica zijn bronnen van 'goede bacteriën' en gist die zich normaliter in het microbioom van het lichaam bevinden. Hieronder vallen onder mee stammen van de lactobacillus acidophilus , de bifidobacterie en het gist saccharomyces boulardii . Je kunt deze als supplement innemen (volg hiervoor de instructies van de fabrikant) of uit je voeding halen. [9]
    • Goede voedingsbronnen van probiotica zijn gefermenteerde voedingsmiddelen als kefir, zuurkool, augurken, komboecha (een gefermenteerde thee), tempeh, kimchi, en andere voedingsmiddelen als yoghurt, misosoep, poi, asperges, prei en uien. [10] Nuttig deze voedingsmiddelen ten minste twee, drie keer per week.
    • Je kunt ook twee, drie keer per week prebiotica gebruiken. Deze ondersteunen de darmflora door de gezonde bacteriën van voedingsstoffen te voorzien. Prebiotische voedingsmiddelen zijn onder meer volkoren granen, uien, bananen, knoflook, honing, artisjok en prei. [11]
  7. Veel plantaardige geneesmiddelen hebben antibiotische (bacteriedodende) eigenschappen die 'slechte' bacteriën bestrijden. Cranberrysap schijnt te kunnen voorkomen dat bacteriën zich aan de maag hechten; er is onderzoek dat aanbeveelt om per dag 250 ml cranberrysap te drinken. [12] Daarnaast is van vele keukenkruiden en -specerijen bewezen dat ze H. pylori kunnen doden (dit is getest in labculturen en ook bij menselijke patiënten). Gebruik de volgende helende kruiden om je eten mee op smaak te brengen:
    • Uien en knoflook [13]
    • Gember (van gember is bovendien bewezen dat het de formatie van maagzweren kan remmen) [14]
    • Tijm [15] [16]
    • Kurkuma/Curry [17] [18]
    • Cayennepeper (maar niet te veel) [19]
    • Oregano [20] [21]
    • Fenegriek [22] [23]
    • Kaneel [24]
  8. Plantaardige geneesmiddelen die normaal gesproken niet in de keuken gebruikt worden, kun je ook binnenkrijgen door middel van capsules—volg de instructies van de fabrikant nauwgezet op.
    • Er is een bepaalde soort zoethout (gedeglyceriniseerd zoethoutextract; DGL) [25] die als kauwtablet ingenomen kan worden. Je kunt driemaal daags één of twee tabletjes nemen. [26] [27] [28]
      • Er doen verhalen de ronde dat zoethout de bloeddruk zou kunnen verhogen; de gedeglyceriniseerd variant schijnt dat probleem niet te hebben. [29]
    • Scutelleria baicalensis kan als antibioticum werken. [30]
      • Weet dat scutelleria baicalensis de bloedstolling kan vertragen. Als je dus aspirine of bloedverdunners slikt, een stollingsafwijking hebt, of chirurgie ondergaat, raadpleeg dan eerst een gediplomeerde zorgverlener voor je scutelleria baicalensis gaat gebruiken.
      • Scutelleria baicalensis kan invloed hebben op de bloedsuikerspiegel, en kan de bloeddruk verlagen. Nogmaals, raadpleeg een gediplomeerde zorgprofessional voor je het gaat gebruiken
    • Onderzoek op proefdieren heeft uitgewezen dat rode ginseng werkt tegen H. pylori [31] Rode ginseng is anders dan Amerikaanse ginseng, en kan op veel verschillende manier ingezet worden. Hoewel ginseng vooral gezien wordt als een effectief middel voor het verbeteren van de mentale prestaties en het seksueel functioneren, verlaagt het ook de bloedsuikerspiegel, verbetert het de hartslag, en kan het de bloeddruk verhogen danwel verlagen. Raadpleeg eerst een kundig zorgverlener voor je rode ginseng begint te gebruiken.
  9. Groene thee, rode wijn en manukahoning vertonen ook allemaal antibiotische activiteit tegen H. pylori. Echter, veel van deze studies zijn alleen op bacterieculturen of proefdieren getest; er is dus geen menselijke doseringsinformatie bekend. Het is waarschijnlijk om groene thee en manukahoning aan het dieet toe te voegen, maar rode wijn met mate te drinken. Deze middelen kunnen helpen tegen infectie.
  10. De kans van slagen is wellicht groter als je een combinatie van bovenstaande methodes gebruikt. Je zult je sowieso beter voelen, en het kan helpen tegen H. pylori als je beter gaat eten, de voorgestelde kruiden en specerijen gebruikt als smaakmaker, gefermenteerde voedingsmiddelen begint te nuttigen, en je dieet aanvult met probiotica.
    • Als je deze aanpak twee, drie maanden gevolgd hebt, kun je je laten testen om te kijken of de infectie nog steeds aanwezig is. Als dat zo is, kun je overwegen om vanaf dan de antibiotica en maagzuur-remmende geneesmiddelen te gebruiken die de arts je aanraadt. Bespreek je opties altijd eerst met je zorgverlener en laat je eerst testen om er zeker van te zijn dat je met een H. pylori-infectie te maken hebt.
  11. Als deze methodes je niet helpen je beter te voelen, of als je hevige buikpijn hebt, bloed in de ontlasting, zwarte en teerachtige ontlasting, bloederig zwart braaksel, of braaksel dat op koffiedik lijkt, bel dan onmiddellijk de huisarts! Deze tekenen kunnen wijzen op een ernstig probleem.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Medische behandeling

Pdf downloaden
  1. Als de arts vaststelt dat je een H. pylori-infectie hebt, dan zal hij/zij je aanraden antibiotica te slikken om deze bacteriële infectie tegen te gaan. Je arts zal je waarschijnlijk twee of meer antibiotica aanraden die je minstens twee, drie weken zult moeten slikken. Afhankelijk van jouw reactie op de antibiotica kan het zelfs nodig zijn om ze nog langer te slikken.
    • Antibiotica die veel voorgeschreven worden zijn onder meer axomicilline, claritromycine, metronidazol en tetracycline.
  2. Geneesmiddelen die zuurgehalten verlagen (protonpompremmers) en middelen uit een klasse die H2-blokkers genoemd wordt, worden vaak aangeraden in combinatie met antibiotica. De verlaagde zuurgehalten zorgen ervoor dat de omgeving voor de bacteriën minder-dan-ideaal wordt; de antibiotica doden die bacteriën.
  3. Naast de zuurremmer en het antibioticum, kan de arts voorstellen om een bismut-oplossing te gebruiken, zoals bismutsubsalicylaat (zoals Pepto Bismol TM). Bismut-oplossingen zoals Pepto Bismol doden de bacteriën niet zelf, maar werken goed samen met de antibiotica en zuurremmende geneesmiddelen.
    • Ongeveer 70-85% van de mensen die met deze combinaties behandeld wordt, testen na behandeling met alle drie de geneesmiddelen negatief op H. pylori. Er is een aantal verschillende combinaties mogelijk met twee antibiotica, een bismutzout, en een zuurremmend geneesmiddel—vraag je arts naar zijn/haar aanbevelingen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

H. pylori begrijpen

Pdf downloaden
  1. pylori maagzweren veroorzaakt. H. pylori beschadigt de maagwand die de maag normaal gesproken beschermt tegen het maagzuur dat nodig is om je eten te verteren. Als de maagwand eenmaal beschadigd is, zal het maagzuur letterlijk beginnen te vreten aan de maag en de twaalfvingerige darm . Dit kan uiteindelijk maagzweren veroorzaken die kunnen gaan bloeden en ontzettend veel pijn kunnen doen.
    • Deze bloedingen kunnen bloedarmoede, vermoeidheid en zwakte veroorzaken. De pijn en het ongerief die daarmee vergezeld gaan kunnen slopend zijn.
    • H. pylori wordt in verband gebracht met een bepaalde soort maagkanker en MALT-lymfoom (MALT staat voor Mucosa-Associated Lymphoid Tissue: 'met het slijmvlies geassocieerd lymfatisch weefsel'). De infectie wordt bovendien in verband gebracht met een verlaagd risico op een andere soort maagkanker en een type slokdarmkanker. [32]
  2. pylori op kunt lopen. Je kunt geïnfecteerd raken met H. pylori door besmette voedingsmiddelen, water, kookgerei, of door in aanraking te komen met het lichaamsvocht van reeds geïnfecteerde mensen. Als je bijvoorbeeld een mes of vork deelt met iemand die al geïnfecteerd is, dan kun jij de infectie ook oplopen.
    • De H.pylori-bacterie is overal. Zo’n tweederde van de volwassen wereldbevolking is drager, en ook kinderen kunnen geïnfecteerd zijn. [33] In ontwikkelingslanden is het infectiegehalte een stuk hoger dan in de ontwikkelde landen.
    • Om infectie te helpen voorkomen, dien je je handen te wassen voor het eten—zeker als je naar het toilet geweest bent. Drink alleen water uit schone, veilige bronnen en zorg ervoor dat je voedsel veilig en hygiënisch bereid is. [34]
    • Je kunt de bacterie waarschijnlijk niet helemaal vermijden, maar je kunt de kans dat je geïnfecteerd raakt wel verkleinen. Als je gezond eet om gezond te blijven, dan zal je immuunsysteem in principe in staat moeten zijn om de infectie te lijf te gaan.
  3. pylori. Een vroege H. pylori-infectie kan volkomen pijnvrij en symptoomloos zijn. Sterker nog, voor hetzelfde geld kom je er nooit achter dat je geïnfecteerd bent als je je niet laat testen. Als er wél symptomen zijn, dan zouden dat onder meer de volgende kunnen zijn: [35]
    • Pijn of een branderig gevoel in de buik (die erger kan worden als je honger bent)
    • Misselijkheid
    • Boeren
    • Verminderde eetlust
    • Een opgeblazen gevoel
    • Gewichtsverlies zonder te lijnen
  4. Als een H. pylori-infectie aanhoudt en maagzweren begint te veroorzaken, dan kun je symptomen van die zweren gaan vertonen. Als je een van de volgende symptomen hebt, neem dan onmiddellijk contact op met de huisarts—ze kunnen namelijk wijzen op een ernstig probleem: [36]
    • Ernstige pijn in de buik
    • Bloed in de ontlasting (zwarte, teerachtige ontlasting)
    • Bloederig, zwart braaksel of braaksel dat lijkt op koffiedik
  5. pylori. De dokter kan de diagnose H. pylori stellen op basis van je symptomen en een aantal verschillende laboratoriumonderzoeken.
    • Een van de beste manieren om op H. pylori te testen is door middel van een ureum-ademtest.
      • Bij deze test word je gevraagd een 'gemerkt' drankje te drinken dat, afhankelijk van de specifieke test, licht radioactief danwel niet-radioactief is. Na een relatief korte periode zal je adem getest worden op de aanwezigheid van ureum. [37] Ureum en ammoniak worden aangemaakt als bijproduct van het bacteriële metabolisme, en kunnen een indicatie geven van de aanwezigheid van H. pylori.
    • Bij onderzoek van de ontlasting wordt naar antigeen van de bacterie gezocht.
    • Hoewel dit niet zo vaak gebeurt, kan de arts er ook voor kiezen een maagbiopt af te nemen dat op de bacterie getest kan worden. Meestal wordt een biopt afgenomen als een risico op kanker vermoed wordt. Deze methode is de meest betrouwbare die er is om de diagnose te stellen, en sommige artsen gever hier dan ook de voorkeur aan.
    Advertentie

Tips

  • Uien zijn ontzettend goed, en dagelijkse consumptie van twee tot vier stukken rauwe ui per dag kunnen een H. pylori-infectie afwenden.
  • Beperk de consumptie van alcohol, chocolade, verwerkte voedingsmiddelen en suikers. Mijd vooral suikers en snoepgoed, omdat deze een ideale omgeving creëren voor de groei van ongewenste bacteriën.
  • Mijd rauwe voedingsmiddelen als sushi, zachtgekookte eieren, rood of medium-rood vlees, en biefstuk.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Raadpleeg altijd eerst de huisarts voor je begint met thuisbehandelingen tegen ziekte.
Advertentie
  1. http://whfoods.org/genpage.php?tname=dailytip&dbid=113
  2. http://www.foodinsight.org/Functional_Foods_Fact_Sheet_Probiotics_and_Prebiotics
  3. Zhang L, Ma J, Pan K, Go VLW, Chen J, You W. 2005. Efficacy of cranberry juice on Helicobacter pylori infection: a doubleblind, randomized placebo controlled trial. Helicobacter 10:2;139-45.
  4. Williams, L. (2011). Helicobacter pylori infection: a review of current scientific research on the efficacy or potential of herbal medicine for the treatment of H. pylori infection of the gastric mucosa. Australian Journal Of Medical Herbalism, 23(3), 139-145.
  5. Mahady GB, Pendland SL, Yun GS, Lu ZZ, Stoia A. Ginger (Zingiber officinale Roscoe) and the gingerols inhibit the growth of Cag A+ strains of Helicobacter pylori. Anticancer Res. 2003 Sep-Oct;23(5A):3699-702.
  6. Smith-Palmer, A., et al., “Antimicrobial properties of plant essential oils and essences against five important food-borne pathogens,” Lett Appl Microbiol (1998), 26(2):118-22.
  7. Tabak M, Armon R, Potasman I, Neeman I. In vitro inhibition of Helicobacter pylori by extracts of thyme. J Appl Bacteriol. 1996 Jun;80(6):667-72.
  8. Nostro A, Cellini L, Di Bartolomeo S, Di Campli E, Grande R, Cannatelli MA, Marzio L, Alonzo V. Antibacterial effect of plant extracts against Helicobacter pylori. Phytother Res. 2005 Mar;19(3):198-202.
  9. Foryst-Ludwig A, Neumann M, Schneider-Brachert W, Naumann M. Curcumin blocks NF-kappaB and the motogenic response in Helicobacter pylori-infected epithelial cells. Biochem Biophys Res Commun. 2004 Apr 16;316(4):1065-72.
  10. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/basics/symptoms/con-20030903
  11. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/basics/symptoms/con-20030903
  12. Bone, K. (2006). Herbs Active Against Helicobacter. Townsend Letter, (271/272), 48-50.
  13. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/basics/symptoms/con-20030903
  14. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16904801
  15. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/basics/symptoms/con-20030903
  16. http://www.drweil.com/drw/u/REM00024/Licorice-Dr-Weils-Herbal-Remedies.html
  17. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/basics/symptoms/con-20030903
  18. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16904801
  19. Wittschier N, Faller G, Hensel A.2009. Aqueous extracts and polysaccharides from liquorice roots (Glycyrrhiza glabra L.) inhibit adhesion of Helicobacter pylori to human gastric mucosa. J Ethnopharmacol 125;218-23.
  20. http://www.drweil.com/drw/u/REM00024/Licorice-Dr-Weils-Herbal-Remedies.html
  21. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/basics/symptoms/con-20030903
  22. Bae M, Jang S, Lim JW, Kang J, Bak EJ, Cha JH, Kim H. Protective effect of Korean Red Ginseng Extract against Helicobacter Pylori-induced gastric inflammation in Mongolian gerbils. J Ginseng Res. 2014 Jan
  23. http://www.cancer.gov/cancertopics/causes-prevention/risk/infectious-agents/h-pylori-fact-sheet
  24. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8547526
  25. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/helicobacterpyloriinfections.html
  26. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/basics/symptoms/con-20030903
  27. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/basics/symptoms/con-20030903
  28. http://labtestsonline.org/understanding/analytes/h-pylori/tab/test/

Over dit artikel

Deze pagina is 24.958 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie