Pdf downloaden Pdf downloaden

Het is nooit fijn als je het gevoel hebt dat je bijna flauwvalt. Het kan heel eng zijn als je gedesoriënteerd raakt, als je zicht vertroebelt en je haast niet meer rechtop kunt blijven zitten of staan. Je lichaam vertelt je dat er niet voldoende bloed naar je hart en je hersenen gaat, en moet onderdelen afsluiten om het goed te maken. Gelukkig kun je je lichaam de juiste oppepper geven zodat je de gevreesde uitschakeling tegen kunt gaan en niet tegen de grond gaat.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Flauwvallen voorkomen

Pdf downloaden
  1. Als je het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen, komt dat doordat er niet voldoende bloed in je hersenen zit. Zelfs een paar seconden hiervan kan je al doen flauwvallen. [1] Bestrijd het effect van de zwaartekracht op je lichaam door te gaan liggen, zodat het bloed niet in je benen of in je romp blijft zitten, maar zodat je het terug kunt sturen naar je hart en je hersenen.
    • Het is het beste om op de grond te gaan liggen, als dat mogelijk is. Als je dan flauwvalt, kun je niet hard vallen en doe je jezelf geen pijn.
  2. Als je in een situatie bent waarbij je niet voldoende ruimte hebt, of je bent in het openbaar en kunt niet gaan liggen, is het beste wat je kunt doen gaan zitten met je hoofd tussen je knieën, zodat je snel van dat vervelende, slappe gevoel af bent. Blijf zo zitten tot de duizeligheid voorbij is.
    • Nogmaals, het gaat erom het bloed weer terug in je hoofd te krijgen. Als je je hoofd lager houdt zodat het op gelijk niveau is met de rest van je lichaam, stabiliseert je bloeddruk, ontspant je lichaam en verdwijnt het gevoel dat je gaat flauwvallen.
  3. Als je verder helemaal gezond bent, kan het gevoel dat je flauwvalt komen door uitdroging. Drink zo snel mogelijk een lekker glas met iets wat geen cafeïne bevat. Dat is vooral belangrijk omdat cafeïne je juist uitdroogt, waardoor het drankje zijn doel voorbijschiet!
    • Water is prima, maar het bevat geen zouten en elektrolyten. Als het kan, neem dan een sportdrankje of vruchtensap, dan voel je je snel beter.
    • Een heel klein beetje suiker kan goed zijn om je hersenen van wat glucose te voorzien, zodat ze niet uitschakelen. Daarom (en door het gebrek aan zouten) is gewoon water niet altijd het beste. [2]
  4. Zoals eerder genoemd, kan flauwvallen komen doordat je bent uitgedroogd, en iets zouts eten kan daar tegen helpen . Het klinkt onlogisch, maar het blijkt dat zout vocht uit de maag kan onttrekken zodat het door het lichaam kan worden getransporteerd. Neem dus een zakje pretzels en ga dan pas liggen; of nog beter, laat iemand anders het voor je pakken.
    • Als je om een of andere reden geen zout mag, is dit waarschijnlijk niet het beste idee. Neem dan liever een ongezouten cracker of een stukje brood; iets waardoor je in elk geval niet misselijk wordt. En laat zoute, vette dingen als chips liever staan. Hou het bij iets gezondere snacks, zoals nootjes.
  5. Flauwvallen, of het gevoel hebben dat je gaat flauwvallen, kan heel stressvol zijn. Om je bloeddruk laag te houden en niet te veel stress te krijgen, kun je je concentreren op je ademhaling. Het verlaagt je hartslag en ontspant je lichaam, omdat je je op het hier en nu concentreert.
    • Soms is flauwvallen ook het resultaat van zenuwen. De nervus vagus wordt gestimuleerd door een bepaalde prikkel, zoals pijn, angst of schrik, en plotseling daalt de bloeddruk. Ken of ben jij iemand die flauwvalt als hij/zij bloed of injectienaalden ziet? Dat is een lichamelijke reactie, en heeft gedeeltelijk te maken met angstgevoelens.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Regelmatig flauwvallen voorkomen

Pdf downloaden
  1. Sla je het ontbijt wel eens over? Niet doen. Je lichaam heeft zouten en suikers nodig om je op de been te houden. Het is zelfs zo dat, als je je bloeddruk en glucosewaarden stabiel weet te houden, en verder geen fysieke aandoening hebt, flauwvallen volledig te voorkomen is. Om je lichaam normaal te laten functioneren hoef je alleen maar regelmatig te eten (en drinken).
    • Dat gezegd hebbende, lijden sommige mensen aan postprandiale hypotensie, waardoor ze kunnen flauwvallen. Het is een moeilijk woord voor het dalen van de bloeddruk als je te veel hebt gegeten. Je bloed gaat zich in en rond de maag verzamelen, waardoor er niet voldoende is voor je hart en hersenen; en voilà, dat leidt tot flauwvallen. Als dit je bekend in de oren klinkt, eet dan regelmatig, maar niet te veel tegelijk. [3]
  2. Een andere reden dat mensen vaak flauwvallen, is omdat ze oververmoeid zijn. Dat kan zijn door slaaptekort of door te veel beweging; beide kunnen de bloeddruk beïnvloeden waardoor je tegen de grond gaat.
    • Als je te veel beweegt, kom je misschien ook vocht tekort (omdat je veel zweet). Zorg dan zeker dat je voldoende drinkt. Als je te veel beweegt en ook nog eens uitgedroogd bent, is dat vragen om moeilijkheden.
  3. Sommige mensen vallen flauw door bepaalde prikkels, en het is niet lastig om erachter te komen wat die prikkels zijn. Als je weet wat bij jou stress of zorgen veroorzaakt, probeer die prikkels dan te vermijden.
    • Naalden, bloed of nog persoonlijkere (of smerigere) onderwerpen kunnen ervoor zorgen dat iemand flauwvalt. Het hart gaat overmatig pompen, je begint te zweten, je ademhaling verandert en plotseling lig je voor pampus. Kun je bedenken wat hiervoor de aanleiding was?
  4. Hitte kan ook een boosdoener zijn als het gaat om flauwvallen. Je lichaam kan uitgedroogd raken, het kan je systemen stilleggen en het kan je tegen de vlakte krijgen. Als je in een volle, hete, drukke kamer bent, moet je misschien weggaan. De frisse lucht maakt je zintuigen weer wakker, je bloeddruk gaat omhoog en je voelt je al snel weer normaal.
    • Mensenmassa's zijn over het algemeen niet echt fijn. Als je weet dat je naar een drukke, warme plek moet, bereid je dan voor door goed te eten, je licht te kleden, iets te eten mee te nemen en door in de gaten te houden waar de dichtstbijzijnde uitgang is.
  5. Naast cafeïnehoudende drankjes, zou je alcohol ook moeten vermijden als je bang bent om flauw te vallen. Dat droogt je lichaam ook uit, het kan je bloeddruk verlagen en je kunt ervan flauwvallen. [4]
    • Als je alcohol drinkt, hou het dan bij een drankje per dag. En als je niet genoeg hebt gegeten die dag, eet er dan wat bij, en neem eerst een niet-alcoholisch drankje.
  6. Soms kan het helpen om je spieren aan te spannen om te voorkomen dat je flauwvalt. Sla je benen over elkaar en span de spieren aan, het liefst gehurkt. Je kunt ook je armspieren aanspannen door je handen in elkaar te knijpen en ze proberen uit elkaar te trekken. Door deze kleine bewegingen kun je je bloeddruk verhogen. Ook al ga je het flauwvallen er niet helemaal mee tegen, geeft het je misschien net genoeg tijd om op een veilige plek op de grond te gaan liggen. [5]
    • Er bestaat ook iets dat "tilt-training" wordt genoemd, waarbij je je spieren gedurende een week traint om klachten rond flauwvallen tegen te gaan. Je gaat eenvoudigweg met je rug en hoofd tegen een muur staan, met je hielen ongeveer 15 cm voor de muur. Doe dit om de dag, 5 minuten lang. Bouw het langzaam op tot je 20 minuten zo kunt staan. Het klinkt heel simpel, maar door deze oefening kun je de bedrading van je hersenen weer op orde krijgen (de nervus vagus) waardoor je minder snel zult flauwvallen. [6]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Voor jezelf zorgen nadat je bent flauwgevallen

Pdf downloaden
  1. Sommige mensen zijn erg duizelig als ze opstaan 's morgens; dat kan komen doordat ze te snel opstaan. Dit kan ook gedurende de dag gebeuren, maar je merkt het het beste als je uit bed komt, of als je opstaat nadat je een hele tijd hebt gelegen of gezeten. Als je beweegt, doe dat dan rustig, zodat je hart en hersenen zich kunnen aanpassen aan de verandering in de doorbloeding.
    • Dit is vooral belangrijk als je afwisselt tussen zitten, staan en liggen. Als je eenmaal stevig staat zou het in orde moeten zijn; het is het opstaan en stabiel worden wat voorzichtig gedaan moet worden.
  2. Ga niet sporten of intensief bewegen nadat je bent flauwgevallen. Je lichaam vertelt je juist dat je rustiger aan moet doen, dus luister . Eet wat en ga liggen. Je zou je snel weer beter moeten voelen.
    • Als je je na een paar uur nog niet beter voelt (en je hebt wel goed voor jezelf gezorgd), kan dat een teken zijn dat er een ernstiger probleem is. In dat geval moet je zo snel mogelijk medische hulp inschakelen. Aarzel niet om alarm te slaan, je kunt beter het zekere voor het onzeker nemen.
  3. Je voelt je pas weer beter als je lichaam zich hersteld heeft, dus geef het een opkikker met iets zouts en iets zoets. Zoals hierboven al vermeld is, kunnen een zakje pretzels of wat nootjes en een sportdrankje of wat sap hier uitstekend bij helpen; zorg dat je je glas helemaal leegdrinkt. Knabbel en drink wat. Je lichaam heeft het nodig.
    • Het kan goed zijn om een snack in je tas te hebben als je bang bent dat je weer flauw gaat vallen. Dan kun je jezelf, of iemand anders die het nodig heeft, daarmee altijd redden.
  4. Als je de reden van het flauwvallen weet (hitte, niet goed gegeten, etc.) kun je ervan uitgaan dat het gewoon flauwvallen was, en dat er verder niets aan de hand is. Maar als je niet weet waar het vandaan kwam, aarzel dan niet om naar de huisarts te gaan. Hij/zij kan het probleem misschien voor je vinden, waardoor je complicaties in het vervolg kunt voorkomen.
    • Bespreek ook alle medicatie die je slikt met hem/haar. Sommige medicijnen hebben duizeligheid, vermoeidheid, flauwvallen of uitdroging als bijwerking. [7] Als dit het geval is, kan de arts je misschien een geschikt alternatief bieden.
    Advertentie


Tips

  • Ga niet te ver als je sport. Ken je grenzen, je bent ook maar een mens.
  • Als het flauwvallen heel heftig is, en je kunt nauwelijks meer lopen, schakel dan onmiddellijk hulp in.
  • Drink voldoende voordat je gaat sporten.
  • Zorg dat je rustig opstaat als je langere tijd hebt gelegen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je regelmatig flauwvalt, kan het een symptoom zijn van een ernstigere aandoening. Laat je in dat geval door je huisarts onderzoeken.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.104 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie