Pdf downloaden Pdf downloaden

Er zijn veel verschillende muntsoorten, die allemaal even makkelijk te kweken zijn. Als er goed voor gezorgd wordt kan een muntplant jaren meegaan. Het is wel een plant die behoorlijk woekert. Als je hem onbegrensd laat groeien kan hij omringende planten zelfs volledig verdringen. Om dit te voorkomen kun je muntplanten in potten kweken. Als je ze toch in de volle grond wilt zetten, zul je een manier moeten vinden om de groei van de wortels onder de grond in te perken. Munt is een smakelijke, veelzijdige plant. Het smaakt heerlijk in een fruitsalade, een lamsschotel of een visgerecht, en ook in een glas ijsthee of een cocktail. Ga naar Stap 1 als je wilt weten hoe je munt kunt kweken.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Munt krijgen of kopen

Pdf downloaden
  1. Het is moeilijk om munt uit zaad op te kweken en voor sommige soorten, zoals pepermunt, is het zelfs bijna onmogelijk. Snijd een takje af op ongeveer een centimeter boven een vertakking, zodat er weer nieuwe takjes aan kunnen groeien. Het stekje hoeft niet veel blaadjes te hebben. Daarna zet je het stekje in een glas water. Binnen een week zullen er onder water kleine, witte worteltjes aangroeien. Wacht dan nog een paar dagen tot een week, om de wortels wat te laten groeien. Voeg zo nodig wat water toe.
  2. Je kunt zaailingen of kleine plantjes bij de meeste kwekerijen of tuincentra kopen. Er zijn vele soorten munt, zoals chocolademunt, kruizemunt, citroenmunt, appelmunt en pepermunt. Kruizemunt wordt het meest gebruikt om mee te koken. Omdat munt een makkelijke, snelgroeiende plant is, is hij erg geschikt voor een beginnende tuinier.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Munt planten

Pdf downloaden
  1. 1
    Kies het juiste moment voor het planten. Idealiter plant je je muntplant in de lente of in de herfst. Hoewel het een sterke plant is, kun je hem het beste een optimale start geven.
  2. Het kweken van munt in potten is het makkelijkst, omdat je zo voorkomt dat hij gaat woekeren. Ook kun je een pot makkelijk in de buurt van je keuken zetten, zodat je er vaak wat van kunt gebruiken. Munt breidt snel uit en heeft de neiging om wortels van andere planten te verstikken. Daarom is het het beste om muntplanten niet met andere planten samen in een pot te zetten. Gebruik een pot met een diameter van 30 à 40 cm per plant. Je kunt wat watervasthoudende gelkorrels door de potgrond mengen, zodat de grond goed vochtig blijft.
  3. Een zaailing plant je net zo diep als in zijn vorige pot. Als je meerdere zaailingen of stekjes plant, zet je ze 15cm uit elkaar. Zo heeft elk plantje genoeg ruimte om te groeien.
  4. 4
    Kies een plek met de juiste hoeveelheid zonlicht. Neem een plek met 's morgens volle zon en 's middags halfschaduw. Zo zorg je er voor dat de plant genoeg licht krijgt, zonder helemaal uit te drogen. Zorg er verder voor dat de plant altijd in vochtige grond staat. Je kunt je plant ook binnen op de vensterbank kweken, zolang je er maar voor zorgt dat er genoeg licht is.
  5. 5
    Wanneer je je muntplant in de volle grond zet, kies dan voor een vochtige plek met volle zon of halfschaduw. Munt doet het het beste in vruchtbare grond met een pH tussen 6.0 en 7.0. Hoewel het niet echt nodig is, kan wat mest eens in de paar weken geen kwaad. Door rondom de plant te mulchen, zorg je dat de grond vochtig blijft, en bescherm je de wortels.
  6. 6
    Wanneer je je muntplant in een bloembed wilt zetten, zet hem dan in een pot in de grond. Neem een pot van tenminste 15 cm diep. Zorg dat de rand van de pot boven de grond uitsteekt om de wortels te begrenzen. Als je dit niet doet, zal de munt je tuin en grasveld compleet overwoekeren.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Munt verzorgen

Pdf downloaden
  1. Voel met je vingers of de grond droog is. Houd de grond vochtig, maar niet kletsnat. Als je munt in de volle zon staat, zul je vaker water moeten geven. Check de grond regelmatig om te zorgen dat de munt niet te veel of te weinig water krijgt.
  2. Dit zorgt ervoor dat de plant niet te groot wordt en meer in de breedte groeit. Je zorgt zo ook voor een betere oogst. Wanneer je checkt of je plant nog genoeg water heeft, check je meteen of hij niet te groot wordt.
  3. 3
    Snoei de bloemknoppen om je plant compact te houden. Een muntplant bloeit gewoonlijk van juni tot september. Knip de bloemknoppen er af voor ze in bloei komen, zodat de plant niet te groot wordt. Door de bloemknoppen te verwijderen verleng je ook het oogstseizoen van je plant.
  4. Na een paar jaar zal je plant de pot volledig gevuld hebben, waardoor de wortels geen ruimte meer hebben. Haal de plant uit de pot en verdeel hem voorzichtig in meerdere planten. Door de plant elke paar jaar te delen zorg je er ook voor dat de geur en smaak van je plant goed blijft.
  5. Roest is een schimmel die te herkennen is aan oranje-bruine vlekken aan de onderkant van de bladeren. Dit is één van de weinige ziektes waar een muntplant last van kan hebben.
  6. Het is mogelijk dat je plant ziektes krijgt zoals verticillium (verwelkingsziekte) of anthracnose. Ook aantastingen door insecten zoals bladhaantjes, boktorren, spint of taxuskevers komen voor. Dit soort problemen komt echter niet vaak voor, omdat de sterke geur van munt de meeste insecten en ziekten afweert. Wanneer je zorgt voor een goede luchtcirculatie en goed doorlatende grond zul je waarschijnlijk geen problemen hebben. Als je toch insecten ziet kun je ze gewoon met de tuinslang van je plant afspuiten.
    • Je kunt de bladeren ook afnemen met afwasmiddel of andere zeep.
    • Kijk ook onder de bladeren. Insecten verstoppen zich graag aan de onderkant van het blad.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Munt oogsten

Pdf downloaden
  1. Oogst nooit meer dan 1/3 van het blad ineens, en laat de plant zich herstellen voor je opnieuw oogst. Je kunt gewoon zo veel munt oogsten als je op dat moment nodig hebt.
    • Als je je munt aan de lucht wilt laten drogen, kun je de stengels in bosjes ondersteboven hangen of ze uitspreiden op een dienblad. Wanneer de stengels en blaadjes droog zijn, kun je de blaadjes er afhalen en ze in luchtdichte potjes doen.
  2. De wortels zullen de vrieskou overleven en volgend jaar opnieuw uitlopen, maar de delen van de plant boven de grond zullen afsterven. Bescherm de wortels van je muntplant door een laag mulch aan te brengen voor de winter begint.
    • Gewoonlijk kun je ongeveer drie keer in een seizoen een redelijk grote hoeveelheid munt oogsten.
  3. 3
    Gebruik je munt. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden voor het gebruik van munt en je kunt er mee doen wat je wilt. Er zijn echter enkele veelgebruikte combinaties met munt, die je zou moeten kennen. Hier zijn een paar geweldige manieren om munt te gebruiken:
    • Serveer het bij vis, kip, lam, of andere eiwitrijke gerechten.
    • Gebruik het om groenten zoals wortels, erwten of aardappels wat meer pit te geven.
    • Geef smaak aan salades, zoals fruitsalade, salade van vijgen met radijs, of salade met walnoten en geitenkaas.
    • Gebruik het in drankjes zoals ijsthee, punch of citroenlimonade.
    • Gebruik munt in cocktails, zoals de mojito of de mint julep.
    Advertentie

Tips

  • Plant kruizemunt of pepermunt, zodat je een veelzijdige soort hebt, die voor de meeste culinaire doeleinden geschikt is. Als je daarnaast wat meer unieke soorten wilt kun je bijvoorbeeld witte pepermunt, chocolademunt, appelmunt, bergamotmunt, basilicummunt of citroenmunt planten.
  • Zorg voor een barrière als je munt in je tuin wilt planten. Graaf een emmer zonder bodem in, en plant de munt erin.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Zorg dat de uitlopers van je muntplant niet in potten van andere planten hangen. Gezonde uitlopers kunnen makkelijk wortelen in een andere pot.
  • Oogst de muntbladeren voor de plant gaat bloeien. Daarna gaat de kwaliteit van het blad achteruit.
Advertentie

Benodigdheden

  • Muntzaailingen
  • Muntplant
  • Pot
  • Pot zonder bodem

Over dit artikel

Deze pagina is 59.430 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie