PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Bijna iedereen heeft weleens last gehad van dat onaangename gevoel dat je krijgt wanneer je voet "in slaap valt". Dit is een veelvoorkomende beschrijving van een probleem dat in de geneeskunde ook wel paresthesie genoemd wordt. Het gaat daarbij om een normaal, maar wel onaangenaam gevoel. Andere mensen spreken ook wel van een tintelend, prikkend of verdoofd gevoel. Welke naam je er ook aan geeft, dit tintelende gevoel is iets wat de meesten van ons willen vermijden. Er zijn veel manieren waarop je kunt voorkomen dat je voeten in slaap vallen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Je voeten wakker houden

PDF download Pdf downloaden
  1. Het gevoel dat je voet "slaapt" is iets wat erg veel voorkomt. Het is tevens een gevoel dat de meeste mensen graag zouden willen vermijden. Paresthesie treedt doorgaans op wanneer je het betreffende lichaamsdeel niet beweegt. Om te voorkomen dat je voeten in slaap vallen moet je er dus voor zorgen dat je ze regelmatig beweegt. [1]
    • Wanneer je zenuwen bekneld zijn, kunnen ze geen gewone signalen naar je hersenen sturen. Dat is waarom je bij paresthesie het gevoel in je voeten verliest.
    • Probeer om je enkels in voorzichtige rondjes te bewegen om de bloedtoevoer naar je voeten te verhogen. Je kunt je voeten tevens voorzichtig naar voren en naar achteren buigen.
  2. Veel mensen vinden het comfortabel om met hun benen over elkaar te gaan zitten. Misschien zit je weleens met een voet of beide voeten onder je lichaam, vooral als je op de grond zit. Dat vind je misschien een comfortabele zithouding, maar die houding is tevens één van de meest voorkomende oorzaken van slapende voeten. Om te voorkomen dat je je zenuwen beknelt moet je proberen om je voeten niet onder je lichaam te steken wanneer je gaat zitten. Probeer er in plaats daarvan voor te zorgen dat je je voeten vrij kunt bewegen en dat je ze niet belast met je lichaamsgewicht. [2]
    • Het is een goed idee om tenminste een keer per uur even te gaan staan. Rondlopen is tevens goed voor je algehele gezondheid. Probeer om een alarm op je telefoon in te stellen zodat je niet vergeet om even te gaan staan, zelfs wanneer je op je werk bent.
    • Het komt veel voor dat mensen de zenuwen beknellen die door de billen en de achterkant van de benen naar de voeten toe lopen. Voorkom dat je aan de ene kant op een dikke portemonnee gaat zitten.
    • Probeer om te gaan zitten met je benen in een hoek van 90 graden. Vermijd een zithouding waarbij de achterkant van je bovenbenen in de stoel gedrukt wordt. Zit met je benen in een hoek van 90 graden of zet je voeten op een krukje of voetenbankje.
  3. Eén van de gemakkelijkste en effectiefste manieren om te voorkomen dat je voeten in slaap vallen is om je tenen af en toe te bewegen. Je kunt dit doen terwijl je zit of ligt. Leer jezelf bijvoorbeeld de gewoonte aan om tijdens de reclameblokken met je tenen te wiebelen terwijl je televisiekijkt. [3]
    • Je kunt tevens met je tenen wiebelen terwijl je staat. Heb je ooit last van slapende voeten gehad terwijl je ergens in een lange wachtrij stond? De volgende keer dat dat gebeurt moet je proberen om je tenen in je schoenen te bewegen.
    • Vaak vallen je voeten in slaap terwijl je op een hometrainer fietst of een crosstrainer gebruikt. Wiebel tijdens het sporten af en toe met je tenen om het probleem te voorkomen.
  4. Je voeten kunnen zelfs in slaap vallen wanneer je loopt. Vaak gebeurt dit vanwege een onderliggend probleem met de zenuwen in je voeten. Je kunt dit probleem minder erg maken door schoenen te dragen die je goed passen. [4]
    • Zorg ervoor dat je schoenen niet te strak om je voeten zitten. Je zou je tenen moeten kunnen bewegen zonder dat dat pijn doet.
    • Draag geen schoenen met hoge hakken, want dit type schoenen oefent nog meer druk op je voeten uit.
  5. Angst kan het prikkende en tintelende gevoel in je voeten ook veroorzaken. Als je een gegeneraliseerde angststoornis hebt, dan kun je slapende voeten voorkomen door je angststoornis onder controle te houden. Probeer om langzaam en gelijkmatig te blijven ademhalen. Dit zorgt voor een algeheel rustgevend effect op je lichaam en geest. [5]
    • Veel mensen hyperventileren tijdens een paniekaanval. Dit kan paresthesie veroorzaken. Concentreer je op je ademhaling wanneer je bang bent en adem diep en langzaam in en uit.
    • Adem vijf tot zeven seconden lang langzaam in, houd je adem dan twee seconden in en adem vervolgens langzaam uit.
  6. Het onder controle krijgen van je angst is belangrijk voor je geestelijke gezondheid en om te voorkomen dat je voeten in slaap vallen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je angst onder controle te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld proberen om dagelijks te gaan mediteren. [6]
    • Maak elke dag een plekje vrij in je schema om even stil te gaan zitten en je geest te kalmeren. Je kunt geleide meditaties downloaden waar je op je smartphone naar kunt luisteren.
    • Doe aan yoga. Yoga is erg goed voor je lichaam en geest en vermindert onder andere je angst. Het stimuleert tevens op uitstekende wijze je bloedsomloop.
  7. Als je diep slaapt, dan is het mogelijk dat je je tijdens het slapen niet veel beweegt. Daardoor kunnen je zenuwen bekneld raken. Als je in slaap valt met je benen over elkaar of je ene voet onder je andere, dan kun je wakker worden met paresthesie. [7]
    • Probeer op je rug te slapen met je benen parallel aan elkaar. Daardoor oefen je geen druk op je voeten uit.
    • Als je een bed deelt met je partner, probeer dan om iets verder uit elkaar te gaan slapen. Je voeten zouden kunnen gaan slapen als een ander zijn of haar been op dat van jou legt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Omgaan met het probleem

PDF download Pdf downloaden
  1. Paresthesie komt veel voor en wordt vaak veroorzaakt doordat iemand te lang in de verkeerde houding zit. Het kan echter ook een onderliggende oorzaak zijn van een ernstigere aandoening. Diabetes is bijvoorbeeld één van de hoofdoorzaken van paresthesie. [8]
    • Andere oorzaken van het probleem hebben te maken met schade aan de zenuwen, wat veroorzaakt kan worden door verwondingen of drank- en drugsmisbruik.
    • Een vitaminetekort zoals een tekort aan vitamine B kan ook zorgen voor een verdoofd gevoel in de voeten. Je kunt het beste naar een voedingsdeskundige, diëtist of je huisarts gaan om erachter te komen of je een vitaminetekort hebt.
    • Toevallen en migraines worden ook in verband gebracht met paresthesie.
  2. Als je regelmatig last hebt van paresthesie en je niet zeker weet wat de oorzaak is, maak dan een afspraak bij de huisarts. Je arts kan bepaalde onderzoeken uitvoeren om erachter te komen wat het probleem veroorzaakt. Je paresthesie zou bijvoorbeeld veroorzaakt kunnen worden doordat je te veel of te weinig natrium of kalium in je lichaam hebt. Een bloedonderzoek kan helpen om hier achter te komen. [9]
    • Houd bij wanneer je voeten in slaap vallen en hoe lang dit duurt. Geef deze informatie aan je arts.
    • Wanneer je arts de oorzaak van je paresthesie vastgesteld heeft, kan hij een behandelplan voor je opstellen.
  3. Een gezond gewicht blijven houden kan helpen om paresthesie te voorkomen. Het kan tevens enkele onderliggende oorzaken helpen voorkomen, zoals bepaalde gevallen van diabetes. Om een gezond gewicht te blijven houden moet je zorgen voor een uitgebalanceerd voedingspatroon. [10]
    • Zorg ervoor dat je veel fruit, groenten, mager vlees en gezonde vetten eet. Vermijd toegevoegde suikers en transvetten.
    • Sport regelmatig. Probeer om tenminste vijf dagen per week 30 minuten lang te sporten of te bewegen.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.380 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie