PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De meeste huishoudelijk apparaten hebben een etiket met het elektrisch vermogen op de achterzijde of de onderkant. Dit etiket vermeldt het maximale vermogen van het apparaat. Om het totale energieverbruik van het apparaat te kunnen schatten, zal je dit om moeten zetten naar kilowattuur, of kWh.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Kilowattuur schatten met behulp van de gegevens op het etiket

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste apparaten met een hoog vermogen hebben een energielabel op de achterkant of de onderkant. Daar vind je het vermogen, vaak aangegeven in Watt ('W'). Dit is meestal het maximale vermogen waaronder het apparaat werkt, wat veel hoger kan zijn dan het daadwerkelijke gemiddelde vermogen. [1] De onderstaande stappen leveren een ruwe schatting op van het aantal kWh, afgeleid van dit getal, maar het daadwerkelijke kWh-verbruik is meestal lager.
    • Op sommige apparaten wordt een vermogensbereik aangegeven, zoals '200–300W'. Het is wellicht accurater om dan het gemiddelde van dit bereik te kiezen (in dit voorbeeld dus 250W).
  2. Het vermogen meet het vermogen, of het energieverbruik over tijd. Door te vermenigvuldigen met een eenheid van tijd, krijg je een antwoord in termen van energie, hetgeen van belang is voor je energierekening.
    • Voorbeeld: Een grote raamventilator van 250 watt draait gemiddeld 5 uur per dag. Het aantal watturen per dag is gelijk aan (250 watt) x (5 uur/dag)= 1250 wattuur per dag .
    • Voor airconditioning en verwarming maak je afzonderlijke berekeningen per seizoen.
    • Een koelkast trekt slechts ongeveer ⅓ van de tijd vermogen, of ongeveer 8 uur per dag wanneer de koelkast altijd aan is. [2]
  3. Een kilowatt is gelijk aan 1000 watt, dus converteer je met deze stap je antwoord van wattuur naar kilowattuur.
    • Voorbeeld: Je hebt berekend dat de ventilator 1250 wattuur energie per dag verbruikt. (1250 wattuur/dag) ÷ (1000 watt / 1 kilowatt)= 1,25 kilowattuur per dag .
  4. Nu weet je hoeveel kilowattuur (kWh) het apparaat elke dag verbruikt. Om het aantal kWh per maand of per jaar uit te rekenen, vermenigvuldig je gewoon met het aantal dagen van die periode.
    • Voorbeeld: In de loop van een maand van 30 dagen, verbruikt je ventilator (1,25 kWh/dag) x (30 dagen/maand)= 37,5 kWh per maand .
    • Voorbeeld: Als de ventilator een jaar lang elke dag draait, dan verbruikt het (1,25 kWh/dag) x (365 dagen/jaar)= 456,25 kWh per jaar .
  5. Je elektriciteitsrekening geeft de kosten aan per kilowattuur. Vermenigvuldig dit getal met het aantal kWh voor het bedrag dat je naar verwachting zult moeten betalen.
    • Voorbeeld: Indien energie 17 cent/kWh kost, zal het draaien van de ventilator (0,17 euro/kWh) x (456,25 kWh/jaar)= €77,56 per jaar gaan kosten (afgerond op centen).
    • Vergeet niet dat een schatting op basis van het weergegeven vermogen een maximum is. In werkelijkheid kan het zijn dat je rekening veel lager uitvalt.
    • Wil je weten wat dit zou gaan kosten in een andere omgeving dan waar je woont, zoek dan online voor een overzicht van de elektriciteitskosten. Voor locaties in de VS kun je beginnen met de EIA-website .
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Kilowattuur bepalen vanuit de stroomsterkte en het voltage

PDF download Pdf downloaden
  1. Sommige etiketten op apparaten geven het wattage niet aan. In een dergelijk geval zoek je naar de waarde voor ampère of 'A'.
    • Het kan zijn dat op de opladers voor laptops en telefoons twee waarden voor de stroomsterkte worden gegeven. Neem in dat geval de waarde Input. [3]
  2. In de Verenigde Staten en een paar andere landen, is het standaardvoltage in huishoudens 120V. In de EU en de meeste andere landen in de rest van de wereld, valt het voltage tussen 220V en 240V. [4]
    • In de VS kunnen sommige grote apparaten zoals wasmachines aangesloten worden op speciale circuits van 240V. Controleer het voltage op het label van het apparaat om dit te weten te komen. (Het label geeft je niet meer dan het aanbevolen voltage, maar je mag ervan uitgaan dat een deskundig geïnstalleerd apparaat aan deze aanbeveling voldoet.)
  3. Door de stroomsterkte te vermenigvuldigen met het voltage krijg je een antwoord in watt, of elektrisch vermogen.
    • Voorbeeld: Het label van een magnetron geeft 3,4 A aan en is aangesloten op een stopcontact van 230 V. Het apparaat verbruikt 3,4 A x 120 V ≈ 780 W .
  4. Het wattage geeft je een indicatie van de mate waarin energie wordt verbruikt wanneer het apparaat aan staat. Vermenigvuldig het wattage met het aantal uren dat het apparaat aan staat tijdens een gewone dag.
    • Voorbeeld: Als de magnetron een half uur in gebruik is elke dag, dan is dit 780 watt x 0,5 uur/dag= 390 wattuur per dag .
  5. Op deze manier zet je wattuur om naar kilowattuur.
    • Voorbeeld: 390 wattuur/dag ÷ 1000 watt/kilowatt= 0,39 kilowattuur per dag .
  6. Bijvoorbeeld, als je wilt weten hoeveel kilowattuur er in rekening gebracht gaat worden in een periode van 31 dagen, vermenigvuldig je antwoord dan met 31 dagen.
    • Voorbeeld: 0,39 kilowattuur/dag x 31 dagen= 12,09 kilowattuur .
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Met behulp van een vermogensmeter

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit heet ook wel een wattagemeter of kilowattmeter, en meet het daadwerkelijke vermogen dat een apparaat verbruikt. Dit is meestal accurater dan het gebruik van de gegevens op het apparatenlabel.
    • Ben je bekend met hulpmiddelen voor elektriciens, dan kun je eventueel ook een multimeter gebruiken. Hiermee heb je wel toegang nodig tot de bedrading van het apparaat terwijl het is aangesloten. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar haal nooit iets uit elkaar tenzij je weet wat je doet.
  2. Steek de stekker van de vermogensmeter in het stopcontact. Sluit het apparaat aan op de vermogensmeter.
  3. Stel je meter in op het tonen van het aantal kilowattuur. Zolang de meter aangesloten blijft, berekent hij het totale aantal kilowattuur van het aangesloten apparaat.
    • Als je meter alleen maar wattages kan meten, dan kun je de bovenstaande methode gebruiken om het aantal kilowattuur uit te rekenen, uitgaande van deze meetwaarde.
    • Lees de handleiding van de meter als je niet zeker weet hoe je de instellingen ervan moet wijzigen.
  4. Hoe langer je de meter aangesloten laat, hoe accurater de berekening zal zijn.
  5. Het aantal kilowattuur zoals aangegeven op de meter is een lopend totaal vanaf het moment dat het apparaat is aangesloten. Je kunt dit getal vermenigvuldigen voor een schatting van het aantal kWh over een langere periode.
    • Bijvoorbeeld, stel dat de meter 5 dagen aan het lopen is, en je wilt weten wat de schatting is voor 30 dagen. 30 gedeeld door 5 is 6, dus vermenigvuldig het aantal kWh zoals weergegeven met 6.
    Advertentie

Tips

  • Indien er op het label geen wattage staat, kijk dan in de gebruikshandleiding van het apparaat. Veel moderne labels doen al het werk voor je, waaronder het vermelden van gele energielabels in de VS en blauwe/witte labels in de EU. Zoek het aantal kilowattuur zoals aangegeven als 'kWh/year', 'kWh/annum' (jaar), of 'kWh/60minutes'. Deze zijn gebaseerd op typisch huishoudelijk gebruik en vaak accurater dan de onderstaande berekeningen. [5] [6] [7]
  • Sommige apparaten hebben meerdere vermogensinstellingen. Op de labels staat wellicht afzonderlijke gegevens voor elke instelling, of alleen het maximum. [8]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 33.456 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie