Pdf downloaden
Pdf downloaden
Uit de kast komen voor je ouders kan een emotioneel proces zijn. Je zult je misschien nerveus, angstig, of zelfs bang voelen. Denk eraan dat biseksueel zijn een belangrijk deel van jou is. Met wie je deze informatie deelt en wanneer ligt helemaal aan jouw persoonlijke keuze. Zorg ervoor dat je een goed plan hebt voor je je ouders vertelt over je seksualiteit. Onderneem dan stappen om ervoor te zorgen dat het gesprek behulpzaam is. Daarna kunnen jullie samenwerken om uit te zoeken hoe je zelfverzekerd door kunt gaan met wie je bent.
Stappen
-
Wees comfortabel met je seksualiteit. Het is één ding om zeker te zijn van je seksualiteit, en een heel ander iets om je er gemakkelijk bij te voelen. Als je omgaat met schuldgevoelens, schaamte, of verwarring kan het een goed idee zijn om te wachten voordat je het aan je ouders vertelt. Het is belangrijk om jezelf te accepteren voor wie je bent voordat je van anderen verwacht dat ze dat ook doen.
- Probeer jezelf in de spiegel aan te kijken en tegen jezelf te zeggen, "Ik ben biseksueel." Als je je hierdoor zelfverzekerder en blijer voelt; geweldig! Als je je hierdoor juist nerveus voelt, ga dan door tot het wat beter voelt.
- Probeer eerst uit de kast te komen voor een vriend of vriendin. Dit zal je helpen wennen aan het praten over je biseksualiteit.
- Uit de kast komen kan veel emotionele energie vergen. Zorg ervoor dat je je zelfverzekerd over jezelf voelt voor je besluit om een mogelijk moeilijk gesprek aan te gaan.
-
Bouw een ondersteuningssysteem op. Uit de kast komen kan moeilijk zijn, voor wie je het ook doet. Het kan bijzonder eng zijn wanneer je niet zeker weet hoe je ouders zullen reageren. Zorg ervoor dat je mensen om je heen hebt die je zullen steunen. Een ondersteuningssysteem kan je helpen om je gemakkelijker te voelen bij het houden van het gesprek met je ouders, en kan je ook verzekeren dat je iemand hebt die altijd voor je klaar zal staan.
- Als je al uit bent gekomen voor een ander familielid, laat ze dan even weten dat je je ouders erover gaat spreken. Hij of zij zal misschien goed advies hebben over hoe je het gesprek aan kunt gaan.
- Denk erover na om aan iemand uit je ondersteuningssysteem te vragen of ze erbij willen zijn voor backup en steun wanneer je het vertelt aan je ouders.
-
Verzamel advies van relevante organisaties. Er zijn meerdere organisaties, zoals COC Nederland, die kunnen worden gebruikt als bron voor hoe om te gaan met situaties als uitkomen voor je geliefden. Ga voor je beslist hoe en wanneer je het je ouders gaat vertellen online op zoek naar advies en tips van deze groepen.
-
Schrijf je motivatie op. Het is belangrijk om uit te zoeken waarom je uit wilt komen voor je ouders. Een goede reden zou bijvoorbeeld zijn dat je van ze houdt en geen geheimen voor ze wilt hebben. Je wilt het ze waarschijnlijk niet vertellen omdat jullie in een argument zitten en je je seksualiteit wilt gebruiken om ze pijn te doen.
- Neem de tijd om je redenen op te schrijven. Deze kunnen zijn "Ik ben trots op wie ik ben" of "Ik ben er klaar voor om openlijk te leven als mezelf".
-
Kies een tijd wanneer je ouders rustig zijn. Dit gesprek kan mogelijk moeilijk en emotioneel worden. Houd in gedachten wat er thuis verder speelt om te helpen verzekeren dat het een nuttig gesprek wordt. Zijn je ouders gestresst over geld? Dan is dit waarschijnlijk geen goed moment om erover te praten. Is je oma pas ziek geworden? Dan is het waarschijnlijk beter om te wachten tot dingen weer wat stabieler zijn.
- Kies indien mogelijk een moment waarop de emotionele omgeving thuis redelijk kalm is. Je wilt dat je ouders zich op jou kunnen focussen.
- Probeer te vragen of je ze na het avondeten kunt spreken. Een weekend kan ook een goed moment zijn voor dit belangrijke gesprek.
-
Maak een veiligheidsplan. Let erop hoe je ouders LHBT-personen lijken te beschouwen. Heb je ooit gehoord dat ze boze opmerkingen maakten over biseksuelen of biseksualiteit? Als je een gevoel hebt dat je ouders heel slecht zullen reageren heb je een veiligheidsplan nodig. Zorg ervoor dat je manieren hebt om jezelf veilig te houden indien de situatie eng of zelfs gewelddadig wordt. [1] X Bron
- Als je niet zeker weet hoe je ouders denken over biseksualiteit, kijk dan samen wat series of films met biseksuele personen of situaties erin. Vraag je ouders wat ze ervan (de film/serie) vinden om voor jezelf een beeld te vormen van hun ideeën voordat je uitkomt.
- Laat een goede vriend weten wanneer je dit gesprek gaat voeren. Als je denkt dat het nodig is, zeg dan iets als "Ik weet niet zeker hoe dit gesprek zal gaan. Kan ik bij jou blijven als dat nodig is?"
- Zorg ervoor dat je je eigen geld hebt als er een kans is dat je ouders je uit het huis zullen zetten.
Advertentie
-
Spreek duidelijk. Probeer zelfverzekerd te klinken wanneer je spreekt. Praat om dit te doen met een kalme, duidelijke stem. Wind er geen doekjes om; spreek duidelijk en zeg wat je wilt zeggen.
- Je kunt bijvoorbeeld zeggen "Mam, ik wil je vertellen dat ik biseksueel ben. Ik voel me comfortabel bij wie ik ben, en ik hoop dat jij je dat ook kunt voelen."
-
Beantwoord de vragen van je ouders over biseksualiteit. Je ouders kunnen verrast zijn dat je biseksueel bent. Ze zullen misschien niet weten wat dat echt betekent. Wees erop voorbereid dat ze veel vragen zullen hebben. Probeer ze zoveel mogelijk eerlijk te beantwoorden, maar voel je niet alsof je dingen moet vertellen waar je je niet fijn bij voelt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen "Dit is geen keuze, het is gewoon hoe ik ben." Wees voorbereid op vragen als: [2] X Bron
- "Weet je het zeker?"
- "Waarom zou je hiervoor kiezen?"
- "Denk je niet dat je eruit zal groeien?"
-
Bied leermiddelen aan. Je ouders zullen misschien erg verward zijn over wat biseksualiteit precies betekent. Ze zullen zich bijvoorbeeld misschien afvragen of het betekent dat je jongens 50% en meisjes 50% leuk vindt, of dat je een 'schaal' hebt. Het is belangrijk om aan ze te laten weten dat het geen zwart-wit-situatie is. Leg uit dat je je aangetrokken voelt tot verschillende mensen om verschillende redenen. Het zal voor jou ook behulpzaam zijn om hun vragen te beantwoorden. Het is ook een goed idee om ze te helpen om de situatie te begrijpen door aanvullende informatie aan ze te verstrekken. LHBT-groepen en -bronnen zullen over het algemeen nuttig zijn, maar je kunt ook je plaatselijke steuncentrum vragen om je wat informatie te geven dat biseksualiteit in het bijzonder goed uitlegt.
- Verzamel wat brochures van je plaatselijke LHBT-centrum. Als je een student bent kun je ook om informatie-materialen aanvragen bij een LHBT-groep op school.
- Geef je ouders wat goede websites die ze kunnen bekijken. Ze zullen waarschijnlijk meer steun bieden wanneer ze beter geïnformeerd zijn.
-
Wees voorbereid op verschillende reacties. Je kunt niet voorspellen hoe je ouders precies zullen reageren. Denk na over verschillende mogelijke reacties, en zoek uit hoe jij daarop zult reageren. Denk eraan dat de eerste reactie niet altijd aangeeft hoe ze zich echt voelen; ze zullen misschien wat tijd nodig hebben om het nieuws te omvatten en accepteren. Ze zullen bijvoorbeeld misschien eerst geschokt zijn, maar na een korte tijd acceptatie vinden en steun bieden. Een aantal veelvoorkomende reacties zijn:
- Schok
- Boosheid
- Verdriet
- Doen alsof het niets is
-
Kom voor jezelf op. Hopelijk reageren je ouders meteen op een liefhebbende, ondersteunende manier. Het is geweldig als ze respectvol zijn, maar als ze niet op een goede manier reageren, verlies je zelfvertrouwen dan niet. Als je ouders nare of gemene dingen zeggen, wees dan niet bang om voor jezelf op te komen.
- Je kunt zeggen "Beledig me alsjeblieft niet. Ik verdien het niet om zo te worden behandeld."
- Je hebt ook het recht om het gesprek stop te zetten. Probeer te zeggen "Dit gesprek is niet constructief. Ik ga hier even een pauze van nemen."
-
Denk erover na om eerst uit te komen voor één van je ouders, en later pas voor de ander. Als je een hechtere band hebt met één van je ouders, of hem of haar meer vertrouwt, kan het een goed idee zijn om diegene eerst te spreken over je biseksualiteit. Hij of zij kan je misschien helpen of je advies geven over hoe je het beste met de andere ouder kunt praten.Advertentie
-
Accepteer hun reactie. Wat de reactie van je ouders ook is, je zult het moeten accepteren. Denk eraan dat ze waarschijnlijk verrast en emotioneel zullen zijn. In plaats van met ze in discussie te gaan is het beter om hun reactie te accepteren. Hou in gedachten dat iedereen tijd nodig heeft om zijn of haar gedachten en gevoelens te verwerken. [3] X Bron
- Je kunt zeggen "Het spijt me dat jullie je zo voelen. Ik zal jullie niet onder druk zetten, maar ik hoop wel dat jullie van gedachten zullen veranderen."
-
Plan een vervolggesprek in. Dit kan een erg emotioneel gesprek zijn voor zowel jou als je ouders. Als het lijkt alsof het gesprek nergens heen gaat kun je erover nadenken om even te stoppen. Je kunt voorstellen dat jullie een tijd kiezen om een vervolggesprek te voeren.
- Zeg "Volgens mij zijn we allemaal moe. Kunnen we hier zaterdag verder over praten?"
-
Wees geduldig. Het kan moeilijk zijn om een slechte reactie te krijgen. Probeer je te focussen op de goede delen van jullie relatie. Denk eraan dat ze misschien niet altijd zo boos of verdrietig zullen zijn. Probeer ze wat tijd te geven om dit te verwerken.
- Dit betekent niet dat je je slecht moet laten behandelen. Denk eraan om voor jezelf op te komen.
-
Zorg goed voor jezelf. Je zult misschien heel moe zijn na zo'n groot gesprek. Denk eraan dat je zowel fysiek als emotioneel voor jezelf zorgt. Probeer iets te eten te halen en iets ontspannends te doen. Misschien wil je met een vriend of vriendin een eindje gaan lopen. [4] X Bron
- Vergeet niet om dingen te doen waar je blij van wordt. Luister naar je favoriete muziek, kijk een grappige serie of lees een goed boek.
Advertentie
Tips
- Wees zelfverzekerd.
- Wees kalm wanneer je dit onderwerp benadert.
- Wacht tot je zeker weet dat je biseksueel bent.
- Blijf positief, ook als mensen je beledigen.
- Wees trots op jezelf.
- Heb geen haast om iedereen te vertellen over je geaardheid.
- Wees voorbereid op zowel positieve als negatieve reacties.
- Als je je te nerveus voelt om het zelf aan je ouders te vertellen, schrijf dan een brief en laat het ergens waar je ouders het zullen zien achter, en ga dan misschien even het huis uit.
Advertentie
Bronnen
Advertentie